ETA heeft hoge verwachtingen van crossmediale aanpak

Terreurgroep ziet heil in sociale media

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft in een videoboodschap massale acties in de media aangekondigd. In de op een VHS-cassette bij een krantenredactie afgeleverde verklaring spreken drie in witte kappen gehulde mannen over een ‘genadeloze crossmediale aanval op het medialandschap’.

Waarnemers zoeken de directe verklaring voor de boodschap in de uitslag van een nationaal opinieonderzoek, waaruit bleek dat nog maar 6 procent van de Spanjaarden de ETA als een groot probleem ziet – ruim 78 procent maakt zich meer zorgen over de werkloosheid. ‘We zullen twitteren, gaan een facebookpagina bijhouden, willen bloggen, directe emails versturen en willen nog dit jaar met een youtubevideo het media-establishment wegblazen. Zodra Apple goedkeuring heeft verleend zal de EuskadiApp via iTunes gratis te downloaden zijn. Met deze viral campagne zullen we iedereen in Baskenland, Spanje en de rest van de wereld eraan herinneren dat onze idealen helemaal web 2.0 zijn,’ aldus de in het Baskisch uitgesproken videoboodschap.

ETA-deskundige Xavier Favelita waarschuwt voor de gevolgen van de aangekondigde tactiekwijziging: ‘De laatste dodelijke aanslag van de ETA is al weer twee jaar geleden, en na hun staakt-het-vuren van januari kunnen ze met goed fatsoen ook niet meer met bommen komen aanzetten . Ze moeten nieuwe manieren vinden om hun ongenoegen uit te drukken. Nu is het nog een website, straks claimen ze het .eu domein [afkorting van Euskadi, Baskisch thuisland, red.]. Ik houd mijn hart vast: voor je het weet krijg je allemaal irritante ETA-popups als je even je mail wil checken, of staat je iPhone ineens op Baskisch ingesteld.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Aan die witte maskers te zien zit de Eta-Major daaronder lekker lange gezichten te trekken naar het publiek. Toch een heel verschil met die lui van de Zwarte September en Al Qaeda die allemaal waren gehuld in zwarte bivakmutsen van Hans’ Textiel. Ik stel het bewust een beetje zwart-wit.

Reageer
gravatar

Zijn dat ook een soort boerka’s die de afgebeelde manspersonen aanhebben ? Zal de PVV niet zo leuk vinden, hoor; dus uit die rare maskertjes !

Reageer
gravatar

Ik wil de ETA graag een suggestie aan de hand doen: Hack de software van TomTom en concurrenten, zodat je voortaan bij het overschrijden van de Baskische grens de mededeling krijgt: ”U rijdt nu de onafhankelijke republiek Baskenland binnen” en hack Google Maps, zodat de grens van Baskenland als staatsgrens staat vermeld.

Reageer
gravatar

Mhhh, doet me denken aan microsoft. Zijn ook ouderwets aan het denken en doen….
ETA: estimated time of arrival, een video per post doet er weken over..

Reageer
gravatar

Beste Eta’tjes: Weet je dat je mateloos populair kunt worden bij de oudjes door het uitzenden van een quiz?
Ik denk hierbij aan de caviabak uit de Weekendquiz. Als we die cavia’s nu eens kleine bomgordeltjes ombinden en ze vervolgens het parcours af laten rennen, met een aflopend kookwekkertje als ontstekingsmechanisme? Zo maar een idee hoor, ik kan me voorstellen dat jullie zuinig zijn op de TNT.

‘Wie hebben wij vandaag bij ons?’
‘Nou Al Fredo, vandaag hebben we Chaves, Fidel die verduivelde kapitalist Obama bij ons, kijk hij heeft zelfs zwarte krulletjes.’
‘Ai caramba laat ze maar rennen.’

Reageer
gravatar

Jeetje, correct, maar de geschiedenis van ETA gaat nog verder terug, tot de wasrollen, dus nog voor 78 toeren platen. Ik herinner mij de roadmovie van Asterix en Obelix in Baskenland en hun kennismaking met Baskenleider Ozewiezewozewiezewallakristallix. Wijzer geworden kiest men nu voor de anonimiteit: uniforme, luchtgekoelde, maskers en een goede deodorant onder alléén de linker-oksel.

Reageer
gravatar

U heeft gelijk, maar goed geïnformeerde bronnen hebben mij welingelicht dat de wasrollen destijds vanwege een noodsituatie in de bergen van Pamplona als verlichting voor de grotten zijn opgebruikt.

gravatar

De Basken zijn de oudste bewoners der wereld, ze lagen al te krikken voor de schreiven uitgevonde wer.

gravatar

Gezien de lange looptijd van het Baskisch verzet, en het dus onverwoestbare optimisme, zal het niet mogen verbazen als er 78-toerenplaten opduiken met communiqué’s van aanslagen nog te begaan.

Elke zichzelf respecterende groep heeft een voorraadje claims op de plank: het wachten is slechts totdat het per ongeluk gebeurt.

Reageer
gravatar

Dat waren drentse separisten, Bant.
De video waarin deze aanslagen worden opgeëist, is vrijdagochtend meteen op de post gedaan.

gravatar

Een videoVHScasette, hoe ouderwetsch kun je denken, die ETA is een niet meer tot de moderne tijd horende groepering die wanhopig probeert aansluiting te zoeken bij het nu. Gewoon ze doodeenvoudig negeren totdat deze terroristische sekte ook is uitgestorven, net als de dinosaurussen een teken van een tijd die al lang ver achter ons ligt. Als ze zich eens om gingen vormen tot een voetbalclub en met ADO/Den Haag een partijtje gingen voetballen?

Reageer