‘Medische ingrepen voortaan onverdoofd uitvoeren’

Staatssecretaris grijpt momentum voor bezuinigingen aan

Het debat over bezuinigingen in de zorg heeft een nieuwe impuls gekregen door de politieke actualiteit. VVD-staatssecretaris Marie Louise Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Gezondheid) presenteerde vanmorgen haar plannen om eenvoudige chirurgische ingrepen voortaan zonder verdoving uit te voeren. De patiënt mag in dat geval niet meer lijden dan bij een gewone operatie.

Veldhuijzen ziet de te nemen maatregelen als ‘pijnlijk maar onvermijdelijk.’ “Het is duidelijk dat in het huidige politieke klimaat ruimte is voor onconventionele maar doeltreffende maatregelen. Anesthesie is een zeer kostbare tak van sport. Bij een reductie van 50% in verdovingen is een besparing van tientallen miljoenen euro’s op jaarbasis mogelijk.”

De bezuinigingen krijgen vorm door een inperking van de budgetten voor anesthesisten en loslaten van regulering op operaties en medische tuchtcolleges. Het staat de ziekenhuizen vrij hun besparingstargets te bepalen. Veldhuijzen verwacht quick wins in eenvoudige chirurgische ingrepen als blindedarmoperaties of amandelen knippen, maar ook het onverdoofd amputeren van ledematen, sinds mensenheugenis een specialiteit van chirurgijns en heelmeesters, biedt uitzicht op aanmerkelijke besparingen.

De staatssecretaris meent dat na het debat over onverdoofd slachten een belangrijke drempel is genomen voor verdere bezuinigingen in de gezondheidszorg. “De Tweede Kamer stelt op een houtje bijten in een aantal gevallen gelijk aan een gedeeltelijke of algehele narcose. Bij Flying Doctors heeft Dr Geoff ook gewoon een keer zijn appendix eigenhandig verwijderd, alleen op basis van een Aboriginalpapje dat hij op zijn buik smeerde. Ik ben blij dat er nu eindelijk ook politiek draagvlak is voor een no-nonsense aanpak.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kom even kijken op mijn site en ontdek het filmpje waarvan de illustratie bij dit artikel afkomstig is. Veel plezier!

Reageer
gravatar

In aanvulling op het gestelde onder 30. nog even dit. Nos Nieuwsuur meldde gisteren dat “twee in januari 2011 opgepakte psychiaters en hun twee handlangers voor 1.600 mensen onterecht een uitkering of persoonsgebonden budget (pgb) geregeld. De psychiaters zouden tegen betaling van soms 5.000 euro (p.p.) een valse medische verklaring hebben opgesteld, waarin mensen schizofreen werden verklaard. Volgens Nieuwsuur kan met de fraude in vier jaar tijd wel honderden miljoenen euro’s zijn vergaard”. Naar verwachting zullen beide psychiaters zich op hun medisch geheim beroepen en het zwijgrecht hanteren. De NVvP overweegt een symbolische boete. Tegelijk werd in Den Haag geprotesteerd tegen de bezuinigingsplannen op de GGZ. Zouden er ook echte VOC-psychiaters zijn die schizofrenen -uiteraard tegen betaling- gezond duiden? Dat zou verklaren waarom de 2e Kamerfractie van de PVV zoveel zonderlingen telt die o.a. brievenbussen met urinoirs verwisselen, onuitgenodigd buurtgenoten verbouwen , sporten op EPO-receptuur en lijden aan onbehandelde drankverslaving.

Reageer
gravatar

Prima idee. Aan boord van de VOC-schepen werden ook ledematen geamputeerd en toch was het altijd een vrolijke boel aan boord. Ik ben er overigens wel voor om het gefaseerd in te voeren en dan te beginnen bij de sociale minima, die hebben namelijk al een heel hoge pijngrens.

Reageer
gravatar

33 Neo Kolonist; ik hoor het Liberale Orakel (Heer Olivier B. Bolkestein) nog -als de dag van gisteren zeggen- “we willen hier geen Amerikaanse toestanden” en wie voert die hier nu uitgerekend in de gezondheidszorg in? Zijn politieke erfgenaam en stamhouder Mark R. met dappere collaboratie van de Limbabwaanse fret Maxime V. En laat die zorgelijke overbevolking maar aan ex-christelijken als Maxime en Piet Hein D. over. ‘t komt allemaal goed; Mladic adviseert gratis vanuit Hotel Oranje.

Reageer
gravatar

Tja, we kunnen natuurlijk ook gewoon naar Amerikaanse methoden kijken.
Niet opereren is altijd nog goedkoper dan onverdoofd opereren.
Gewoon alle operaties voor eigen kosten, geen zorgsysteem waarbij de armen zonodig gesponsord moeten worden.
Als je te arm bent om geopereerd te worden, tja, dan heb je pech.
Scheelt ook weer een stuk voor de overbevolkingsproblematiek, voor je het weet is Nederland niet meer vol!
Daar zou de PVV toch ook achter moeten staan, lijkt me.
Al met al moeten ze gewoon leren om (nog) wat harder door te pakken daar in Den Haag.

Reageer
gravatar

@31 Marktplaats: let op: ik heb nergens gezegd dat ik tegen godsdienstigheid ben; dat moet je loskoppelen van gelovigen.
Het is allemaal in het kader van het maatschappelijk debat, dus het kan nooit kwetsend zijn.
En toch mag je onderscheid maken tussen verstandige en minder verstandige mensen. Da’s geen discriminatie, want ihkv het maatschappelijk debat, maar erkenning.

Gelovigen in de Heilige Numismatische Ekkenemie mogen zich best laten onverdoven hoor; daar ben ik héél mild in. Beetje ‘n gedogertje eigenlijk.

Reageer
gravatar

@ Jeettje 19. Ik ben als overtuigd atheïst wel voorstander van godsdienstigheid, en vind het voorstel om onderscheid te maken tussen gelovigen en niet-gelovigen discriminerend.

Reageer
gravatar

Waar gaat dat allemaal naar toe? Krijgens we straks ook nog chirurgen die onverdoofd dubbel declareren. Het eigen risico in 2012 zal dan wel verdubbelen. Als er tenminste op 21 oktober van dit jaar geen profetie van Harold camping in vervulling gaat.

Reageer
gravatar

Ik had juist begrepen dat de Tweede Kamer een verbod had ingesteld op onverdoofd, ritueel opereren. (behalve in de gevallen, waarde behandelend arts kan bewijzen dat de patiënt binnen 45 seconden overlijden zal en daarbij minder pijn lijdt dan bij gewoon opereren.)

Reageer
gravatar

Onverblind lijkt me net zo belangrijk. Die operatielichten vreten energie. Dat kan best watt minder.

Reageer
gravatar

@edwin nr. 3
Even doorbijten bij een wortelkanaalbehandeling?
Ik raad het af anders volgen er nog vele (onverdoofde) plastisch-chirurgische ingrepen.

Reageer
gravatar

Is het erg gemeen om voor te stellen alleen politici, leden en kiezers van de regerings- en gedoogpartijen onverdoofd te opereren ? Ja hè ?

Reageer
gravatar

Waarom niet gewoon de bekende houten hamer gebruiken om te verdoven ? Iedere ontslagen slagwerker van een opgeheven orkest kan deze hamer snel leren hanteren en zo weer wat bijschnabbelen. Zo helpt de ene bezuiniging de andere.

Reageer
gravatar

#20: mag ik hieruit opmaken dat u het geen probleem vindt als Veldhuijzen enderest enzovoort onverdoofd van haar 2e nationaliteit geholpen wordt?

Reageer
gravatar

Ik ben het er wel mee eenns, ik heb nooit begrepen dat artsen onder verdoving moeten opereren. In theoriezouden ze onverdoofd veel meer operaties aankunnen. Daarnaast is het volgens mij helemaal niet gezond dat ze zo vaak verddofd zijn, helemaal niet als ze ook nog weekenddienst hebben.

Reageer
gravatar

Dat bleek uit opmerkingen van Rutte woensdag in Brussel na zijn eerste buitenlandse bezoek als premier.Uit het feit dat ik bekend was met haar dubbele nationaliteit kunt u afleiden dat ik het geen probleem vind zei Rutte op vragen over Veldhuijzen die behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft.

Reageer
gravatar

Ik vind ‘m prima.
Als ze dat alleen maar voor gelovigen doen.
Als geboren en getogen atheïst wil ik toch een andere behandeling reserveren.

Reageer
gravatar

Ik kan dit bericht niet geloven. Ik vind het te gek voor woorden dat de gewone burger weer de dupe wordt. Ik snap dat er moet worden bezuinigd, maar ik pleit voor een overgangsfase. Bijvoorbeeld niet ineens onverdoofd, maar jaarlijks 10% minder verdovingen. Gefaseerd invoeren heet dat, geloof ik.

J eerst een stuk in de kraag zuipen moet niet worden toegestaan, dat is namelijk weinig solidair naar niet-drinkers.

Reageer
gravatar

Het narcosemiddel GHB is bij iedere willekeurige recalcitrante puber te koop.
Ik neem aan dat een gemiddeld ziekenhuis de ingredienten ook wel in het gootsteenkastje heeft staan.

Reageer
gravatar

hoe gestoord ben je als je zoiets verkondigd als politicie
ik zal haar wel even een poot amputeren zonder verdoving .
dit mormel heeft zeker in afrika gewerkt in een aftands ziekenhuisje zonder verdoving .

Reageer
gravatar

Ik vind dat er wel rekening gehouden moet worden met de arbeidsomstandigheden van de artsen. Dat eindeloze luide gekrijs is niet te harden. En zuh hebben de artsen de laatste jaren al genoeg gepakt. Dat moet nu eindelijk wel een keer afgelopen zijn.

Dr. Spock (voor al uw goedkope verdovingen)

Reageer
gravatar

De genoemde staatssecretaris is van het CDA. Dit even voor de duidelijkheid. Het lijden van Jezus is waarschijnlijk de leidraad geweest voor deze maatregel, door de pijn die we ondervinden komen we dichter bij God.

Reageer
gravatar

Bij Flying Doctors heeft Dr Geoff ook gewoon een keer zijn appendix eigenhandig verwijderd, alleen op basis van een Aboriginalpapje dat hij op zijn buik smeerde.

In de sommige films vallen mensen van 10 meter naar beneden, om dan vervolgens zonder probleem op te springen en weg te sprinten…

Reageer
gravatar

Dat je nu dus ook tijdens een operatie je onverdoofde vrijheid van mening kan uiten is geweldig. Zo lekker eventjes buiten de comfort zone, vers aan het mes. Dat gaat weer boel veel mooie televisie opleveren!

Reageer
gravatar

Mensen die het kunnen weten en niet de gevestigde media voor zoete koek slikken weten al jaren dat verdoofd opereren gewoon een hoax is van de hoge heren in de medische wereld!

Anesthesisten horen tot een genootschap dat uit is op werelddominantie en via deze weg al miljoenen mensen heeft gechipt! De illuminatie werkt ook via deze beroepsgroep!

Zelf heb ik een staaroperatie compleet onverdoofd ondergaan en ben ik 2 keer aan mijn rectum geopereerd, ook zonder verdoving. Mij krijgen ze niet!

Reageer
gravatar

Als we alle operaties in het weekend plannen, kunnen de patienten zich eerst een coma in zuipen. Waarna de medische de ingreep kunnen doen.
1. Goed voor de horeca
2. Geen verdoving meer nodig
3. De patient heeft een (on)vergetelijke avond

Reageer
gravatar

volgens mij moet ze snel weg uit denhaag.
de beul uit denhaag

Reageer
gravatar

Wat naalden erin op een aantal goed gekozen plekken en dan met acupunctuur opereren, uit ieders speldenkussen kunnen -gratis- wel een aantal exemplaren gehaald. Mooi dat de speld dan toch weer de primeur heeft!

Reageer
gravatar

Vrouwen overal ter wereld bevallen van kinderen waarbij er meestal geen verdoving (mogelijk) is. Waarom moet er dan wel verdoofd worden voor ingrepen als het knippen van de amandelen, of een wortelkanaal behandeling.
Gewoon ouderwets dronken voeren, houtje tussen de tandjes (wat bij een wortelkanaal behandeling natuurlijk weer niet mogelijk is) en ff doorbijten.
En als de ziekenhuizen niet beknibbelen op de kwaliteit van de houtjes, dan kan je die meerdere keren hergebruiken. In het kader van bezuinigingen is tussentijds schoonmaken van de houtjes ook overbodig.
En volgens mij kan je een vermogen besparen door sterilisatie van instrumenten niet elke operatie te doen, maar bijv. om de twee of drie operaties te reinigen en tussendoor met een doekje bijv. bloed verwijderen. Ook zogenaamde wegwerp instrumenten kan je hergebruiken, gewoon even afvegen met een doekje en je ziet er niets van.

Verdoving is net als cultuur overbodige luxe geworden, het is goed dat onze staats-secretaris zo daadkrachtig optreed!

Reageer
gravatar

Al die ontslagen anesthesisten kunnen zo terecht bij de abattoirs.

Reageer