Kabinet breidt verplichte winkelsluiting uit

Ook de rustdagen van Joden, Baha'i-gelovigen en Donaraanhangers worden gerespecteerd

Het kabinet heeft besloten de winkelsluitingswet grondig te herzien. Deze antieke wet is volledig gebaseerd op het christelijke geloof en is niet langer houdbaar in onze pluriforme samenleving, aldus premier Rutte. De verplichte sluitingstijden zullen worden verruimd zodat ook andere religies een rustdag kunnen krijgen.

Zo zal voortaan ook de vrijdag een verplichte winkelsluiting kennen, zodat moslims die dag hun gebed kunnen doen zonder door shoppend publiek gestoord te worden. De PVV ging schoorvoetend akkoord met deze maatregel in ruil voor eerherstel van de sabbatsrust. Dat betekent dat ook op zaterdag winkels gesloten gaan worden.

Voor aanhangers van de god Donar is de winkelopening op donderdag al eeuwen een doorn in het oog. Het kabinet komt deze groep tegemoet door ook op donderdag een verplichte winkelsluiting toe te passen. ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’, volgens Rutte. Ook Baha’i-gelovigen komen met de herziene wet aan hun trekken. Deze groep had geen voorkeur voor een bepaalde dag en heeft de door het kabinet voorgestelde woensdag geaccepteerd.

Dinsdag is de vaste rustdag van de Feyenoord-selectie. Omdat volgens Rutte niet objectief kan worden vastgesteld wat wel en niet onder geloof valt is besloten ook hier een verplichte landelijke rustdag van te maken voor de middenstand. Daarmee zou nog één volle winkeldag resteren, ware het niet dat op maandagmiddag altijd de animistische eucharistieviering wordt gehouden.

Het kabinet kwam nog in een lastig parket door het redimisme. Dit geloof kent geen rustdag maar wel een verplichte koopdag, uitgerekend op de vrijdag. Deze groep zal op die dag reiskosten naar het buitenland vergoed krijgen.

Dat voortaan alleen de maandagochtend overblijft om inkopen te doen vindt Gerda Verburg van het CDA geen probleem: ‘Dan hebben gezinnen tenminste ruim de tijd om eens met iets anders bezig te zijn dan de economie.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste reiziger Paulus, je kunt toch ook op de plaats van bestemming blijven? Om de volgende dag terug te reizen, of om nog verder te reizen, of om er voor langere tijd te blijven.

Reageer
gravatar

En dan hernoemen we winkels tot retail uitgiftepunten en dan mag het 24op7op52.
Moet je ook maar niet een ouderwetse winkel willen hebben: dat is zooo 19e eeuws.

Reageer
gravatar

Dus als ik het goed begrijp gaan de winkels alle dagen dicht. Maar kan dat voor reizen dan ook niet gelden? Dat je niet verder mag reizen dan dat je op 1 dag lopend of per fiets af kunt leggen? Scheelt een hoop files en ergernissen in het openbaar vervoer.

Reageer
gravatar

@de Zeeuw (met de gordijnen dicht): het was effectiever geweest als u het webcammetje óók had uitgezet: u bent nu gespot door de dominee en de ouderlingenraad!

Reageer
gravatar

Dat is weer Rutte c.s.; altijd net verkeerd om ! Wat is er handiger dan alle winkels iedere dag open te laten zijn en dan de toegang te verbieden voor christenen (op zondag), joden (op zaterdag), moslims (op vrijdag) etc. etc.
Voor zevende-dag-adventisten is het wel lastig, want waar zijn ze begonnen te tellen ?

Het zal ook niet te veel moeite kosten de personeelsleden van een bepaald geloof op “hun” dag vrij te geven resp. tot een vrije dag te verplichten !
En normale heidenen als u en ik mogen natuurlijk iedere dag winkelen resp. uren draaien; dat hebben we wel verdiend.

Reageer
gravatar

@ Jeettje

Dit vind ik geen slecht idee. Ik stel voor om een referendum te houden, maar dan wel op zondag. Zo kunnen enkel de cabrio-controleurs stemmen en die zijn de VVD en CDA prominenten vast welgezind.

Bovendien ben ik ook voor het sluiten van de gordijnen op de rustdag. In de hedendaagse wereld zijn het aantal impressies op een dag al veel te hoog. Het is goed dat mensen op de zondag hier in Nederland even helemaal geen impressies krijgt. Dat scheelt ook een boel burn-outs.

Reageer
gravatar

Ja, helemaal mee eens: er moet méér voor iemand gedacht worden.
Zoals het er nu voorstaat gaat het zeker niet goed: anderhalf miljoen zijn reeds voorgegaan om vóór zich te laten denken, maar velen twijfelen nog.
Dat kan beter!

Ik stel dan ook voor, tot die tijd dat iedereen vóór zich laat denken, een algeheel straat- en amusementsverbod op zondag in te stellen.
Van regeringswege zullen op afstand bedienbare sloten op deuren en ramen gemonteerd worden (kosten bewoner, anders wordt het te begrotelijk) en De Grote Vóórdenker zal zaterdagnacht 0m 00.01 uur de hendel overhalen waarmee de stroom afgesloten wordt zodat internet, radio, televisie en gamen niet meer mogelijk zijn. Tevens worden hiermee de sloten in werking gesteld.
Alleen de watertoevoer zal, gerantsoeneerd, behouden blijven.

Voor de kerkgang kan men een transistorradiootje krijgen, van regeringswege verstrekt (tegen een eigen bijdrage) met één voorgeprogrammeerde kerkzender. (batteries not included)
‘s Maandags kan men dan alsnog lijfelijk naar de kerk – tegen het opnemen van verlofuren.

We kunnen dan eindelijk een heilsstaat inrichten waar Noord-Korea jaloers op zal zijn, wat zeg ik: de vingers bij zal aflikken.

Zelf zal ik, als prominent lid van de elite, mijn kostbare tijd opofferen om met mijn cabrio rond te rijden ter inspectie van overtredingen.

Ja, op het mondiale kampioenschap Punniken – de van Regeringswege aangewezen zondagse vrijetijdsbeoefening – zal Nederland fier de eerste 20 plaatsen bezetten!!!!

Houzee (3x)

(voor verdere uitwerking verwijs ik naar de site van het Reformatorisch Dagblad, zondageditie)

Reageer
gravatar

Pring: “is het alleen maar goed als iemand anders voor hun denkt”. Waarde Pring…Er wordt al zoveel voor ons, over ons en jegens ons gedacht, maar wel altijd zónder ons. De twee grootste paternalisten uit onze Vaderlandse Geschiedenis (Van Agt en Wiegel) blijken nu na-zaad te hebben gevonden (in het duo Verhagen en Rutte) uit dezelfde symbiotische incest-relatie: die van CDA en VVD. Maar wat doen we straks, als 51 % van de bevolking 1e, 2e, 3e of 4e generatie import van een ander geloof is en democratie door theocratie wordt vervangen? Denken zij dan voor ons, maar ook zonder ons? Denken voor anderen loopt nooit goed af. Kijk hoe het afliep met Nero, Seneca, Stalin, Beria, Hitler, Goebbels, Idi Amin, Mubarak, Saleh, Al Hafez Al Assad, Jaques Chirac en George Bush I en II, allemaal allang dood of multimiljonair geworden. Wat is democratie eigenlijk als een meerderheid tégen blijkt.

Reageer
gravatar

# 16 Pring; Serieus; zondag – rustdag? Eindeloze kilometers blik op kooktemperatuur in de file op weg naar strand of meubelboulevards, braaf stationair vervuilend en aldus bijdragend aan de miljardenwinsten per kwartaal van Shell en Esso? Onderweg “smullend” van verlepte danwel bunkerhard gefrituurde patat, verstopt onder volvette mayonaise of pindasaus, gelardeerd met opgewerkt slachtafval van Amerikaanse multinationals en Nederlandse (?) culinaire bovenhuisartiesten? Met de koters op weg naar een overbevolkt zwembad met een geluidsniveau van 270 db. per m3.
Of trouw naar ‘de voetbal’ tussen hardcore hooligans, skinheads of andere gemuteerde bestaansvormen? Of op bezoek bij de schoonfamilie? Zijn dat bezigheden die jij onder “rustdag” rangschikt? Ik blijf liever thuis, waar ik in de tuin getuige mag zijn van knetterharde muziek bij de buren (hoog Hazes-niveau afgewisseld met hakkende Haagse keelklanken) en het onophoudelijke rinkelen van lege flessen die in de kratten worden teruggezet (dat dan weer wel).
Ik verlang soms terug naar die stille zondagen van de jaren ’50 en ’60. Maar ja, “es kann nicht immer Kaviar sein”.

Reageer
gravatar

Overdreven reactie, zeg. De zondag is al sinds mensenheugenis een rustdag. En wat mij betreft blijft dat ook altijd zo. Voor al die opgefokte voortjakkerende consumerenden met grote VALUTA-tekens in de ogen, is het alleen maar heel goed dat iemand anders voor hun denkt.

Reageer
gravatar

Maarten H.T.,

Ben jij nou een haartje betoeterd. Politie volledig inzetten voor het opsporen en beboeten van snelheidsovertredingen!?
Wat dacht je dan van de vrijheid van snelheidsuiting?

Afschaffen dus die flitshandel! Die flitsers kunnen dan eindelijk iets nuttigs gaan doen, zoals een actieve persoonlijke, positieve bijdrage leveren aan de optimalisering van het arbeidspotentieel als gevolg van de lagere bijdrage uit de staatskas aan de ambtelijke inkomensvoorziening.

Oftewel opdonderen kunnen ze, die flitsers. Ze hebben ons lang genoeg getreiterd.

Namens Geert, Mark en Maxime
De drie snelle Musketiers

Reageer
gravatar

@Maarten T. : ik zal een uitermate uitgebreid en doorwrocht antwoord formuleren op deze kwestie, u heeft gelijk: het is belangrijk.

Bekijk mijn commentaar morgen 8 mei op de site van het Reformatorisch Dagblad, onder de rubriek “Atheïsme in Beweging”.

Reageer
gravatar

Ik wil een godsdienst die één dag per week verbiedt om die betreffende godsdienst aan te hangen.
Ik ken wel het Zhabajnouisme uit Nepal, dat zeven dagen per week het aanhangen van het Zhabajnouisme verbiedt – maar die hebben niet zoveel aanhang.

Reageer
gravatar

Samenvattend, als alle religies en levensbeschouwelijke overtuigingen aan bod moeten komen, kunnen er in het geheel nooit meer winkels open. Ik stel voor dat we dan alleen aan internet-winkelen doen en de betreffende middenstanders hun waren aan huis laten bezorgen, hetzij contact betaald of desnoods gepind. Openingstijden zijn dan 24/7 en het Islamitisch en Joods ritueel slachten gebeurt dan ook aan huis. Afrekeningen (in het criminele milieu) eveneens aan huis en niet meer op troosteloze industrieterreinen of onder slecht verlichte viaducten. Zelfhulpgroepen worden dan wettelijk geïnstitutionaliseerd (vigilantes) want de politie wordt geprivatiseerd en volledig ingezet voor het opsporen en beboeten van snelheidsovertredingen. Lang leve de vooruitgang.

Reageer
gravatar

Hoe gek het ook uit mijn mond mag klinken, maar ik ben meer voor een verplichte winkelopening. Ik heb een voorkeur voor openingen aan de achterzijde, maar het mag ook een zijzijde zijn, mits die aan de straatzijde niet zichtbaar is.

De opening dient hoog en breed genoeg en uiteraard onverlicht te zijn om mensen één voor één stiekem in- en uit te laten tijdens de verplichte sluitingsdagen.

De winkels mogen uiteraard niet dichter dan vierhonderd meter van een of andere kerk, moskee, sjoel of andere heilige ruimte staan.

Ik meen te weten dat daar vroeger al ervaring mee was.
Ik stel voor dat in de wet “achterom gedogen” te noemen.

Reageer
gravatar

Als purist wil ik alles graag houden zoals het ooit was, zoals in de ijstijd, toen waren er geen dagen en ook geen winkels. Wel was er Feyenoord maar die konden ook geen winst boeken in de mammoetjacht competities.

Reageer
gravatar

Ja nou, daar sta je dan weer als ongelovige: wanneer mag ik mijn nering verplicht sluiten?
Ik ga mee met Margootje, ook ik geloof niet meer in Feyenoord – dat ze ooit nog kampioen worden, dus ik stel voor die dag tot dag van de ongelovige uit te roepen. Ook voor als ze eventueel failliet gaan.

Iemand bezwaar?

Reageer
gravatar

We moeten niet vergeten dat op maandagochtend nog niet alle winkels open zijn vanwege bevoorrading, ik voorzie lange files en volle spitsstroken.

Ik stel voor op verplicht via internet boodschappen te doen. Het zal de supermarkt prijzen doen zakken, aangezien alle supermarkten net als de goedkopere ‘dozen’supermarkten als Lidl en Aldi geen vakkenvullers meer nodig hebben.
Een nieuwe concurrentieslag in de supermarktprijzen, maar nu ook in het laagst geprijsde segment!
Twee vliegen in 1 klap; rustdagen worden in ere gehouden en de prijzen zakken.
De Nederlandse consument zal dit met gejuich ontvangen!

Reageer
gravatar

Geloof in Feyenoord heb ik zeker dus de dinsdag wil ik graag opofferen.

Maar met z’n allen in de file bij de maandag ochtend openingen van de winkels Heb ik geen zin in. Veel te druk. Maar misschien kan ik nog wel een bedrijf openen op internet voor mensen die het ook veel te lastig vinden om in de boodschappen file te staan.. De boodschappen worden dan thuis afgeleverd, let wel tegen speciale prijzen. Daarvoor ben ik bereid een ondergronds buizen systeem te gaan gebruiken.

Reageer
gravatar

“‘Gelijke monniken, gelijke kappen’”, dat betekent dat als de winkels dicht zijn, er ook geen openbaar vervoer zal rijden. Ik zal daat hoogstpersoonlijk (door een ongelovige) op laten toezien

Reageer
gravatar

Wat een onzin. Het is slechts de SGP die met een vrije zondag in het regeerkamp wordt getrokken. Andere religieuzen hebben het nakijken.

Wel lijkt het mij redelijk om de SGP nog wat meer te geven voor haar steun:
*Trouwen voor homo’s niet meer gelijkstellen aan trouwen voor hetero’s bijvoorbeeld, door er een speciaal woord voor te introduceren: homoërij ipv trouwerij.
*Vrouwen weer ongelijke rechten geven met verplichtre aanrechturen.
*De duizenden werkelozen omscholen tot onderbetaalde stadswachten. Die bij alles wat niet verboden maar ook niet wenselijk is zegt: ‘Moet dat nou?’

Reageer