Kader Abdolah ontmaskerd als Martin Šimek

‘Iraans typetje’ succesvoller dan Tsjechisch origineel

Martin Šimek heeft besloten definitief verder door het leven te gaan als Kader Abdolah. Zijn Iraanse alter-ego werd de laatste jaren succesvoller dan het Tsjechische origineel. Bovendien kregen steeds meer mensen door dat Kader Abdolah een typetje van Šimek is. Wegens het grote succes van Abdolah heeft Šimek besloten om zichzelf op te heffen. Dat maakte de kleurrijke Tsjech woensdag bekend tijdens de officieuze afterparty van het Boekenbal in Amstelveen.

Het moment van de waarheid kwam afgelopen week in een aflevering van De Wereld Draait Door. De ‘Iraanse schrijver’ noemde presentator Matthijs van Nieuwkerk per ongeluk een ‘mooie man’. Voor veel kijkers viel op dat moment het kwartje. Toen hij vervolgens enkele malen sprak over de ‘práááchtige Yvonne Jasper’ werd hij definitief ontmaskerd. Het was niet de eerste keer dat aan de authenticiteit van Kader Abdolah werd getwijfeld. Al vroeg in de jaren ‘90  vroegen commentatoren en critici zich hardop af wie toch ‘de man achter de snor’ was.

Omdat Šimek veel feeling heeft met zijn personage, was de keuze om definitief als Abdolah verder te gaan makkelijk gemaakt. Šimek: “Kader heeft veel meegemaakt, hij is gevlucht tot de zee opdoemde tussen hem en de horizon. Hij is als een goede tennisser die een pact heeft gesloten met zijn racket, als een meesterviolist met zijn viool. Hij kent de wereld, hij kent de mensen, hij houdt van de mensen. Zijn Nederlands is niet goed, maar echt. Als hij zegt, hij meent wat hij zegt en danst hij met de taal. Met zo iemand kan ik mij moeiteloos vereenzelvigen. Daarom ga ik dat ook doen. Het wordt een prachtige tijd.”

Šimek weet niet of hij na de Boekenweek en zijn nieuwe roman De Koning nog boeken zal schrijven. Naar eigen zeggen heeft hij het te druk en zal hij weer fulltime gaan ‘interviewen, nee, bewonderen’. Zo presenteert hij vanaf volgende week iedere dinsdag tussen 03:00 en 04:00 uur een programma op Radio 5, waarin hij met kunstenaars praat over de invloed van moeders op kunst. Voor de NTR zou hij werken aan het nieuwe televisieprogramma Een Mooie Mens, waarin Abdolah een ‘gewone man, nee, geen gewone man’ uitnodigt om hem een uur lang te complimenteren met zijn opvallende fysieke kenmerken en prachtige innerlijk.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@26. Beste historicus, ik kan uw constatering volledig onderschrijven. Waar denkt men anders dat Kees van Kooten zich op dit moment mee bezighoudt?

Reageer
gravatar

#32, dat omdraaien van die namen zou alleen zijn als mevrouw Šimek dan wel uzelf Hongaars zou zijn – en het Hongaars is, zoals algemeen bekend mag worden verondersteld, eigenlijk helemaal geen taal, maar meer een soort code.

Maar mevrouw lijkt zich met name af te vragen of Mister Hangsnor, die ze kennelijk liefkozend “Dirty Bastard” noemt, naast het bedenken van nieuwe alter-ego’s ook nog tijd heeft voor eht overmaken van de alimentatie. Iets met het levensonderhoud van 12 kinderen, of zo.

Reageer
gravatar

Maarten T: die bi-locatie is niet zonodig nodig: klonen is achterhaald, akkoord, maar recycling verklaart alles.

Omdat het old boys network steeds meer onder vuur is komen te liggen, verwisselen dezelfde lieden van gedaante.
Degene die men nu waarneemt in het zichtbare licht als JP Balkenende is in feite: ….. Rijkman Groenink!
Niet Roemer, want die heeft hetzelfde soort joligheid als Schmelzer, toch? Benieuwd wie Nout Wellink eigenlijk is.

We gaan interessante tijden tegemoet!

Reageer
gravatar

# 28, Simek Pauline (op z’n Oosteuropees aangesproken). Bij nader inzien doet jouw bijdrage eerder Servo-kroatisch aan dan Tsjechisch. Komt er nog een vertaling voor Slavisch ongeschoolden? Anders wordt het zo’n elitair één-tweetje met Simek Abdollah. Bij voorbaat dank.

Reageer
gravatar

# 30 Herauthon, een interessante invalshoek: Rutte is Balkenende Utra Light; maar dan meer aromatisch, charismatisch angehaucht zelfs. Hij moet dan wel (als onkerkelijk liberaal) de oerkatholieke kunst van bi-locatie (lijfelijke verschijning op twee verschillende plaatsen tegelijk)beheersen. Dat lukt zelfs geharde schizofrenen en andere MPS-lijders niet. En bovendien weet u -uit hoofde van uw hemelse achtergrond- van het dogma dat luidt “twee geloven op één kussen, daar ligt de duivel tussen”. Wat moeten we daarmee? Stel nu dat Petrus JanPeter B. toelatingswaardig vindt, maar Mark Rutte niet (vanwege malversaties met staatssteun aan banken en bouwbedrijven).

Hoe ziet u dan deze problematische gespletenheid tussen de toegelaten kandidaat JP B. en de afgewezen kandidaat M.R.?
Een rechtstreekse interventie van Het Vaticaan of slechts een voorbede van het CDA?

Reageer
gravatar

Je ziet toch hoe succesvol zoeen entiteit extentie is.
Mark Rutte is… Balkenende , niemand die het merkt.
Verbaal een compleet ander verhaal, lichter, sneller
directer, soms druppelen die oude trekjes nog eens even
erdoorheen.. Het zou een soort multichar poldermodel kunnen zijn.. een symbiose van karakter, kennis en dynamiek.

Wie denk je dat Emile Roemer is… juist.. niet te geloven.. daar hadden we toch niet aan gedacht en dat is nu zo perfect aan deze transdentificatie – kennis van gisteren geeft toch hoop voor de toekomst en dat ook nog.

Doe ook eens een poging voor van der Staaij, ja, jaja, zeker weten.. dat verklaard echt een hele hoop.

Klonen, ach nee, achterhaald.

Reageer
gravatar

Is er toch één vraag die mij bezig blijft houden: kan hij nog wel tennissen met die bezem op z’n bovenlip…?

@Han: Hoe weet jij dat de muts van Wendy dom is? Uitslagen van de kenniskwiz gezien ofzo? Vertel vertel…

Reageer
gravatar

ff over de vraag wie de rol van Tatjana speelt; da’s toch die muts van van Dijk, wendy of zoiets. Ze is in ieder geval net zo dom!!

Reageer
gravatar

Natuurlijk worden zowel Kader als Martin vertolkt door
die dekselse Carlo Boszhard.
Bijzonder knap hoe verschillen in lichaamslengte worden
gesuggereerd.
En de vraag wie Tatjana speelt is voor mij ook een weet:
dat is Irene Moors, die ook heel knap veel kleiner lijkt
te zijn geworden.

Hebben jullie niet gemerkt dat Goede Tijden al vele
weken alleen nog door Carlo en Irene wordt gespeeld ?
Knappe homo-scene van Carlo met zichzelf en Irene
die niet alleen zichzelf probeert te vermoorden, maar
ook nog een stiekeme getuige is.
En de enige politieman te plaatse is natuurlijk ook
weer Carlo. Enfin, niet verder vertellen, hoor !

Reageer
gravatar

Ik kreeg laatst een DVD van de film Borat in handen, en daar zat precies zo’n plaksnor bij. Vermoedelijk heeft Martin Šimek ook zo’n DVD gekregen, waarvan de bijgevoegde plaksnor een laagje superplakband bevatte. Tja, als je dan die snor niet meer van je gezicht krijgt, dan heb je geen andere keuze meer dan verder als je Alter Ego door het leven te gaan. Maar misschien is Kader Abdolah eigenlijk een schuilnaam voor Borat, dat kan natuurlijk ook. Buitengewoon intrigerende kwestie.

Reageer
gravatar

Marg00tje op 18, heb helaas een houten vloer en wil mijn onderbuurvrouw niet met herrie opzadelen dus ik pas.
(durf niet eens een wii spelsportcomputer te gebruiken).

Reageer
gravatar

@Maarten op #17. Dat is de hand van de poppenspeler in Matthijs te strakke pak. Daar had ik vroeger ook altijd al zo’n hekel aan, dat de handbedekking van de poppenkastpop te strak en te kort was.

Reageer
gravatar

Nou ik durf Matthijs toch wel een lekker ding te noemen. Wat een lef heb ik toch in ene. Het is gewoon een zeer aantrekkelijk man en ach ja, die kapper kan er toch ook niets aan doen. Daar kan je Matthijs toch de schuld niet van geven. Ben bang dat ze het tegen de mooie Matthijs niet zo durven te zeggen.

Verder hou ik het wel bij Madurodam. Daar heb ik de touwtjes goed in handen. Ach en hier heb je geen slechte kappers. Wel is er met het goede weer een nieuwe trend ontstaan. We zijn volop aan het touwtje springen. Wie doet er mee?

Reageer
gravatar

Matthijs van Nieuwkerk .. ik vraag mij af of Matthijs thuis ook zo praat zoals hij voor de televisie probeert 4 uur zendtijd te persen in zijn beperkte format. Geen wonder dat zijn gasten nooit kans krijgen om fatsoenlijk uit te praten. Over format gesproken: het lijkt alsof de pakken die hij draagt iets te heet zijn gewassen en gestreken, dit soort kostuums compenseert een ingevallen borst met een opgezette rug vanaf de schouders. Volgens mij wordt het voor Matthijs langzamerhand tijd voor en bezoek aan een orthopeed en een podofiel (‘t zij een podoloog of een podotherapeut). Een bezoek van Matthijs aan een kapper die zijn vak verstaat, zou ook geen overbodige luxe zijn.
Maar dat Martin Simek in het omroepbestel moet blijven, desnoods als alter ego van Kader Abdollah, het zij gezegd. Terzijde: tussen het Nederlands schrijven en spreken van Kader zit enig verschil, heeft-ie een ghostwriter?

Reageer
gravatar

Ik vind dat Matthijs van Nieuwkerk verdacht veel gelijkenis vertoont met de Jan Klaassenpop die ik vroeg bij mijn poppenkast had. En Heleen van Rooyen lijkt erg op Katrijn.

Reageer
gravatar

Is Matthijs van Nieuwkerk eigenlijk niet gewoon Mart Smeets? En is Mart Smeets eigenlijk niet gewoon Maarten van Rossem? En is Maarten van Rossem eigenlijk niet gewoon Kees van Rossem? En is Kees van Rossem eigenlijk niet gewoon Maarten ‘t Hart? En is Maarten ‘t Hart eigenlijk niet gewoon Jan Mulder? En is Jan Mulder eigenlijk niet gewoon Matthijs van Nieuwkerk? Oeps…

Reageer
gravatar

Als iemand het in zijn hoofd haalt om Matthijs van Nieuwkerk een ‘mooie man’ te noemen dan twijfel ik niet alleen maar aan diens authenticiteit. Dat zit niet helemaal snor, lijkt me.

Reageer
gravatar

Het wordt erg gecompliceerd, als men bedenkt dat Kader Abdolah van oorsprong een walrus is.

Een korte terugblik

Hij verloor in 1988 zijn beide hoektanden toen hij ze in Khomeini probeerde te zetten. Tien jaar daarvoor had hij tijdens de lente in Praag onder de schuilnaam Šimek zijn snor gedrukt en week hij uit naar Persië.

Reageer
gravatar

En het doet mij denken aan Ali G en Sacha Baron Cohen.
Ik dacht altijd dat het verschillende personen waren, dit keer trap ik er niet in.

Reageer
gravatar

@Shlomo de lara: zowel Tatjana als Patricia Paay worden gespeeld door Helga van Leur. Onbegrijpelijk dat Nederland haar satirisch talent niet herkent.

Reageer
gravatar

Dit doet me toch een beetje denken aan die excentrieke Amerikaanse literatuurwetenschapper die wilde bewijzen dat de stukken van Shakespeare niet door Shakespeare zijn geschreven, maar door een andere zestiende-eeuwse Engelsman die Shakespeare heette.

Reageer
gravatar

Eigenlijk zijn beiden personages van de Amerdoorner Braakhekke die zoveel van theater en van andere keukens houdt dat hij zich tijdens zijn inleving in andere (kook)culturen volkomen heeft getransformeerd in beide heren. Maar niemand heeft het tot nu toe door omdat hij zichzelf zo ‘over the top’ speelt dat het onwaarschijnlijk wordt geacht dat hij zich in deze mannen kan transformeren. Daarom houden we het maar geheim.

Reageer