Vrouwen de hele dag niet onderdrukt of mishandeld

'Je chick is geen boksbal'

Duizenden mannen over de hele wereld dragen vandaag een paars polsbandje. Daarmee geven ze aan dat ze tussen acht uur ‘s ochtend en acht uur ‘s avonds geen vrouwen zullen onderdrukken of mishandelen. De actie is een initiatief van Regilio Tuur, ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag. De oud-bokser heeft al toegezegd zelf ook mee te doen aan de geweldloze dag.

Volgens Tuur is nog niet eerder een geweldloze dag van deze omvang georganiseerd: “Voor het eerst in de geschiedenis onthouden duizenden mannen zich een dag lang van verbaal en fysiek geweld tegen vrouwen.” Met ‘Je Chick is geen Boksbal’ wordt op een ludieke manier aandacht gevraagd voor problemen van vrouwen.

Klassiek-feministische boegbeelden als Angela Groothuizen, Patty Brard en Hedy d’Ancona hebben zich enthousiast uitgelaten. Opzij-redacteur Margriet van der Linden: “Ik weet zeker dat één van de belangrijkste verworvenheden van de derde feministische golf is dat vrouwen aanmerkelijk minder mishandeld worden en nu alleen nog maar seksueel en beroepsmatig onderdrukt worden. Een gebaar als dit hadden mannen twintig jaar geleden nooit gemaakt.”

Ook vanuit de politiek zijn instemmende geluiden te horen. Dion Graus van de PVV roemt het initiatief en benadrukt de voorbeeldfunctie die bekende Nederlanders hebben in de bejegening van het zwakke geslacht. Kees van der Staaij (SGP) is echter sceptisch. “De man moet af en toe zijn vrouw tuchtigen, zo weten wij uit Thimoteüs 5 vers 11. Een dag lang de karwats in de kast is wat ons betreft een heel verkeerd signaal.”

Er is ook een tegenactie gestart van mannen die een rood polsbandje omdoen en hun vrouw extra veel klappen geven. Joris Luyendijk (Een Goede Man Slaat Soms zijn Vrouw) geldt als de belangrijkste voorganger van deze beweging. Ferry Mingelen en Beau van Erven Dorens, zelf jarenlang slachtoffer van mishandeling en misbruik door hun partners, scharen zich achter de actie.  “Ik ken het klappen van de zweep”, aldus Mingelen. “Vertel mij dus niet wat wel en wat niet te doen vandaag. Ik ben en blijf baas over eigen vuist.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vreemd… Veel mannen zeggen dat zij geen vrouwen slaan, maar een geemancipeerde vrouw wil toch juist hetzelfde behandeld worden als mannen?

Reageer
gravatar

De volgende BN’ers en internationale sporthelden dragen al een paars bandje: Ruud Lubbers, Badr Hari, Jos Verstappen en Oscar Pistorius.

Reageer
gravatar

Wij als trotse Italianen doen hier natuurlijk niet aan mee. Vrouwen moeten ook hier en nu hun plaats kennen. Liefst in mijn appartement, beter nog, in mijn bed.

Reageer
gravatar

Zeg, gekke speldredactie, als je nou een quote-je doet uit het vermaledijde boek dat zich Christus Woord durft te noemen doet dat dan goed: “Maar neem jonge weduwen niet aan. Want als zij door het volgen van hun lusten zich afkeren van de dienst van Christus, willen zij trouwen.” 1 Timoteus 5:11

Reageer
gravatar

@8, el-jee: juist ook in Apelfoort en Amersdoorn wordt er vandaag niet gemept. En Ghaddaffi belde de plaatselijke VVV dat hij zo lang Beatrix in Oman niet geslagen wordt hij best vanuit het Loo Nederland wil regeren zonder op de burgers te schieten. Maar wel wil hij graag zijn leger meenemen om in de plaatselijke Willem III karzerne te parkeren waar zij ook geen vrouwen zullen meppen. Eerlijk beloofd en we krijgen veel extra oliegeld ook. Gaan we erop in is de vraag??

Reageer
gravatar

Drenth, zowel koran- als bijbelkenner, rukken of vingeren doen ze allemaal. Ik doe het met mijn rechterhand, vind het niet spannend als ik links soms gebruik.

Reageer
gravatar

0p zes, De Ongelukkige Huisman die dingen zijn alleen via internet te bestellen. De levertijd is een dag. Gewoon even binnenblijven dus. Wees geen mietje door het af te doen.

Reageer
gravatar

Dank je jurist op negen, ga gelijk de straat op. ( ga dat boek selectief online lezen ) Mag Beau van ervens D wel. Goede showman net als die dooie op het Spaanse strand Willen r.

Reageer
gravatar

Met de achterkant van de vlakke hand tegen de wang, is geen slaan. Mits men geen ring om heeft.

Beau van Erven Dorens schreef over de periode waarin hij mishandeld werd het boek ‘Pijn’. Voor de liefhebbers.

Reageer
gravatar

Onze pastoor draagt vandaag een paars-geel polsbandje, als teken dat hij ‘s een dagje van de kinderen afblijft. Blonde Geert krijgt een groen polsbandje, om aan te geven dat hij ook eens een dagje niet op de islam gaat schelden. Ghaddaffi draagt vandaag twee grijze polsbandjes, om te laten zien dat hij zich wil verdiepen in de rijke geschiedenissen van Ampelerdoorn en Afersdoort. En Antonie van Leeuwenhoek draagt vandaag een geel-groen polsbandje, omdat hij meer aandacht wil vragen voor het lijden van de griep-patiënten.

Reageer
gravatar

Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw. Daarom is Regilio Tuur ook een lozer. Wat het manwijf bezield om een vrouw te slaan snap ik niet.

Reageer
gravatar

Goh, ik denk dat ik vanmiddag dan toch even een rondje buiten ga lopen zonder helm. Jammer dat ik dit niet eerder gelezen heb, nu zijn er nog maar een paar geweldloze uurtjes over…

Reageer
gravatar

Zeker in reactie op het in Brabant zeer populaire dag-na-carnaval spel Mokkels Meppen, als je ze terug pakt voor alle dingen die je ze tijdens carnaval niet mag verwijten

Reageer
gravatar

Patty Brard? Die is wel heel erg klassiek!

Reageer