Niet-aanstootgevende cartoon geeft toch aanstoot

Diverse bom-en kogelbrieven naar redactie De Speld

Eerder vandaag publiceerde de redactie van de Speld een cartoon. Hoewel de cartoon werd gemaakt met de intentie om niemand te beledigen, heeft hij onverwachts toch tot opschudding geleid. Met zijn tekening ‘Who’s afraid of boredom?’ wilde tekenaar Gregor Stampwijk niemand prikkelen of tot nadenken stemmen en al helemaal niemand beledigen. Helaas faalde Stampwijk opzichtig, en heeft De Speld de cartoon al een stief kwartiertje na plaatsing moeten verwijderen van de homepage wegens een opeenstapeling van doodsbedreigingen.

Direct na plaatsing stroomden de bedreigingen binnen. Onder andere schilders, zenboeddhisten, kunstcritici, maximalisten, anti-conceptualisten, anti-anti-minimalisten, en Nederland Ontkent Kleur voelden zich in het kruis getast, voor het hoofd of tegen de borst gestoten, dan wel in de kuif gepikt. Diverse bom-en kogelbrieven werden op de redactieburelen van De Speld afgeleverd. Hoewel het leeuwendeel anoniem was, hebben enkele afzenders met hun eigen naam ondertekend, wat de Speldredactie in staat stelde hen naar hun motieven te vragen. Zenboeddhist Siddharta van Kemenade (54) spreekt van ‘een alleszins redelijke respons op een buitengewone provocatie met als enig doel het kwetsen van weerloze bevolkingsgroepen’.

Na overleg tussen de redactie en de Raad van Bestuur van Netelige Kwesties Crossmediale Producties, de uitgever van De Speld, het ministerie van Veiligheid en Justitie, vertegenwoordigers van Nederland Ontkent Kleur en Yogacentrum Coevorden is uiteindelijk besloten om de aanstootgevende cartoon van onze voorpagina te verwijderen. Hiermee hoopt de redactie dat er een eind komt aan de doodsbedreigingen. De cartoon kan, onder expliciete verwijziging naar onze disclaimer, nog wel worden ingezien.

De Speld staat niet alleen in haar problemen. Vorige week nog werd Albert Heijn gedwongen tot verwijdering van de Euroshopper-havermout uit de schappen. Enkele tientallen anonieme personen gaven aan ‘ernstig aanstoot’ te nemen aan het graanproduct, omdat het allergische reacties kan oproepen. Ze gebruikten hiervoor bom-, kogel- en poederbrieven en stuurden daarnaast diverse dierenlijkjes op.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik dacht eerder dat cartoon een begrip was in de electrische auto wereld – waar het geluid van de auto was vervangen door een authentieke copie van een optrekkende Ferrari..

Maar het blijkt weer beeldspraak te zijn.. zucht..

Reageer
gravatar

oeps, ik heb toch gekeken naar die cartoon, hoewel hij aanstootgevend was, mijn excuses aan iedereen die ik daarmee heb beledigd! Maar ik heb wel een groot probleem, ik heb diezelfde cartoon op mijn huiskamermuur hangen, heel groot. Ik wist niet dat ik aanstoot gaf. Wat moet ik er nu overheen plakken? Ik zit niet op een bombrief te wachten.

Reageer
gravatar

mr Paulien, taalkundige schrik zelf van nummer 46, maar ben wel wat van die gast gewend. Het is niet link maar doet pijn.

ps de link doet het niet op nummer ( kan er niet opkomen)

Reageer
gravatar

#45 Hou niet dan wel van carnaval, en ja drank is erger dan wiet,Sla zelfs pedo’s niet dood. Ja homo laat , kut hond ruk me teveel. (ben helaas geen homo, anders had ik alang een vriendje.

Reageer
gravatar

Gelukkig kan god een goede mop vertellen, Snap de pedo niet, kan een gelovige me dat verklaren? God is lief voor je piemel begrijp ik wel.

Reageer
gravatar

Het is een zeer slechte zaak dat zelf de speld hier in Nederland niet meer voor zijn of haar mening kan uitkomen. Ik ga hier zeker kamervragen over stellen, want dit kan niet langer zo.

Reageer
gravatar

Ik heb op zich niks tegen cartoons die nogal zwart-wit zijn. Maar deze is inderdaad wel aanstootgevend eenzijdig.

Het lijkt erop dat niet zozeer de plank volledig is misgeslagen, maar dat eigenlijk het kader helemaal is misgetekend.

Als deze cartoon niet was ingetrokken, zou ik waarschijnlijk mijn abonnement op de Speld hebben opgezegd. Maar daar heb ik dus nu geen enkele reden voor. Gelukkig, want ik zou ‘m gemist hebben…

Reageer
gravatar

Bij nader inzien moet ik vaststellen dat censuur is gepleegd door slechts de blanko achterzijde van de cartoon te tonen.

Ik vind daarover niets terug in de disclaimer, die overigens ook weggecensureerd lijkt te zijn.

Schande! Mij is nu pas echt aanstoot gegeven!!

Reageer
gravatar

Heb de cartoon niet gezien, maar kan me het wel voorstellen.
Schandalig en onbeschoft. Niet meer plaatsen. (andere mensen hebben ook gevoelens).

Reageer
gravatar

@Witste de Wit
U kunt de komende tijd enkele kogelbrieven verwachten. U promoot een vreselijk product dat nare alergische reacties kan oproepen! En u lijkt er nog trots op te zijn ook! Schande zeg ik u!

Reageer
gravatar

Ik zal dan maar eerlijk toegeven: dat bompakket met de op scherp gezette claymore-mijn en afgehakt capibara-hoofd was van mij. Ik had mijn eerste kopje koffie nog niet op toen ik de cartoon zag.

Reageer
gravatar

Ik vind het schandalig! Dat er zo makkelijk wordt ingegaan op bedreigingen! Zelf gebruik ik vaak ES-Havermout van AH: 1 kopje havermout met 2 kopjes melk, 5 minuten in de magnetron. Handje rozijnen erbij is heerlijk!

Reageer
gravatar

@20 ja die jos ja die zijn eigen siddarta noemt zat bij mij op school. geert niet natuurlijk want ik kom uit Amedoorn en niet uit limboland. en jos noemden we al meteen sidderhart van limonade want hij is een schijtluis eersteklas vooral als ze moeder in de buurt is. gaat hij meteen huilie doen. en nauw weer is lekker veilig anoniem met bombrieven de speld sensureren. wat’s next? met poederpakjes de koningin der kerstoespraak sensureren? ook de koningin heb toevallig vrijheid van menigsuiting hoor. dus wat is daar moeilijk aan?

Reageer
gravatar

@18 wat heb Geert der nauw weer mee te maken man? het gaat om die siddartha nouja eigenlijk heet hij gewoon Jos die moet dus met ze poten van mn Speld afblijfen snappie? anders mis ik straks niews over Amersdoorn enzo waar ik dus woon en dat ien dales naar mubarak in libido gaat bemiddelen en dat die linkse albert hein boys de verkiezingen simuleren. omdat dat dan word gesensureerd. en sensuur dat ken ech nie want iedereen heb vrijheijd van meningsuiting. kijk komt geert toch weer om de hoek. dus die kemenade moet gewoon se bek houwen met die bommen want slaat dus echt nergens over. weerloze bevolkingsgroep ammehoela jos ken gewoon die moskowiets betalen hoor.

Reageer
gravatar

@17 Hoi freddie, ik mag die Geert Wilders niet (ken hem alleen via tv). Tuurlijk ieder mens heeft wel iets goeds in zich.

(niet van toepassing) Het is hier geen prive of story, maar je mag van mij wel roddelen. (niet lullen.(Lijkt me te gek, maar waarheid))

Reageer
gravatar

krijgen we nou? is die sidderhart van limonade nauw helemaal van lotje getikt? ik ken die lul nog wel hij zat in de parralelklas bij mij op de mavo. die zijkert gaf toen ook al witte vellen terug bij een repetietie. hij wouw alleen zwarte, omdat dat pas echt het ultimate nulpunt was of dat soort onzinshit. maar nauw is het dus echt klaar met die goser hij is zelf een nulpunt.van de speld ze cartons moeten ze gewoon is afblijven. heb hem gelijk een poeder imail gestuurt en een kogeltwiet want brieven zijn imo ouwerwets en ik hebgeen postzegel. als hij oorlog wil ken hij oorlog krijge zo zit dat!!! mense allemaal massal dreigtwitteren naar @siddhartavankemenade!!!!!!!!

Reageer
gravatar

Ik wil het eerlijk zeggen, heb het moeilijk om Geert Wilders te kijk te zetten. En daar maakt hij misbruik van. Hoe kan je de man helpen. Het is een man die om aandacht schreeuwt. Als je zijn uitspraken herhaalt ben je een misdadiger. Ja 2 keer te, en off topic. Als ik mijn beeldscherm schoonmaak en de letters groter maak ik vast minder taalfouten. serail ga nu niet meer reageren vandaag.

Reageer
gravatar

@ 13
Een goede cartoon is zwart op een witte achtergrond.
Dus van Geert Wilders valt geen fatsoenlijke cartoon te maken, want men kan nooit het pisgele haar tekenen.

Reageer
gravatar

Tekenen is een verachtelijke ideologie.

Kartonnisten kunnen niet genoeg krijgen van het demoniseren van de Grote Baas. We weten best wel wat Gregor Stampwijk, een grote lul van een tekenaar, bedoelde. Tegen Mohammed durft ie niet, de laffe lafaard.

Maar er zijn meer van die knattergakken, die doorlopend anderhalf miljoen gewetensvolle kiezers beledigen. Daarom overwegen wij op de voorhand de zoontjes van alle tekenaars in Nederland bij het tuig in Kampen onder te brengen. Wij zijn natuurlijk heel erg voor vrijheid, maar er moet onderhand daadkrachtig worden opgetreden tegen dat gespuis.

De tijd van theedrinken met kartonnisten door de linkse kerk is voorgoed voorbij. Hou zee!

Reageer
gravatar

Wij van de patiëntenvereniging van de GGZ. en belangenvereniging van de Zotten, hebben ons gemobiliseerd en komen morgen op de burelen van de Speld en Netelige Kwesties Crossmedia Publishing
Met typex cartoons tekenen op de monitoren.
Disclaimer, mits we vanzelfsprekend ons uit de dwangbuizen der censuur kunnen wringen.
Waarschuwing we hebben vanavond allemaal rood fruit en rode snoepjes gehad, dus we stuiteren nu al, onder het slaken van de welbekende oerkreet.
” allus waat prikt moet plat, huh huh “

Reageer
gravatar

Nou ja, ik kan ook alleen maar boos worden: dit is weer zo’n “makkelijke” cartoon. Geen diepgang, geen relief, geen nuance, stemt niet tot nadenken: geen wonder dat het intelligente deel der natie in een kramp schiet.
En omdat het het intelligente deel der natie is, de schrijfkunst machtig, krijg je kogel- en poederbrieven; logisch toch? Daar moet je niet teveel achter zoeken.

Flauw om AH erbij te halen: dat is een ouwe marketingtruc van de reclameboys om het huismerk te promoten.

Nee Speld: bij jullie is écht iets aan de hand!! Ontken het maar niet!!

Reageer
gravatar

Het Anti-onaniefront (AF) , de Stichting Tegen Zelfbevlekking (STZ), de Bond Zonder Masturbatie (BZM), de Botanisten Actie tegen Vingerplanten (BAV) en de Agrarische Vereniging tegen Trekkers (AVT) hebben besloten om geen advertenties meer te plaatsen in de Speld. Waarom weten ze niet, maar het bespaart wel een hoop geld.

Reageer
gravatar

Hoe WAGEN jullie het te buigen voor ZENSUUR.

Jullie plaatsen die cartoon ON-MID-DEL-LIJK weer terug of anders gaan er KLAPPEN vallen, horen jullie!!

STelletje satirische WEEKdieren!!@!11!

Reageer
gravatar

Verder vind ik de cartoon die nu dit stuk siert wat een bepaald scherp voorwerp moet voorstellen erg provocerend. Waartschijnlijk bedoeld om bepaalde bevolkingsgroepen schrik aan te jagen, en nog waarschijnlijker bedoeld om er ook echt mee te ‘prikken’. Ook hierom overweeg ik nu, tenzij deze cartoon onmiddelijk verwijderd wordt, tot het inzetten van forse middelen richting de Speld!

Reageer
gravatar

Ah Geweldig! Mijn javascript werkt! Iedere webmaster die een afbeelding publiceert met “cartoon” in de omschrijving krijgt tegenwoordig direct en automatisch een doodsbedreiging van me.

Op naar een cartoonvrije wereld!

Reageer