Oost-Chili stemt over onafhankelijkheid

SANTIAGO-Bijna zeven miljoen Oost-Chilenen gaan vandaag naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken over afscheiding van de rest van Chili. Volgens de laatste peilingen zou slechts een vijfde van de kiezers voorstander zijn van een onafhankelijk Oost-Chili.

De voornaamste voorvechter van onafhankelijkheid is de Oost-Chileense afscheidingsbeweging Chile Oriental Libre (COL). Julio Muñoz, de 28-jarige leider van de beweging, noemt het referendum een unieke kans. Bij een afscheiding zou Oost-Chili het meest langwerpige land ter wereld worden. “Die eer mogen we niet mislopen.”, aldus Muñoz.

“Bovendien verkeren we nu al jaren in een onhoudbare situatie. De culturele verschillen tussen Oost- en West-Chili zijn veel te groot geworden. We leven in een verscheurd land, waarin de ene helft van de bevolking eenzijdig georiënteerd is op de Stille Oceaan, terwijl de andere helft enkel gericht is op de Andes. Jarenlang hebben we geprobeerd die twee mentaliteiten te verenigen, maar we moeten gewoon inzien dat het zo niet langer gaat.”

Steeds meer Oost-Chilenen voelen sympathie voor de COL, die sinds enige jaren elke vorm van geweld heeft afgezworen. Voor veel mensen in het oosten speelt het anti-Pacifische sentiment een belangrijke rol: een historisch gegroeide afkeer van internationalisme, zwemles en visserij. Toch durven de meeste Oost-Chilenen een afscheiding nog niet aan, uit angst voor een economische terugval.

De West-Chilenen zijn verdeeld over het vraagstuk. Sommigen zien in een onafhankelijk Oost-Chili een belangrijke bufferzone tussen de kuststreek en het dominante Argentinië. Anderen waarschuwen dat de unieke weidsheid van het Chileense landschap verloren gaat bij een opsplitsing van het overwegend Zuid-Amerikaanse land.

De eerste exit-polls worden vannacht rond 04:00 uur, Nederlandse tijd, verwacht.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

pfff, dit heeft niks met rechts of links te maken. Bij de speld werken ook alleen maar sukkels. Telegraaf niveau dames en heren. Zou me rot schamen…..

Reageer
gravatar

el-jee had je gemist, in een paranoïde bui dacht ik je beledigd te hebben en dat je daarom weg was. Hoop dat je genoten hebt daar.

Reageer
gravatar

@ 11 loko :

Het fenomeen van de lintbebouwing is van origine een Chileense uitvinding. Het wordt nu wel zaak om zich te bezinnen op de verdeling van de patentrechten.

Excuses voor de late reactie, ik was namelijk een weekje op vakantie in Centraal-Andorra.

Reageer
gravatar

Vooruitlopend op de uitslag is West-Chili al begonnen met het bouwen van enkel bruggen over Oost-Chili heen. Op die manier probeert men de verwachte hoge tol te ontlopen.

Reageer
gravatar

In Noord-Korea staat binnenkort het referendum op de agenda tussen de splitsing van Noord-Noord-Korea en Zuid-Noord-Korea. Er gaan zelfs stemmen op om dit laatste landdeel weer op te spitsen in West-Zuid-Noord-Korea en Oost-Zuid-Noord-Korea.

Reageer
gravatar

Een geweldig plan dat tegelijkertijd de werkloosheid in het nieuwe land Oost-Chili oplost.
86% van de beroepsbevolking heeft straks werk als douanier. De helft staat tussen Oost-Chili en Argentinie en de andere helft aan de grens met West-Chili.
Kan het land niet in vier verticale banen worden opgeknipt, West-West Chili, West-Chili, Oost-Chili en Oost-Oost Chili?

Reageer
gravatar

@19 en # 46,

Intussen zit het overschot van mijn verbouwing in mijn schuur stof te verzamelen. Zie ook reactie # 8…

Voor een muurtje tussen Oost- en West-Chili heb je tijdelijk veel mensen nodig.

Hoeveel weet ik niet, maar een telefoontje naar de Chinese ambassade zal wel volstaan, vermoed ik!

Reageer
gravatar

Dit probleem heeft complexe aspecten; wordt een compromis bereikt over grazende koeien die met één stap van Oost naar West Chili kunnen stappen en vice versa. Een gaucho-mijnenveld aanleggen zou al gauw de volledige breedte van beide staten in beslag nemen; in Korea konden ze bij Panmunjon de 54e breedtegraad als grens tussen goed en kwaad aanhouden. Voor de grensbewaking tussen Oost en West Chili, is langdurig een Natocontingent blauwhelmen (Chili con Amore?) vereist. Voor het bestuur moeten de VS ook twee US-getrouwe tirannen vinden; vergelijkbaar met dictatoren Alfred Stoessner en Hugo Banzer, dus rasechte Zuidamerikanen maar licht nazistisch angehaucht. En wat
met het BNP? Wordt dat ook overlangs gedeeld of per hoofd van de bevolking. Hoe verdelen de Cocaïnistas hun werkgebied; geografisch of naar rijkdom van afnemers? Allemaal vragen waar te weinig bij stil wordt gestaan.

Reageer
gravatar

@ O.a. 33, 36 & 38: De grens zou dan ongeveer komen te liggen zo’n 500 meter vanaf het Amersdoorns ik bedoel Apelfoorts, on neen, Apeldoorns kanaal richting de Maten. De Matense strijdkreet: “Matense eige”.

Reageer
gravatar

Dit is een duidelijke afleidingsactie van de verzamelde dictators van islam geörienteerde landen.
Door de afsplitsing van Chili te promoten willen zij laten zien aan hun volk dat democratie alleen maar tot afsplitsingsellende leidt.

En het is natuurlijk handig een af-, en straks op, gesplitst land te hebben met een bankgeheim waar de Zwitsers van dromen.

Nieuw Chili wordt een all-in-one eclusive dictatorsparadise, wat ik u zeg.

Reageer
gravatar

Splitsing betekent ook een enorme toename van het aantal buitenlandse toeristen aan het langgerekte strand van de republiek West-Chili.
Het lijkt mij daarom noodzakelijk om vakantiespreiding in te voeren door de republiek Oost-Chili in vakantietijd te verdelen in Zuid, Midden en Noord.

Zijn er trouwens al namen voor de beide republieken?

Reageer
gravatar

#4 de Apelfoorter: Ja ja, staat er eindelijk een fietshalletje en ziedaar, de roep om zelfstandigheid in de Maten is daar.
Wat mij betreft geven we dit jaren 70 vinex wijkje weer terug aan de natuur.

Reageer
gravatar

We zien tegenwoordig dat dit soort revoluties spoedig naar andere landen overslaan. Inmiddels zijn de eerste incidenten gemeld van over de rivier gekatapulteerde kokosnoten in de strijd tussen Noord- en Zuid-Gambia.

Reageer
gravatar

Dit wordt zo’n situatie als met De Maten: een losdrijvend wijkje wat tegen Apelfoort aanklotst.
Dat is ook het geval met Oost Chili.
Nu zijn ze wakker geworden en willen een eigen buitenboordmotor: vóór je het weet tuffen ze langszij Amersdoorn.

Jaja, en wie mag de benzinerekening betalen straks??
De hardwerkende bankzitter Henk en de Ingrid die geen chili meer kan maken dan omdat die gasten alles opvreten.

Hadden we de Karel Doorman maar niet verkocht …

Reageer
gravatar

@4 wtf, ik ben opgegroeid in De Maten.. Nooit voor onafhankelijkheid geweest though.

Reageer
gravatar

Het schijnt dat de politieke schaakmat na de desastreus verlopen verkiezingen 2010 (48% voor Partido Chileno Oeste, 48% voor COL, 4% voor de Partido del Gran Jefe Rubio) na 248 dagen eindelijk een minderheidskabinet zou opleveren van PCO met gedoogsteun van de PdGJR. De teleurstelling van het mislopen van het wereldrecord formeren was in Oost zowel als in West zo groot, dat tot het referendum is besloten. “Pues nada, déjalo, coño”, aldus Julio Muñoz. Een anonieme Vlaamse quizdeelnemer zei het initiatief “effenaf intrigerend” te vinden.

Reageer
gravatar

Nog niets vergeleken met Liechtenstein. Daar vechten Vrij Onafhankelijk West Liechtenstein (VOWL) al jaren met de Partij voor Oostelijk Liechtenstein (POL), waarbij rebellen in het Noorden en Zuiden zich ook nog eens willen afscheiden.
De verschillende totale Liechtensteinse bevolking werd laatst uitgenodigd in de woonkamer van prins Lois. Maar ook hier kon men niet tot een overeenkomst komen.

Haha, zo leuk altijd om een eigen verhaal te bedenken nav dat van Speld.

Reageer
gravatar

@11
Beste Loko,

Ik zie het al helemaal voor me, die lange smalle weg in Valthermond waar de bewoners aan de kant van de weg de al spitsroedenlopende toeristen met -al naar gelang het jaargetij- een paraplu of parasol op de kop tikken…..
Stuur de professor maar eens die kant op. Weer een mooi plekje voor zijn claustrofiele hennen.

Reageer
gravatar

@17 mr Paulien,
Mijns inziens gaat het toch echt om het bereiken van de vernoorderlichting. Maar ik vraag mij af – bent u naast taalpurist ook taaljurist?

Reageer
gravatar

@24 Go hoe heet die misselijke vakantieman ook al weer, die de reizen van het reisburo van zijn vrouw aanprees. En zich schandelijk misdraagde tijdens zijn publiekelijk betaalde reizen voor de RTL 4, met het programma De Vakantieman. Exota heeft Frits bom ook naar de klote geholpen.
http://biografie.vara.nl/splash/

Reageer
gravatar

@10
De Chili con carne komt van oudsher uit het Oosten. De carne komt immers van Oostelijke bergkoeien. Het minder bekende Chili con pesco komt uit het Westen. Ruften is het enig gemeenschappelijke dat beide volkeren hebben. De schijting zat er dus al lang aan te komen. Leuk om te zien hoe beide delen als weerbarstige spataderen door het Zuid-Amerikaanse incontinent bewegen. Het moet zo zijn….

Reageer
gravatar

Top Ofiel Xiwel,

Ja, lach er maar om. Ik geef jou in overweging wat jij als bewoner van de grens tussen Oost- en West-Chili van deze kwestie zou vinden. Nou?
Ik denk dat het lachen jou nu wel is vergaan.

Reageer
gravatar

Prachtig verhaal!Ұ! Als topofiel lag ik al dubbel bij het zien van de landkaart.

Probleem is wel de grensbewaking. Daarvoor moeten zeker 10 miljoen buitenlanders worden ingehuurd.

Reageer
gravatar

Maarten van twaalf,

Ik wil je even terechtwijzen als het mag en met groter genoegen als het niet van jou mag.
Echte neo-liberalen kijken graag naar het zuiden, want daar liggen hun rustieke boerderijtjes op het glooiende Franse platteland en zeewaardige schuitjes in mediterrane havens.
Mijn linkse gemeenteleden staan met hun rug tegen die van dominee Rutte. Dus de ganse linkse geloofsgemeenschap kijkt naar het noorden. Het mooiste licht is overigens het Noorderlicht.

Reageer
gravatar

Typisch dat je hierover niets leest of hoort in de LINKSE media. Duidelijk dat dit ligt aan hun LINKSHEID. Als je namelijk naar het zuiden kijkt (en wie kijkt in de winter nou niet naar het zuiden) dan ligt het midden-oosten (waar ze maar al te graag over publiceren) links en Chili, waar het hier wel om gaat RECHTS.

Vieze linkse ratten dat het zijn

Reageer
gravatar

Ik ben er wel voor, kom zelf uit de buurt van Valthermond. Het langste dorp van de hele wereld. Zodoende weet ik dat je er ongelofelijk veel toeristen mee op de kop kan tikken.

Reageer
gravatar

Ik ben van dit alarmerende bericht helemaal bovensteonder , nu krijgen we natuurlijk weer de eeuwige discussie waar de originele chili con carne vandaan komt.

Reageer
gravatar

Laat iemand die mensen waarschuwen: voor ze het weten hebben ze Vinex wijken en Granjero busca esposa.

Waarom klappen ze dat land niet overlangs dubbel, zijn ze in één keer klaar.

Reageer
gravatar

Of je het nu in de lengte of de breedte bekijkt, de splitsing die Chile Oriental Libre voorstaat, verandert de verhoudingen. De beide voorgestelde delen zijn namelijk elk relatief langer dan het land nu. In de breedte wordt het er derhalve niet beter op. Daarom is er geen brede steun van de bevolking te verwachten.

Reageer
gravatar

Maakt mij niet uit, ik eet vanavond gewoon Chili con carne.

Reageer