Nederlanders gebruiken te veel ‘aanhalingstekens’

Ook    spatiegebruik en; interpunctie onder “de” maat


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik zeg al jaren tegen de Taalunie dat de interpunctie ver beneden de “maat” is. Vooral de punt, de komma en de apostrof mogen best wel een maatje groter.

Ook bij het “aanhalen” zie je zelden nog “aanhaling”stekens.

Bijvoorbeeld:

Ik “haal” hier nog al wat zaken “aan”.
De dichter Marsman verdient het om hier “aangehaald” te worden.
De kloosterling “haalt” het “aanhalerige” jongetje “aan”.
De beul “haalt” zijn riem “aan”, voordat hij de strop “aanhaalt”.

Reageer
gravatar

Volgens mij een teken aan de wand, dat mensen elkaar meer moeten aanhalen. Kom maar op!

Reageer
gravatar

ja ja en nu wordt er nog gelachen om een bepaald deel van de bevolking die zich de interpunctie niet eigen heeft gemaakt maar waarschijnlijk zijn het voorlopers van het nieuwe nederlanders

Reageer
gravatar

Ach Maarten, wat is ironie nog heden ten dage? Als nota bene onze nationale scheerkwast (Geert Wilders) serieus eist dat een hem niet welgevallige cartoon van een website worde verwijderd, dan kan je als Speld daar ook geen grap meer over maken, toch?

Reageer
gravatar

Tja.
Waarom stoort dit overmatig gebruik van “?
Dat vind ik interessant.
Dat steeds meer mensen, ook universitair geschoolden, de grammaticaregels aan hun laars lappen, en naar hartenlust d schrijven waar een t hoort te staan vind ik veel storender. Het voelt als een minachting van de lezer, hoewel het waarschijnlijk voortkomt uit haast, gebrekkig onderwijs en doordat men zelf minder aandachtig leest.

Maar waarom die “?
Het wordt vaak gebruikt om ironie of scepsis te verwoorden, denk ik. Ironie beleeft hoogtijdagen. Kijk alleen al naar websites als speld.nl, daar worden “belangrijke” kwesties op een ironische manier belicht.
De ” wordt ook gebruikt omdat men steeds onzekerder wordt. Steeds minder mensen durven of kunnen zeggen waar het op staat. Daarom verbloemt men zijn proza met haakjes, smileys, onafgemaakte zinnen en zeg maar een stuk betekenisloze zinvulling.

Reageer
gravatar

“Ik” vind “dit” wel een “beetje” overdreven. Zoveel “spaties” gebruik “ik” nu “ook” weer niet. En daarbij “aanhalingstekens” “kunnen” zeer “verhelderend” werken in een “goed” geschreven “tekst”.

Reageer