Postmoderne opvoeding loodst kinderen door Starting-lifecrisis

'Een kind moet leren alles te relativeren, ook zichzelf'

Door de overvloed aan keuzes kampen veel kinderen met een Starting-life crisis. Om dit te voorkomen, zullen we anders moeten gaan opvoeden, zegt kinderpsycholoog Bert Bokhoven. Bokhoven pleit voor een postmoderne opvoeding, waarin het kind leert om zichzelf te relativeren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vind ik logisch deze startinglifecrisis! Laat die ouders die kinderen niet bestempelen als hoogbegaafd,adhd autistisch enz. Ik hoor niemand meer zeggen ik heb gewoon een normaal kind! Kinderen voldoen maar al te graag aan de verwachtingen van hun ouders! Lekkere levensstart! Dit is andre hij heeft adhd! Gedver arme bijzondere kinderen!

Reageer
gravatar

Daarom met koekjes happen – hang er een paar iets hoger.. en de ander weer iets lager – liefst in het ritme van kinderen voor kinderen.

Reageer
gravatar

Briljant die Bokhoven weer. Als je via de vader de kleine Francois kan laten zeggen: “Het kind als kenbare eenheid bestaat niet”, kijk, dan ben je niet voor niets de enige echte omniexpert.

Reageer
gravatar

Is dit serieus? Persoonlijk heb ik eerder het idee dat ik naar een stukje Koot & Bie of Koefnoen zit te kijken.
Achterlijke Eerste Wereld-mensjes – ben benieuwd hoe die De Grote Financiële Ineenstorting en de Grote Diepe Lange Depressie gaan overleven.

Reageer
gravatar

Zie verder oa het buitengewoon verhelderend artikel “Postcapitalist dedeconstructivism and dialectic nihilism” op de briljante website “The Postmodernism Generator” (klik op mijn naam).

Reageer
gravatar

Anna # 4; Kind als kenbare eenheid bestaat niet. Daar denkt de Westerse Marketing toch iets anders over; kinderen zijn bij uitstek een target-groep; vooral met Sinterklaas en Kerstmis bij Bart Smit en andere leveranciers van morbide en domhoudend speelgoed. Zwitsal dankt evenzeer zijn bestaan aan zachte babybilletjes als Tena haar bestaan aan lekkende babyboomers (bye-byeboomers). Hoe lang hebben wij als kind geen Molenaars’s kindermeel en aansluitend Brinta en/of Kellogh’s Cornflakes moeten slikken. Hoeveel sleutelkinderen hebben niet te lijden gehad van ontsporende ouders en/of verzorgers en van betaalde doch niet-oppassende oppas? Dat kinderen lang fysiek als quantité négligeable werden en worden behandeld, neemt niet weg dat zij terdege door de commercie op de korrel worden genomen. Het historisch beruchte calvinistische Nederlandse dubio tussen principiële dominee en beginselloze koopman werd zelfs vaak doorkruist door een derde variabele; de calculerende pedofiele katholieke geestelijke die zelfs celibatair een grote kinderliefde tentoonspreidde. Dus het Kind-als-kenbare-eenheid is zeker niet utopisch.

Reageer
gravatar

We hebben al heel wat verlichte goeroe’s kunnen meemaken en aanschouwen in hun opvoedingsmethodieken en -richtlijnen. In vroege jaren 1900 Lombroso die aan de vorm van de embryoschedel al vroeg crimineeltjes, politici, project-ontwikkelaars, bankiers en ander ongerief kon onderscheiden maar niet mocht aborteren, toen kwamen achtereenvolgens Spock MD en Maria Montessori, de exemplarische opvoeding van Paolo Freire en Kohnstamm, de neo-Lombrosist Buikhuisen en vervolgens de anti-autoritaire beweging die de basis legde voor de losgeslagen patat-mét-generatie. Structureel falende methodieken zoals het Engelse systeem van lijfstraffen, dat in feite slechts een vrijbrief was voor sadistische pedofielen, de pedo-morfologische Rupert Sheldonvelden van pastoors en andere celibatairen rond vogelvrije koorknaapjes en misdienaartjes, en ook de Spes Patria-speleopedologen die de Pax Vaticana en periodieke onthouding toepasten, zoals ook de Ogino-Knauss praktizerenden uit de jaren ’50 en ’60 die zich in het geheel niet aan nageslacht wilden wagen.

Opvoeders zijn nog vaak dolende zielen die wanhopig in het duister tasten bij het opvoeden van hun kroost en pas bij hun kleinkinderen merken wat zijzelf als ouders hebben verknoeid. Voorzichtige of openlijke kritiek op hun kinderen komt echter vaak neer op het eenzijdig verbreken van de familiebetrekkingen, in ieder geval tot kort vóór het openen van testamenten, of totdat andere oppasmogelijkheden zijn uitgeput.

Reageer
gravatar

Tsja wat wil je, PVV’er zijn en dan zo’n achternaam hebben, dan wil je geen kunstgras.
Bovendien, je moet toch wát verzinnen om de minister mee lastig te vallen.

gravatar

Hoi ARJETTEWat is dit vreselijk.Begrijpelijk dat je hoofd nu niet naar bleggon staat.Ik wens de Familie van Je vriendin en Jullie heel veel sterkte in de komende tijd.Gr Leny Hempen

gravatar

the daughter was just erpsexsing her individuality, but it seemed to me the girl really believed her only worth was in her attractiveness to men. God help her when she gets her first wrinkles.

gravatar

@14 Met al die normen en waarden worden we hier wel beschermd tegen een echte democratie in Nederland.

En ja ze kunnen van mij part ook vertrekken, en gewoon hier blijven wonen.

Reageer
gravatar

Zou Amalia al een training krijgen om het belang van het koningschap te relativeren? Dat zou nog wel eens een ‘hot issue’ kunnen worden.

Reageer
gravatar

Moi Drenth op 8 wat heb je met wilders? Domheid mag toch wel besproken worden? Ik help die mensen. En jij hebt godwin deze keer gewonnen.

Reageer
gravatar

Kom net uit de starting lifecrisis en zit nu met een midlifecrisis. (heb geen geld voor een Ferrari).
Relativeren is overbodig als je in god of geert geloofd.

Reageer
gravatar

Geachte professor.
Mijn puberende zoon ( 18 ) is al vanaf zijn 15e zindelijk, alleen betrapte ik hem vanmorgen met een luier aan, dat vind hij een fijn gevoel, wat kan en moet ik hieraan doen ? help

Reageer
gravatar

We kunnen ook gewoon iedereen naar openbare basisscholen sturen om te leren dat er niet maar een waarheid is.

Reageer
gravatar

Tja, ehhhh, DE Post (alszodanig PTT) bestaat ook niet meer: de kenbare eenheden in het discours hebben naamsaanduidingen als; TNT, SANDD, Selekt Mail, Royal Mail, DHL etc., dus over wélke ouders hebben we het hier? (de enige die zich nog niet aan het discours durft onttrekken is De Post: een Belgisch bedrijf. En die Belgen nemen ruim de tijd, weten we)

Net zoals Ikea-ouders en Bijenkorf-ouders is ook hier sprake van divergente differentiatie.

Voor het heil van Françoîtje zou ik collega Bokhoven willen oproepen de vader aan te sporen zijn postzegelverzameling af te stoffen (mag geen probleem zijn, want linkse hobby), opdat de jonge telg met eigen ogen ziet dat bedrijven vergaan, doch postzegels blijven bestaan: een soort van amorfe Ying-Yang situatie.

Hier valt nog veel meer over te zeggen, maar dit is een begin.
Ik wens collega Bokhoven succes.

Reageer
gravatar

Après quatre années je crois, q’ une chose en tout cas est certaine: c’est que l’homme n’est pas le plus vieux problème ni le plus constant qui se soit posé au savoir humain.

Reageer
gravatar

Ik zou graag van de professor advies ontvangen omtrent de te ondernemen stappen om nog tijdens de zwangerschap te voorkomen dat mijn binnenkort verwachtte kindje de eerste jaren na de geboorte onzindelijk is. Bij de opvoeding van mijn andere 17 kinderen heb ik gemerkt dat het vooral die onzindelijkheid is die kinderen onzeker in het leven maken. Gelukkig is mijn oudste (24) sinds enkele maanden zindelijk. De lijdensweg in ‘potty-training’ die mijn broedsels moesten en nog moeten doorstaan wil ik mijn huidige vrucht echter besparen.

Lieve professor:…… HELP!

Reageer
gravatar

Goed om weer eens wat van de Professor te vernemen.

Hij weet natuurlijk ook wel dat het postmodernisme niet op een hoger niveau tot zekerheid komt, maar dat op een hoger niveau juist duidelijker wordt hoe groot de onwetendheid per aanname is.

Hieruit volgt dan ook het beginsel van het gebruik van hogere wet boven lagere wet.
Voor geïnteresseerden:
http://www.hermetics.org/pdf/kybalion.pdf

Reageer