Laatste deelnemer Nieuwjaarsduik weer aan wal

Jos de Poel (87): “Een duik is een duik en niet 5 minuten pootjebaden”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zie, dat bedoel ik, de vorige keer dat ik het verhaal hoorde was het nog chocolade ijs, nu is het ineens gewoon “ijs”. Jammer dat dit soort cruciale feiten gewoon telkens weer verdraaid worden.

Reageer
gravatar

Okay, okay: “op Nieuwjaarsdag 1953 ontsnapte Rotterdam aan een ramp. In de Ahoy-hal draaide de ijsrevue ‘Winterdroom’. In de ochtend sprong er een buis van de ijsmachine, waardoor de gehele hal met ammoniakgas werd gevuld. De beheerder van het buffet en zijn echtgenote konden bijtijds het gebouw ontvluchten; men moet er niet aan denken wat de gevolgen zouden zijn geweest wanneer dit tijdens een voorstelling was gebeurd. Gelukkig kwam er net een man langs lopen, onze geweldige Jos op weg naar zijn nieuwjaarsduik. Hij aarzelde niet, en dook gelijk de met ammoniakgas gevulde hal in met slechts een zakdoek voor zijn gezicht en het lukte hem de knop van de ijsmachine om te zetten waardoor er verder geen gas ontsnapte. Jos pakte een klompje aangekoekt ijs van de machine af, at dit smakelijk op en riep “dan nu een frisse duik” en spoedde zich naar zijn gebruikelijke nieuwjaarsduik. Ach, als Jos er niet geweest was.

Reageer
gravatar

Dat deze nieuwjaarsduiken toevalligerwijs enkele malen plaatsvonden tijdens de nog lopende poging, betekent geenszins dat het ineens van een losstaande recordpoging in een nieuwsjaarsduik overliep. Uiteraard. Logisch.

Reageer
gravatar

Lieve Minny,

Na 237 jaar en ruim 4 maanden achtereen duiken heeft Sabellius Paciello toch ten minste op 237 nieuwjaarsdagen gedoken. Dat zijn minimaal 237 nieuwjaarsduiken!

Of zie ik dat verkeerd?

Reageer
gravatar

@ Mw. van der Hoge-Bant #17: Het betreft hier dan ook, zoals geschreven, het record langduiken, niet het record nieuwjaarsduiken. Gaarne deze twee niet door elkander halen. Dat staat zo slordig, haast alsof u niet goed gelezen zou hebben.

Reageer
gravatar

@2: het moge duidelijk zijn dat Sabellius Paciello niet meedeed aan de Nieuwjaarsduik. Gezien het feit dat deze duik al 237 jaar en ruim 4 maanden duurt, moet dit gewoon een augustusduik zijn geweest. Rekening houdend met schrikkeljaren zou het ook september of iets later kunnen, maar zeer geen Nieuwjaar.

Reageer
gravatar

Ik zie niet in waarom dat uitgekauwde verhaal voor de zoveelste keer herhaald moet worden, er wordt toch elke keer iets bij verzonnen en iets anders weer vergeten. Zinloos.

Reageer
gravatar

Natuur getrouw hebben wij natuurlijk ook gedoken en zijn zelfs een uurtje onder water gebleven. Daar kan heel Scheveningen niet tegenop. Maar ja het is ook lekker warm hier zeewater zo’n 30 graden boven nul…

Reageer
gravatar

@9 en @10

Ik…….. Vertel……. Vertel……

(NB de weg naar Kralingen die ken ik, m’n Tom Tom echter nog beter. De strapatzen van Jos de Poel begin ’53, daar ben ik reuze benieuwd naar!)

Reageer
gravatar

Exact diezelfde duik in 1952, waarbij Jos smokkelde door met een rietje het water in de duiken en zo het presteerde om onder het ijs verblijvend, toch door te kunnen ademen, doordat zijn met ijzer versterkte rietje niet dicht werd gedrukt. Dit was nog maar een kleinigheidje vergeleken bij Nieuwjaarsdag het jaar erop toen te Rotterdam in Ahoy de IJsrevue ‘Winterdroom’ speelde en Jos daarin een onverwachte heldenrol vertolkte door, nou ja, deze geschiedenis is overbekend.

Reageer
gravatar

Ik heb die geruchten ook gehoord, maar ik ben er vrij zeker van dat deze enkel op kwaadsprekerij berusten aangezien er toen nog geen pasjes systeem was. Echter, het kan zo zijn dat hij vergeten is uit te te klokken, daar zijn de onderzoekers nog niet over uit.

Reageer
gravatar

Zo’n pasjes systeem schijnt nogal onbetrouwbaar te zijn ten aanzien van records. Er gaan geruchten dat Sabellius Paciello gewoon vergeten is uit te checken.

Reageer
gravatar

Om problemen rond leeftijd, maar ook gezondheid van deelnemers te voorkomen, gaat er vanaf 1 januari 2012 gewerkt worden met een pasjes-systeem.
De aanbesteding hiervan is gegund aan Translink, gezien hun trackrecord met de OV-chipkaart.
Overwogen wordt nog of ook de wietpas hierin geïntegreerd moet worden.

Reageer
gravatar

@3: Om de jongste te zijn zou Bryan in het water geboren moeten worden, daar ene Mischa ter Velde-Knoops al na 3 minuten het ijskoude water in werd gegooid. Het betreft geen toeval dat vlak na dit incident de kinderbescherming heeft besloten om in het vervolg nauwlettend de leeftijd der deelnemers in de gaten te houden.

Reageer
gravatar

Opschepper! Op zijn leeftijd heb je immers ervaring genoeg om zelfs een hele week te pootjebaden.

De kinderbescherming heeft zondag verboden dat in het Braassemermeer de pasgeboren Bryan Keane uit Roelofarendsveen de jongste nieuwjaarsduiker aller tijden zou worden. Vader Kean zal in de Telegrof een ingezonden brief op poten plaatsen. Ook RTL heeft belangstelling.

Reageer
gravatar

Jos heeft nog altijd de ambitie om het record langduiken te verslaan. Helaas voor Jos zal hij moeten wachten tot de huidige recordpoging van Sabellius Paciello , die momenteel op 237 jaar 4 maanden 8 dagen 3 uur en 14 minuten staat, is afgelopen. Er zijn geruchten dat er een recordhouder met een langere tijd is, echter bij gebrek aan bewijs kan deze niet officieel erkend worden, tot ieders spijt.

Reageer
gravatar

Zo is het maar net. Ik kan me nog herinneren dat Jos voor het eerst dook, ik spreek hier over 1952 en die winter, dat was me er eentje. Respect dus, volgend jaar zien we Jos zeker weer hier op deze plaats, na een nog langere duik.

Reageer