El Bulli opent filiaal op Leidseplein

Sterrenrestaurant werkt samen met 'El Febo'

El Bulli, alom bekend als een van de beste restaurants ter wereld, opent vrijdag een filiaal op het Leidseplein in Amsterdam. Het gaat om een joint venture met de Nederlandse fastfoodketen Febo. De snackbar hoopt met deze pilot een breder publiek naar zijn etablissementen te trekken. Chef-kok Ferran Adrià van El Bulli is laaiend enthousiast. “Ik zie het als mijn persoonlijke missie de moleculaire keuken bij het volk te krijgen. Hoe kan ik het volk beter bereiken dan via Febo?”

El Bulli is vooral bekend om zijn gedurfde moleculaire gastronomie, het toepassen van wetenschap op de bereidingswijze in de keuken. Het restaurant, dat drie sterren bezit, maakte naam met gerechten als luchtbevroren parmezaanse kaas, meloenkaviaar, hazelnotenschuim en kunstmatige olijven. Ferran Adrià trok zich een half jaar terug om recepten voor ‘El Febo’ te bedenken. Het resultaat is verrassend.

De typische Febo-keuken blijft herkenbaar maar de signatuur van Adrià is onmiskenbaar. Wat te denken van blauwaderkaassoufflés, vloeibare frikadellen, patatschuim met mayonaisegel en vacuumgetrokken kip met satékaviaar? Voor de kroket met een vulling van grillburgerijs liet perfectionist Adrià een speciale ijsmachine ontwikkelen. Adrià: “Normale machines kloppen te grof en op te hoge snelheid. Daarmee gaat voor mij teveel van de structuur van de grillburger verloren.”

Tijdens de feestelijke opening op Oudejaarsdag wil Adrià oliebollen maken met behulp van een chemische binding. “Nog nooit heeft iemand een oliebol of appelflap gemaakt met hulp van elektrostatische aantrekking. Terwijl het zo voor de hand ligt. En het nieuwe jaar begint pas echt feestelijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste Rob17;
dit is toch overduidelijk het werk van de ZZP’er Jack de Wipper die door de Febo is ingehuurd voor de PR-spin? Laat je niet foppen joh!

Reageer
gravatar

Zo is dat, ik zag pas nog een cd van Marco in de rekken, nou als dat niet inderdaad de allerslechtste nummers waren….dan eet ik mijn bolero op! Met illegaal strooizout welteverstaan.

Reageer
gravatar

Volgens mij is dat gewoon aandachttrekkerij van de Febo hoor.
Ik geloof eerder de Speld, die heeft al vaker laten zien dat haar nieuws betrouwbaar is.

Reageer
gravatar

El Bulli heeft 3 Michelin sterren 🙂 Voor wat betreft dat bredere publiek: dat mocht wel eens tijd worden! Elk jaar zijn er 2.000.000 aanvragen voor 8.000 plaatsen in het restaurant…ik denk dat de FEBO op het LP die 2.000.000 wel haalt!

Reageer
gravatar

@Mari Mekko,
McDonalds en Burger King werken al met de moleculaire keuken. Zowel de broodjes van de BigMac als die van de Whopper zijn vacuumgetrokken sponzen geïnjecteerd met vloeibaar zout. In de KipNuggets van Kentucky Fried Chicken zit zelfs al jaren geen kip meer; een KipNugget is een gepaneerd en vervolgens gefrituurd toefje slachtafvalschuim.

Reageer
gravatar

Ach ja, dat was de goede oude tijd toen bejaardentehuizen nog een bron van kennis opleverden middels zorgvuldig geselecteerde experimenten, in plaats van enkel een nutteloze kostenpost te zijn. Die tijden zijn vervlogen, helaas. Tegenwoordig krijg ik al nul op recest als ik een meer humane vorm van euthenasie wil uitproberen. Terwijl de testgroep per slot van rekening ook de doelgroep is! Wie meer dan de testgroep zelf heeft baat bij gedegen onderzoek? Niemand, zeg ik je. En toch weigert men falikant om deel te nemen aan een klein onderzoekje. Zelfs als ik een t-shirt aanbiedt als aandenken voor de nabestaanden, is het niet goed. Wijsheid komt met de jaren? Zeg maar gerust onredelijkheid!

Reageer
gravatar

Al jáááren geleden, toen het pseudoniem El Febo nog voor gewoon FElix BOnzo stond, u weet wel, dat smakelijke honden- en kattenvoer, heb ik regelmatig testen gedaan bij bejaardentehuizen waar deze maaltijden werden geserverd (ook toen al). De blikjes werden toen “au bain Marie” verwarmd alvorens met de blikopener te worden geopend door jonge stagiaires met sterke duimen. De toenmalige oudjes in Noord Holland Noord hebben nooit enig vermoeden gehad dat zij hetzelfde slachtafval geserveerd kregen als hun honden en katten, inplaats van leveranties van de slager. Wel moet hierbij worden vermeld dat toen reeds Felix Bonzo, divisie Haute Cuisine Animaux, een Michelin-ster had, kunstig verwerkt in hun bedrijfslogo. Die ster was ooit verdiend door Grandmaître-cuisinier Gaston du Chateaubriand met zijn Lièvre Fricassé aux Truffes, die later door Whiskas werd overgenomen, maar nooit zo’n succes werd in Amsterdam Oud West als in de gloriejaren 70 onder de merknaam Felix Bonzo.

Reageer
gravatar

Voordeel voor Febo is vier keer zo weinig ingrediënten en vier keer zo hoge prijzen. Hogere standen behoeven zich niet te schamen om echte el bullikroketten uit de muur te halen, zodat de omzet stijgt. Alles bijeen genomen wordt dus zeker duizend procent meer brutowinst geboekt.

Daartegenover staan echter een eenmalige investering voor de moleculaire keuken: elektronenmicroscoop, bunsenbrander, retorten, vriesinstallatie voor vloeibaar distikstof, vernevelaars, vacuümpomp e.d.

Reageer
gravatar

@Mari Mekko: juist niet, als het niet aanslaat (bij bijvoorbeeld Nadenkertje), slaat hij geen wereldwijde flater, als het wel aanslaat heeft hij een goede case om aan te sluiten bij de wereldfastfood.

Reageer
gravatar

Ik hoop dat die Ferran zich ook met drugs gaat bezighouden. Ik ben die op plantaardige basisstoffen gebaseerde stuff al een poosje beu. Denk zelfs aan afkikken. Maar als Ferran nu eens op chemische wijze heerlijke synthethische designer drugs zou kunnen maken. Liefst in pilvorm, makkelijk voor het transport en consumptie.

Reageer
gravatar

Een misser van jewelste. Hoewel ik de keuze voor de Febo en Amsterdam kan begrijpen, was het marketingtechnisch veel beter om aan te sluiten bij een mondiale keten als MacDonald’s, Burger King of Kentucky Fried Chicken.

Reageer
gravatar

Ik sta niet bepaald te trappelen om een scheikundig verdraaide bolus vanuit mijn anus in mijn WC te deponeren!

Nee, geef mij maar Halal!

BTW, is het bestek ook ‘moleculair’? Anders is het niet ‘kloppend’. Dat weet ik nog van de scheikundeles op school…

Reageer
gravatar

@Paulus:

We zullen eens kijken wat we voor je kunnen doen? Zal dit ff doormailen en dan hoor je nog. Ken een aantal Michelin koks met diverse sterren…Groetjes

Reageer
gravatar

Geweldige ontwikkeling. Nu alleen nog maar wachten op in luchtmoleculen verpakte, op de tong imploderende schuimvermoedens van kweekikkers en grasvarkens!

Reageer
gravatar

Het werd tijd! Hulde aan de Febo dat ze dit aangedurfd hebben. Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik mijn eerste imploderende scheit-filet* door een rietje zoog. Alsof er een siamese dubbelburgerbig** op mijn tong nieste. Formidabel Febo! Chapeau, chapeau, in het kwadraat chapeau voor deze onderneming. Ik kan niet wachten tot ik weer eens kan genieten van een plasmashake.

*filet van kruising tussen schaap en geit.
**genetisch gemanipuleerde siamese big, voor dubbel zoveel smaak.

Reageer