Vogelbescherming presenteert alternatief voor kalkoen

"Een eerlijke vergelding zoals Moeder Natuur die bedoeld heeft"

De Vogelbescherming komt voorafgaand aan het kerstdiner met een gezond en lekker alternatief voor de veel geconsumeerde kalkoen. Voorzitter Arend Kip doet in een late Radio 2-uitzending een oproep aan de Nederlandse burger. “Kalkoenen zijn dappere, onverschrokken beesten die beter verdienen. Daarom stellen wij de Nederlandse burger voor om over te stappen op een minder sympathieke vogel: het parelhoen.” Verschillende kwaliteitspoeliers hebben enthousiast gereageerd.

De onprettige karaktereigenschappen van het parelhoen zijn Kip al langer een doorn in het oog. “We hebben het hier over achterbakse beesten. Pluimveehouders zullen je hetzelfde vertellen: keer nooit een parelhoen de rug toe. En ze zijn nog lelijk ook.” De voorzitter zal deze kerst zelf het goede voorbeeld geven en twee parelhoenders aan vrienden en familie serveren. “Eentje in portsaus en eentje op het huidje gebakken met aardappelgratin. Dat zal ze leren.”

Poelier Bernard Bukx uit Middenbeemster is enthousiast over de oproep. “Het valt me altijd al erg zwaar om kalkoenen te slachten. Die beesten kijken je dan smekend aan, met hun intelligent glinsterende oogjes… Nee, dan liever een parelhoen. Als ik die omleg, heb ik het gevoel dat de wereld er weer een stukje beter op geworden is.”

Kip verklaart voor het parelhoen moeiteloos zijn geweten te kunnen uitschakelen. “We spreken hier over een totaal gevoelloos dier, als je ziet hoe hij met andere dieren of zelfs medeparelhoenders omspringt… geen greintje empathie. Het is lange tijd traditie geweest met Kerst juist de aaibare dieren op te eten, zoals herten en konijntjes. Maar waarom Bambi op je bord als je ook kunt kiezen voor eerlijke vergelding zoals Moeder Natuur die bedoeld heeft?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waarom nu een Parelhoen en niet gebraden brandgans?
Deze beesten maken de godganzen dag reclame voor het Gewestelijk Administratie Kantoor wat allang niet meer bestaat. Het gaat de hele dag van Gak, Gak, Gak…..

Reageer
gravatar

Ik heb gisteren een “Pomme du Terrier” bereidt voor enkele buurtkinderen en de postbode. Geen enkele klacht gehoord, zelfs niet toen ik ze, onderwijl een winchester losjes in mijn handen houdend, uitdaagde om er iets over te zeggen. In mijn optiek, recept geslaagd! Morgen komt de postbode langs om mijn nieuwe probeersel te proberen: “Terrier des Hommes”.

Reageer
gravatar

Mijn vrouw en ik hebben met de Kerst een zeer smakelijke AH-ovenschotel genetisch gemuteerde kip geschranst, qua smaak geheel vergelijkbaar met een biologisch geleefd hebbende kalkoen. Kwam dan ook van de proefboerderij van een bekende Amerikaanse multinational (Montesantissimo), waar men bezig is het van oorsprong plantaardige schimmelproduct Kworn op te waarderen met biologische accenten en biologisch lijkende textuur. Samen met het voedingszuur-zoetje en de synthetische Cabernet Sauvignon uit Chili echt een AH-Erlebnis. Met Oud en Nieuw hebben we ‘s middags een broodje Aap en bij het diner Dodo façon Hollandais en geroosterde walgvogel au Citron met gepelde amandelen. En -uiteraard- Rennies en zuiveringszout binnen handbereik.

Reageer
gravatar

Als iemand die ruigpootbuizerd zoekt: bij mij in de vriezer. (El Bufellibo heeft al een bod uitgebracht).

Mocht u geen parelhoen meer kunnen zien? Steek er een Mortier Rocket XXL en leer ‘m vliegen.

Reageer
gravatar

Het doet mij deugd dat het idee van een kerst-terrier zo enthousiast wordt opgepikt! Deze nare beesten eerst vetmesten met andere nare beesten is een subliem idee, wou dat ik er zelf op was gekomen. Ik stel voor dat we nu alvast beginnen, dan zijn ze mooi vet en rond voor de komende kerst. Bovendien, hoe eerder begonnen, hoe meer onwenselijks er tegen deze tijd volgend jaar verwerkt is. Een goed begin is een halve parelhoen, zei mijn oma altijd.

Reageer
gravatar

Octopus is ook te taai om te eten, las ik ergens. Dus die worden op stenen geslagen om ze malser te maken. Wil misschien met die meeuwen ook wel lukken.
Maar inderdaad: hergebruik via de terriërs van Minny is ook een mogelijkheid. Dan presenteer je ze als hondenkauwgum.

Reageer
gravatar

@21 misschien kun je daar die yorkshire-terriër van Minny mee vetmesten. Die schijnen trouwen ook kalkoen te eten als die in een fijne court-bouillon gekookt is en geserveerd wordt met een takje peterselie. Dus daarmee is ook het probleem van Mw. helderder opgelost.

Reageer
gravatar

Ikzelf heb een grotere hekel aan meeuwen (zal mw Helderder wel van kunnen meespreken). En dat vanwege de ontlastingsfrequentie. Ze zijn alleen niet te vreten, zo taai. Ik heb er dus een dozijn in de diepvries liggen (worden ze nog taaier) om te serveren aan de schoonfamilie.

Reageer
gravatar

Ja lekker, zit ik daar met mijn handel kalkoen. Wat moet ik nu met 5000 van dat gobbelende pluimvee? De buren klagen al over de overlast, maar ik kan zelf echt geen hap kalkoen meer door de keel krijgen. Fijne feestdagen!

Reageer
gravatar

Al sinds kind heb ik wat tegen yorkshire terriers, ik stel dan ook voor om volgende kerst letterlijk de hond in de pot te vinden. Lekker met een pepersausje en bloemkool.

Reageer
gravatar

Laten we al die proletige bling-bling pronkvogels opvreten, naast de parelhoen ook de zilverreiger, de goudfazant en de Swarovski zwaan. De koperwiek krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel.

Recept-tip: frituren in diamant.

Reageer
gravatar

Persoonlijk heb ik een bloedhekel aan Aalscholvers. In mijn ogen totaal overbodige schepselen. Veel vissers zullen blij zijn als deze visschrokkers op vele menu’s zullen prijken. Dat scheelt hen in de te vangen visquota.

Reageer
gravatar

Eerst een amuse van gevulde kanarie.
Die had ik nog liggen na dat ongelukje verleden week.

Reageer
gravatar

Gisteren weer van een traditioneel kerstmaal genoten: Dodo aan ‘t spit.
Inmiddels vult het huis zich met de geur van platypus ragout!
Het vinden van een alternatief voor het traditionele kerstkalkoen hoeft dus niet zo moeilijk te zijn, kijk gewoon wat je nog in je koelkast hebt liggen en varieer!

Reageer
gravatar

Persoonlijk ben ik meer voor de blinde vink. Ten eerste verlos je het arme beest dan van zijn visuele handicap. En ten tweede scheelt het enorm in het aantal geleidehonden met de bijbehorende poep-ellende.

Een alternatief zou de buitengewoon agressieve slavink zijn; groepen van deze beesten hangen rond in kansenwijken, fluiten naar meisjes en als je er iets van zegt weet je snel waarom dit kreng sla-vink heet. Weg ermee!

Reageer
gravatar

Ja hoor, meneer ‘t Hoen komt op 25 december aan met een bericht van de Vogelbescherming. Heel veel mosterd na de kerstmaaltijd. Kalk’Hoen van het jaar!!!!

Reageer
gravatar

Gevulde parelhoen (ook te bereiden met kip i.p.v. parelhoen)
Ingrediënten
parelhoen, 1 el olijfolie, 1 grote prei, 1 tl marjolein, 150 g gekookte kippenlevers, 2 sneetjes oud brood, zout, peper, cocktailprikkers, paprikapoeder en 50 g boter.
Bereiding
Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de prei in ringen met de marjolein. Voeg de kleingesneden kippenlevers, het brood in stukjes, zout en peper naar smaak toe en meng dit. Vul hiermee het parelhoen en steek de buikholte dicht met de prikkers. Bestrooi de buitenkant met zout, peper en paprikapoeder. Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin het parelhoen rondom bruin. Plaats de deksel schuin en braad het geheel gedurende 75 minuten. Voeg zonodig een scheutje water of tomatensap toe en keer het parelhoen regelmatig. Maak jus door water aan het bakvet toe te voegen en roer de aanbaksels los.
Tip
Voeg kleingesneden rode paprika toe aan de vulling.
Serveertip
Parelhoen met stoofprei en aardappelpuree vermengd met kastanjepuree.

Reageer
gravatar

Het is belangrijk te zoeken naar wat verbindt.
Alle nederlanders op Eerste Kerstdag exact om zes uur aan de poelepetaat met zuurkool en appelmoes zou daarvan een mooi begin kunnen zijn.

Reageer
gravatar

Ik vergelijk het Parelhoen altijd met Hyacinth Bucket. Zich mooier voordoen dan ze zijn. Dat beest heeft niks met parels.
De Slechtvalk, die is tenminste eerlijk.

Reageer
gravatar

Het parelhoen is ook een misselijk beest, vroeger toen ik boer was voerde ik ze aan de varkens. Parels voor de zwijnen gooien noemden we dat.

Reageer
gravatar

Of we gaan massaal panda’s verorberen. Volstrekt domme en niet-nuttige dieren. Eten uitsluitend bamboe, werpen maar één jong per keer…onvoorstelbaar dat de panda nog niet is uitgestorven. Overigens wel briljant om als overlevingsmechanisme een schattig uiterlijk aan te nemen.

Reageer