De canon van de 10 dieren

Van belang voor mensen

Wat is de mens zonder dier? Wij weten het ook niet, of we verdringen het. Daarom toog een team van De Speld de stratosfeer in, met als verbluffend resultaat de canon van de 10 dieren.

1) De woestijnkat (ook wel ‘zandkat’ geheten). Een zogende katachtige, voorkomend in zowat alle -istans die bewoestijnd zijn. Totale populatie is evenredig verdeeld in woestijnkaters (ook wel ‘zandkaters’ geheten) en woestijnpoezen (ook wel ‘zandpoezen’) geheten. Beiden zoeken elkaar één keer in het jaar op om drie tot vijf hele lieve en schattige woestijnkittens (ook wel ‘zandkittens’ geheten) te maken. Doorbraak bij het grote publiek laat op zich wachten, maar Delhi Zoo doet zijn best.

2) De westelijke doosschildpad (Terrapene ornata). Een sierlijke moerasschildpad uit de klasse der reptielen en familie der moerasschildpadden (Emydidae). Niet te verwarren met de oostelijke doosschildpad, een vleugeldragend zoogdier, dat met name in de Sumerische mythologie volledig genegeerd werd. De kritische westelijke doosschildpad gedijt het beste in een optimale omgeving. Vermijdt situaties waar nodig, daar deze onherroepelijk leiden tot incidenten, waar het dier van nature niet tegen bestand is.

3) De Kaapse haas. Heel geen vogel.

4) Volkert van der Graaf. Zoogdier behorend tot orde der primaten. De Volkert kwam tot 2002 voor op de Veluwe en in de Gelderse vallei, waar het dier bijzonder nuttig bleek voor het ecologisch evenwicht. Werd uiteindelijk zo zeldzaam, dat het laatste exemplaar thans in gevangenschap leeft, waar het naar verluidt zeer oud kan worden.

5)De zuidelijke sikkelsprinkhaan. Eenieder die ooit zijn vakantie rond de Middellandse Zee heeft doorgebracht kan over dit prachtdiertje meepraten. Het gifgroen, de vervaarlijk ogende legbuis (die niet voor steekdoeleinden wordt gebruikt), de hervormingsgezinde en toch oplossingsgerichte blik in de ogen van met name de wijfjes. Je kunt er niet omheen. Ook niet om die verdwaalde exemplaren in Zwitserland of Oostenrijk.

6) Cadier. Genoeglijk dorpje in zuidelijk Limburg. In 1828 met aangrenzende gemeente Keer samengevoegd tot Cadier-en-Keer, dat op haar beurt sinds 1982 deel uitmaakt van de gemeente Margraten. Dorpspomp en cafetaria ‘Us Loebewoepske’ zijn niet te missen attracties.

7) De Sharktopus. Half haai, half octopus, beschermde vis en lief voor kinderen. Regelmatig aan te treffen in de Waddenzee rond Terschelling. Kijk het dier niet in de ogen en noem hem geen Shirley, anders gaat er een tentakel door je borstkas.

8) De Krakeend. Een goedaardige eendensoort, in de zomer vooral te vinden in Oost-Europa, in de winter vooral in Groot-Brittannië en Ierland. Dat laatste land is zwaar getroffen door de economische crisis. De werkloosheid neemt er astronomische proporties aan. Ieren lijden zichtbaar onder de situatie, maar verliezen gelukkig de moed en hun befaamde Keltische humor niet. Toerisme kan de economie van het land er wellicht weer bovenop helpen. Kom dus naar dit woeste, mysterieuze land, en verlies je hart….

9) De Fluweelworm. Maar liefst 540 miljoen jaar oud ongewerveld dier, dat zelfs de Suez-crisis wist te overleven. Of dat samenhangt met de geslachtelijke voortplanting, een unicum in wormenland, is onbekend. Wel is de worm een delicatesse in de Tunesische keuken. En dat is ook wat waard.

10) De Nessie. Schotse inheemse waterhagedis. Onterecht als monster beschouwd door de lokale bevolking gezien zijn uiterlijk en omvang. Plant zich niet seksueel voort, aangezien beide seksen door elkaars lelijkheid afgeschrikt worden. Hoe de voortplanting wel geschiedt is ook voor Midas Dekker nog een raadsel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb zojuist een nieuw monster gezien,op het land en het heet Flessie,die plant zich wel voort,door Heineken en zo, het is een lief of kwaadaardig monster,onmogelijk het tegen te houden…

Reageer
gravatar

Overigens vind ik dat de olifant de huidige koning van de dieren (en eigenlijk ook van de mensen) is. En wat de reacties hierop betreft: ik onthou alles!!!!!!!!!!!!!!!! (Van Wikipedia: Witte olifanten komen ook in de geschriften van Boeddha voor. Zo verhaalt hij van een witte olifant die door een jager verwond wordt. De andere olifanten vallen de jager aan. De gekwetste witte olifant biedt de jager beschutting.)

Reageer
gravatar

Het meest in steen en brons afgebeelde dier is het steigerende standbeeldpaard.(met daarop een mannetje). Wereldvreemde archeologen zullen zich over duizend jaar afvragen hoe dit combinatiedier geduid moet worden. Omdat het in de Speldcanon ontbreekt.

Reageer
gravatar

Overigens vind ik dat de olifant de huidige koning van de dieren (en eigenlijk ook van de mensen) is. En wat de reacties hierop betreft: ik onthou alles!!!!!!!!!!!!!!!! (Van Wikipedia: Witte olifanten komen ook in de geschriften van Boeddha voor. Zo verhaalt hij van een witte olifant die door een jager verwond wordt. De andere olifanten vallen de jager aan. De gekwetste witte olifant biedt de jager beschutting.)

Reageer
gravatar

Redactie,

Kan er ook een canon van mensen komen? Uiteraard zal daarin MargOOtje – allerliefste, maar helaas erg reislustig vrouwtje uit het mooiste stadje van ons land – bovenaan staan.

Paulusje uit Madurodam

Reageer
gravatar

Tja, hum, met Noah’s Ark in gedachten is dit toch wel erg mosterd na de maaltijd.

Het is dat Cadier is opgenomen, gebouwd van sloophout van de ark, dat toch nog enig recht wordt gedaan aan deze vroege natuurvorsende conservator.

Reageer
gravatar

Ik mis nog de weeceeeend en de zebrapad.

Reageer
gravatar

2% van de bevolking vindt desgevraagd, dat Maurice de Hond in deze canon niet mag ontbreken; 8% heeft geen mening, en de overige negen op de tien is het daarmee eens dan wel oneens, of heeft niet gereageerd en/of de vraag niet goed begrepen, dan wel zitten bij Eneco.

Reageer
gravatar

Ofschoon dit geen Wikepodium is, toch nog kort iets over dier nr. 4; de Grafius Volkertius is niet de laatste van zijn soort; in Oostelijke streken in een wat meer explosieve variant, maar ook in Nederland, komt deze variant nog uitgebreid voor. Ik wijs hier slechts op de inheemse sub-variant G.V. Hofstad, de geïmporteerde Oosterse variant G.V. Alqaedus die zich vooral voedt met politici met een rechtse teneur, zodanig dat er 24/7 van dit bedreigde sub-species moet worden gerealiseerd.

Ik bepaal mij tot deze kleine aanvulling van het canonieke lemma. Dank voor uw aandacht.

Reageer
gravatar

Het verbaast mij dat de miesmuizer niet in deze canon voorkomt. De miezmuizer is met name verantwoordelijk voor de vorming van de huidige maatschappij. Daarbij komt dat hij na de “gewone mierenneuker”, de “rechtsdraaiende yoghurt amoebe” en de “blond gekuifde koekoek” tot één van de meest voorkomende inheemse diersoorten behoort.

Reageer
gravatar

@12 Kon u maar van het Forum worden af gemieterd.

Groningen heeft het inderdaad verzaakt. En dan nu de tram nog.

“Er gaat niets boven Groningen”
Fantastische leus was dat.

De Vlaamsche Reus is het ook al lang niet meer.
Hebben we de Groene Draeck, zeggen ze dat dat naar een boot is genoemd.
Vanzelfsprekend staan deze niet in deze canon.

Ik ben een vertwijfelde stadjer, rest mij vannacht één refugium: de Benzinebar, na twaalven.

Reageer
gravatar

@11 Moet blond zijn en bedoelde @10 . Groningen heeft het verzaakt
sorry dat ik hier reageer. (ben van elk ander forum af gemieterd)

Reageer
gravatar

@8, Nadenkertje: De super-symmetrische partner van de grote geblondeerde leider uit Venlo is bekend: de nieuwe fractievoorzitster van Groen-Links komt ook uit Venlo!! Dat kan geen toeval meer zijn, dus dit toont aan de de theorie van supersymmetrie op gedegen bewijs is gestoeld. Jolande de geertsappige Blonder szuperleidster.

Reageer
gravatar

@nummer 4,

Geachte heer Suidman,

Uw ‘suggestie’ dat het Limburgszionistische lobby achter deze zaak zit, kan wel eens een juiste zijn. Deze LZL placht waarlijk haar invloed te vergroten door omtrekkende bewegingen te maken, ware het een tuinslang!

Het is mogelijk dat bepaalde deelaspecten van het Limburgszionistische lobby in de meer nabije toekomst experimenteel getoetst worden.

De meest waarschijnlijk geachte plaats daarvoor is de nieuwe hoofdstad van Nederland, nml. Venlo te Limburg.

Het Limburgszionistische lobby veronderstelt een mono-dimensionale ruimte en ‘supersymmetrie’.

De LZL zou ook ‘supersymmetrie’ kunnen aantonen, ware het niet dat men tot voor kort werd gehinderd door mevrouw Femke Halsema van GroenLinks. Tevens heeft men ook moeite met de ‘gematigde moslimsymmetrie’. Het liefst is alles wat anders is, altijd slecht en ondermijnend!

Als de wereld waarin wij leven inderdaad supersymmetrisch is (zoals vele xenofoben denken en hopen), betekent dat dat elk deeltje een supersymmetrische partner heeft.

Zo is een squark de super-symmetrische partner van een quark. De supersymmetrische partners zijn echter veel zwaarder. Als die ‘partnerdeeltjes’ waargenomen worden, is dat dus een ondersteuning van het bestaan van supersymmetrie.

Helaas ontbreekt het voetvolk van de LZL de nodige intellect en vinden zij hun ‘supersymmetrische partners’ nauwelijks of helemaal niet…

Reageer
gravatar

Foto tien is niet van Nessie! Dat weet ik, omdat ik die foto in de afgelopen zomer zelf heb gemaakt. Het is de U 834 in de Oostzee. Deze onderzeeër van de Kriegsmarine is op 15 april 1945 verdwenen. De bemanning is waarschijnlijk nog niet verteld dat Reichsadmiraal Karl Dönitz inmiddels is overleden. De boot is ongevaarlijk, daar reeds in mei 1945 alle kruit verschoten was.

Reageer
gravatar

waarom staat dieren niet in de canon en cadier wel zit hier de limburgszionistische lobby achter ofzo

Reageer
gravatar

De fluweelworm…….. Woorden schieten tekort, duidelijker inderdaad bij de eerste tien dan bijv. de zwarte panter. Helemaal terecht, leven de fluweelworm.

Reageer