Nieuwe Xavax strijkplankhoes voldoet niet aan hoge verwachtingen

Hoes der hoezen uit 2003 blijft onovertroffen

De Nederlandse huishoudens hebben er lang op moeten wachten, maar nu is hij er dan: de Xavax Easy Glider 2010. De beoogde opvolger van de Easy Glider 2003 was een ‘zware bevalling’ gezien de hoge verwachtingen, maar zag gisteren het levenslicht in de Blokker te Leiderdorp. Het filiaal kon zich verheugen in een stormloop en sommigen lagen om 5 uur ‘s nachts al voor de deur. Of ‘de 2010’ de hype waar kan maken valt echter te bezien.

Het is een bekend fenomeen: de altijd moeilijke tweede hoes. Xavax zag zich voor de bijna onmogelijke opdracht geplaatst een waardige opvolger te creëren voor de ‘Sgt Peppers onder de strijkplankhoezen’ uit 2003.  Ruim zes jaar van experimenteren met schuimlagen, onderbroken door de nodige ‘Strijkers Blocks’, waren nodig voor het nieuwe product . Eind 2007 begonnen op internet de eerste geruchten te circuleren over de hoes. De kennismaking van het publiek met de nieuwe Glider liet echter op zich wachten tot de Wereldhuishoudbeurs in Monterey in maart dit jaar.

Een eerste indruk geeft ons een ongemakkelijk gevoel. De gebruiksaanwijzing is niet langer opgesteld met pictogrammetjes, maar in formele tekst, overduidelijk beïnvloed door het Neo-Victorianisme. Hiermee zal Ingrid uit Paterswolde weinig kunnen. En dan dat elastiek. Een schrijnend voorbeeld van ‘strak om het strak zijn.’ Het kost ons twee pogingen om de hoes over de strijkplank te krijgen. Een valse start, zeker in vergelijking met de Easy Glider 2003.

Volgt het strijken zelf. Zoals we van het product mogen verwachten blijft het op zijn plaats zitten. Maar toch ontbreekt er iets wat moeilijk te benoemen is. Noem het natuurlijke robuustheid. Het lijkt allemaal wat te geforceerd. Vouwen verdwijnen moeiteloos uit onze overhemden, maar toch: een glad overhemd van de 2010 is anders dan één van de 2003. Het ademt middelmaat en geforceerdheid uit.

De Easy Glider 2010 lijkt gemaakt voor de praktijk. Esthetiek is duidelijk het ondergeschoven kindje. De hoes is slechts verkrijgbaar in grijstinten welke de sfeer van een regenachtige herfstdag in een probleemwijk oproepen. In een tijdgeest waarin waarin het Calvinistische bruikbaarheidsprincipe het lijkt af te leggen tegen uiterlijke schoonheid slaat Xavax de plank hier ronduit mis.

Al met al kunnen we stellen dat de nieuwe Easy Glider de torenhoge verwachtingen niet heeft kunnen waarmaken. De 2010 weet zich onvoldoende te onderscheiden in de zich voortdurend ontwikkelende wereld van de strijkplankhoezen. Of het aan de druk van de kritische consument ligt, of aan de lange tijd die verstreken is sinds de vorige wereldhit valt moeilijk te zeggen. Naar onze overtuiging kan de consument zijn geld beter besteden aan de goedkopere, maar degelijke  producten van bijvoorbeeld Klapschans. Een andere mogelijkheid is het experimenteren met ongestreken kleding. Schijnt het helemaal te worden in 2011.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zojuist werd bekend dat Lijfhijt een bodemprocedure heeft aangespannen. Door de ronde hoeken en het design met een inklapbare voetstandaard zou dit ontwerp te veel lijken op hun modellen.
Wordt vervolgd (?)

Reageer
gravatar

Ten eerste: ik ben een trendvolger, geen -zetter. Daarbij komt nog dat mijn mamzel nog mijn shirts strijkt, de rest gaat naar de stomerij. Met andere woorden: dit artikel is ruk.

Met vriendelijke groeten,
Mark uit Den Haag.

Reageer
gravatar

Heren Jeettje en Maarten,

Jullie zijn behoorlijk aan het raaskallen. Wij produceren bij Xavax alleen hoezen. De plank die op de foto is te zien, is:
“een werkstuk van de bekende beeldend kunstenaar Art W. Iron, dat een wasrek moet voorstellen (de foto staat op z’n kop). Dat is daarom natuurlijk volledig ongeschikt voor het strijken met een strijkijzer.”

Lees verder mijn berichten 19, 22 en 26.

Dit bericht is u persoonlijk in vertrouwen gestuurd. Gelieve na lezing te kauwen en door te slikken.

Reageer
gravatar

@32: Waarde Maarten: hulde voor uw werk, maar toch blijf ik er bij dat er categorieën gebruikers moeten worden ingesteld.
Beginners zouden alleen de handbediende versie mogen hebben, met cursussen opvoerend naar gevorderd gebruiker voor de uitvoering met veerwerkmotor en naar advanced licenced specialist voor het model met alles erop en eraan.

De door u beschreven versies zijn dermate specials dat zij het normale dagelijks gebruik ontstijgen.
Ook de NASA versie kunnen wij beter niet in de reguliere handel hebben: deze versie zal een lanceerplatform zijn voor de nieuw te ontwikkelen spaceshuttle.

Overigens ben ik benieuwd hoe die Italiaanse macho het voor elkaar kreeg met die snelheid ontucht te bedrijven: ik heb sterke staaltjes van ejaculatio preacox gezien, maar dit geeft een nieuwe dimensie aan snel komen.

Reageer
gravatar

# 31, waarde Jeettje. De Keuringsdienst van Strijkwaren heeft zich nadrukkelijk beperkt tot plank en strijkhoes “an sich”. Zojuist komt er een telex binnen van onze zusterorganisatie in Oberbayersdorf (Oostenrijk) die meldt dat er “Bei- und Nebenwirkungen” zijn geconstateerd bij de afstandsbediening. Hun advies “Fragen Sie Ihren Arzt”. Het blijkt dat goudvissen bij langdurige expositie aan de ultrasone AB aan onderste-boven zwemmen gaan lijden.
De Xavax Easy Glider 2010 heeft inmiddels al tot multi-functionele wereldrecords geleid. Op de springschans van Oberschnitzeldorf (O.) heeft de Pool Pavel Witlof het wereldrecord skispringen verbeterd; hij ging op twee Xavax strijktafels met nano-hoezen, met 240 km. per uur de finish voorbij, men nam hem het laatst waar op opnamen van de buienradar boven de Noordzee. De Italiaan Sylvio Boluscani heeft met een Xavaxboard de snelste afdaling van de Vesuvius ooit gerealiseerd; hij raasde met gemiddeld 423 km. per uur de helling af. De 72-jarige macho kreeg bij aankomst op de finish twee processen-verbaal: een wegens ongeoorloofde snelheidsoverschrijding en een tweede wegens ontucht met minderjarige meisjes.

Reageer
gravatar

@30 MHT: Ik maak bezwaar tegen afgifte: pas als de afstandbediening goed werkt zou dat mogen.
Zoals het nu is kan de afstandbediening op ongewenste momenten de vaatwasser aanzetten, of onder bepaalde condities de stofzuigers van een huizenblok verderop aan- of afzetten.
Ook overbelasting van het koffiezetapparaat is niet ondenkbaar.

En het komt voor (mijn dochtertje is het overkomen) dat de afstandbediening van “My First Sony” de XAVAX doet in en uitklappen. Het heeft ons een hele avond op de spoedeisende hulp gekost.
Mijn vrouw herstelt redelijk goed, dank u.

Reageer
gravatar

Net terug van veldonderzoek. De Xavax Easy Glider 2010 munt uit door doordacht design, multitasking en de bakellieten ondertafel. Het multi-tasken omvat het op basis van nano-technologie functioneren als surfboard, wakeboard, condoomspanner, schrijftafel, broodplank, wipplank en zelfs als strijkplank. Op alle onderdelen haalde de Easy Glider een ruime voldoende. Eén inconveniënt bij het strijken was wel de ongelooflijke gladheid van de strijkhoes, want bij een weerbarstig no-iron overhemd van de Textielreus (€ 2,95 in de maten 38-44) schoot het strijkijzer dermate glad dóór dat het bij de overburen op de salontafel belandde en daar door het formicablad brandde. Wij van Keuringsdienst voor Strijkwaren geven het ISO 9003 certificaat af voor plank en hoes. De strijkgladheid benadert die van het kabinet Rutte. Testverslagen ter inzage.

Reageer
gravatar

Eentje gekocht op rekening zaak om te testen: je kan strijken wat je wilt, maar niks geen knal. Zelfs een natte zevenklapper geeft meer spektakel.
Ook die dubbele lontjes aan de zijkant geprobeerd: fikken voor geen millimeter. Prutsproduct; ik ga het in ieder geval niet in de collectie opnemen.

Reageer
gravatar

Die 2003-versie vond ik destijds veel te zwaar voor mijn strijkplank. Ik hou het dus mooi bij m’n vertrouwde Easy Glider 89se.

Reageer
gravatar

Dead man,

Ons geheel vernieuwd revolutionair model Easy Glider 2010 met echt bungeejumpelastiek zou je kunnen zien als een groot uitgevallen preservatief. Hihi

Helaas zijn de originele NASA-vezels, afgeleid van hittebestendig space-shuttletegeltjes, wegens het noodzakelijke ademend vermogen niet zo dicht als latex. Maar daarom misschien wel zo geschikt voor het zogenaamde beffen. Hihihihihi

Mondje dicht a.u.b.
Om niet ontslagen te worden is dit bericht alleen bestemd voor geadresseerde.

Reageer
gravatar

Bassie,

Hoe kom je erbij? Onze Xavax Easy Glider 2010 barst van de kleine deeltjes. Het is eigenlijk één groot nano-deeltje!
Vraag anders maar aan MargOOtje.

Afdeling Voorlichting Xavax
Om veiligheidsredenen alleen bestemd voor geadresseerde(n).

Reageer
gravatar

Het ding is blijkbaar zelfs voor de fabikant niet eens de naam “i-Ron” waardig en is bovendien niet eens voorzien van de nieuwste nano-technologie …….. Welke huisvrouw kan daar nog voor vallen in 2010?

Reageer
gravatar

Zoals de foto laat zien, is ons geheel vernieuwd revolutionair model Easy Glider 2010 van origineel NASA-textiel, afgeleid van de bekende hittebestendig space-shuttletegeltjes, voorzien van origineel bungeejumpelastiek, uitgeprobeerd op een werkstuk van de bekende beeldend kunstenaar Art W. Iron, dat een wasrek moet voorstellen (de foto staat op z’n kop) en natuurlijk volledig ongeschikt is voor het strijken met een strijkijzer.

Dat brengt mij tot de belangrijke vraag: welk merk en model strijkijzer heeft u gebruikt voor de test? Ook zo’n museumstuk?

Afdeling Voorlichting Xavax

Reageer
gravatar

Ik kan mij niet vinden in de recensie van Swift, van den Berg en van der Jagt. Als specialist strijken van de Koninklijke Huisvrouwen Vereniging, vraag ik mij af of de test wel door ervaren strijkers is uitgevoerd. Het Glide-strijken is natuurlijk niet voor beginners. Wanneer je een goede glide strijker bent, ben je juist erg blij met de mircrogranulen in de nieuwe hoes met de pro-vitamine B5. Geen enkele andere fabrikant heeft deze toepassing durven ontwikkelen voor strijkhoezen terwijl de resultaten in de anti-rimpel branche ronduit lovend zijn. Ik wil mij niet negatief uitlaten over de strijktalenten van de heren, maar ik vermoed dat de ervaren vrouwen hand niet zo gestunteld zou hebben met het omtrekken van de strakkere hoes. Ik zelf had hem er om zitten voor ik er erg in had. Natuurlijk past er bij elke persoonlijkheid een andere strijkhoes, maar ik beveel de Xavax van harte aan bij onze leden.

Reageer
gravatar

Hebben ervaren strijkers de hoes uitgeprobeerd? In ieder geval hebben de strijkers en strijksters bij mijn Concertgebouworkest nog geen proefhoezen gezien.

Nog dit, wij noemen onze Stradivaria beslist geen strijkplanken.

Reageer
gravatar

Strijkplanken zijn zo 2003. Wij passen thuis een nieuwe methode toe: mijn vrouw trekt de kleding aan en vervolgens strijk ik deze. Nooit meer problemen met mouwen en kragen. Hoogtepunt is altijd het ondergoed.

Reageer
gravatar

Allemaal het hele ontwerp niet begrepen. Al jaren strijk ik m’n kleren niet meer uit angst al die geweldige strijkplankhoezen uit m’n verzameling te beschadigen.
De nieuwe Easy Glider van Xavax is waar ik al die jaren op gewacht heb: een ontwerp dat zo beroerd is, dat je er met een gerust hart je kleding op strijkt. Hulde aan Xavax!

Reageer
gravatar

Zolang de mevrouw met die enge ogen bij RTL boulevard niet heeft gezegd dat de Xavax echt een geweldige hype is die iedereen wil hebben omdat Leco en Mike hem ook gebruiken ben ik niet overtuigd dat dit product zal aanslaan.

Reageer
gravatar

Welke fabrikant haalt het anno 2010 dan ook in zijn hoofd, om een product op de markt te brengen, waar je zelfs de meest simpele handelingen – zoals telefoneren en filmen – niet eens mee kan uitvoeren?

Back to the drawing board!

Reageer
gravatar

Mijn Snuggie moet nodig gestreken worden maar als ik dit zo lees, wacht ik liever nog even op een hoes die dit topproduct waardig is.

Reageer
gravatar

Wat is dat een strijkplank? Heb geen idee wat je er mee moet! Ik draag al jaren de bewuste kreukelkleding en dat bevalt prima. Het is toch van de zotte dat mensen zo gek zijn om om 5 uur ‘s nachts voor de deur te gaan liggen hangen voor zo iets onbenulligs!

Reageer
gravatar

De schrijver signaleert het wel, maar heeft het duidelijk niet helemaal begrepen; Xavax heeft hier een ultra modern Neo-Victoriaans product op de markt gezet. Daar heb je dus ook een Neo-Victoriaanse strijkplank (hout) en een Neo-Victoriaans strijkijzer (gietijzer) bij nodig. Nb. een Neo-Victoriaanse huishoudster verhoogd het comfort aanzienlijk.

Reageer
gravatar

De Xavax Easy Glider 2010 was al ruim 24 uur uit en nu pas een recensie? Tsssss. Wat doen jullie ‘s nachts eigenlijk? Slápen of zo?

Reageer
gravatar

Ik vind het zo jammer dat ze niet aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen, juist nu ik op zoek ben naar een nieuw wedstrijdmodel voor het aankomende Extreme Ironing Festival op de inmiddels tot rust gekomen Eyjafjallajökull-vulkaan.

Reageer