Klopjacht op einzelgänger niet meer te stuiten

"Een kleine groep verpest het voor de rest"

De ‘loner’ raakt in de marge.  Ooit een gerespecteerd en stiekem bewonderd medeburger, belandt hij door de acties van mensen als Karst T. en Erwin L. langzaam in het verdomhoekje. In het hele land stuiten einzelgängers op wantrouwen en vijandigheid. Gewelddadige acties tegen de ‘praktisch individualist’ zijn geen uitzondering meer; het is nog maar de vraag in hoeverre de overheid bereid is deze burger bij te staan.

“Tot enkele jaren geleden kreeg ik nog regelmatig fanmail, allemaal van Vinexbewoners met 2 kinderen en een Golden Retriever. Ze romantiseerden mijn levenswijze en waren er stiekem een beetje jaloers op.” Aan het woord is de alleenstaande schrijver/dichter Stabbe Tjutskema (47) uit het Friese Stavoren. Tjutskema heeft zojuist het tweede gedicht voltooid van zijn bundel ‘Van de besnuffelde nevelen des deorollers’, waaraan hij sinds 1986 werkt. “Na de moord op Van Gogh veranderde het klimaat. Buren groetten mij steeds minder. Afgelopen maand, na de roerige Prinsjesdag, volgde het voorlopige dieptepunt. Toen ik thuiskwam uit de supermarkt werd ik opgewacht door een groepje hangjongeren. Ze bekogelden mij met waxinelichtjeshouders. Het is een wonder dat ik mijn voordeur ongeschonden wist te bereiken.”

“Het is een kleine groep die het verpest voor de rest “, aldus Simon te Marsselaere, werkloze alleenstaande en voorzitter van de Nederlandse Pol Pot-fanclub. “Een echte ‘praktisch individualist’ vermoordt geen filmmaker en rijdt geen zeven mensen dood. Er zijn ongeschreven regels binnen het circuit en daar hebben deze mensen zich niet aan gehouden. Maar wij worden er nu op afgerekend. Wij zijn de nieuwe paria’s van deze samenleving.”

Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie betreurt de discriminatoire houding van de Nederlandse burger jegens de traditionele loner, maar voegt daaraan toe dat het ideaal van de veiligheid soms pijnlijke offers vergt. “De wereldgeschiedenis toont ons een trend,” aldus de bewindsman. “Brutus, Balthasar Gerards, Lee Harvey Oswald: allemaal eenlingen.” De bewindsman doet een oproep aan ‘de gematigde meerderheid’ van de loners om de stem te verheffen. “Wees een voorbeeld voor toekomstige rotte appelen, doe een appèl op die ene tentakel die hen nog met de samenleving verbindt. Laat zien dat die telefoontap niet aan jou besteed is. Knuffel de samenleving en de samenleving knuffelt jou, zo simpel ligt het.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik wil de samenleving wel knuffelen, maar iedere keer als ik me eraan waag krijg ik een klap terug.

Ik wil wel uitgaan met mensen, maar zij niet met mij en áls dat al het geval is, mag het niet van de uitsmijter.

Ik wil wel integreren in de samenleving die zichzelf ‘liberaal’ noemt, maar verzuip in haar dogmatische ‘vrijheids’-ideaal.

Reageer
gravatar

Ook ik… heb mijn ivoren torentje moeten verkopen.
Ik deed er met veel pijn afstand van, net betegeld, nieuwe badkamer, toilet en douche.. van alle gemakken voorzien.

Er kwamen een paar mensen kijken, kritische ogen, dingen werden opgetild en weer met vreemde blik neergelegd… mijn dingen.. jaren lang verzameld als teken dat ik in de wereld sta.

Mijn stapel metros en straatkrantjes..
De collectie “Quests” en “GO de Meid”
Een stapel PlayToy’s met de laatste Wii want more

Ach ja, ivoor… is niet meer chique..
Nu is het stevig bakeliet.. ik heb een paar
mooie 1927 serie radiobuizen laten in bouwen in
het plafond, dat geeft zulks sfeer.

Hup, marieke… de Bakaliete toren in…
Wiiaa.. go play my Wii ya

Reageer
gravatar

….doe een appèl op die ene tentakel…..
Heel juist: heb vertrouwen in Octopus Paul die gewoon iedereen zijn of Zijn eigen gang laat gaan.

Reageer
gravatar

Om mijn aan bestaan als “loner” te ontsnappen, ben ik op zoek naar een 4-zits traktor, met van die eurofix-kinderzit-dingetjes. Maar die zijn niet te vinden. Er is dus geen vrouw die mij wil, omdat ik nooit mijn hele gezin een dagje mee het land op kan meenemen. Je bent dus minstens verplicht part-time loner blijven.

Reageer
gravatar

Misschien is het niet zo gek als we vanavond dan maar allemaal een waxinelichtje voor het raam zetten en kijken of iemand nog een houder naar binnen wil werpen.
Contact!

Reageer
gravatar

Ik zie het al….Het wordt tijd voor een solo clubje…Hier kunt U zich aanmelden. Bedoeling is dat men samen nog tot betere solo resultaten zullen komen.

Reageer
gravatar

Ook Rutte is een loner, mag ik daar met het aankomende Bruin-1 kabinet even op wijzen? En Hirsch-Ballin is inmiddels demissionair en bijna minister af. Ik proef hier een trap van een dissidente CDA’er tegen het nieuwe bruine kabinet met Rutte als loner/boegbeeld. Dat geeft dus wel een heel andere kijk op de loner, als die zeer binnenkort minister-president van Nederland is geworden. Loners bij hare majesteit op het bordes, het zou niet gekker moeten worden maar in Nederland is dus blijkbaar werkelijk van alles mogelijk.

Reageer
gravatar

Gezocht ter niet kennismaking

Solist, 1,85 m, 75 kg, blwe ogen, blond, Tlbrger, niet sportf, eign apprtmntje, hobby’s: vissn, alln zijn, pzzln. zoekt niemnd, ca. 1,85 m, ca 75 kg, brne ogen, zwrt haar, Ndrlndr in bzt v. rbws A voor gzellg iedr aprt thuisblvn. Lievr geen rctie ondr nr. 519503.

Reageer
gravatar

Dan hoorde je bij leven niet meer tot de groep eenlingen, mijn beschte Lee. Mocht je overigens nu in de hemel zitten: daar kun je wel weer goed loner zijn, gezien de lage bevolkingsdichtheid aldaar. Overigens heeft hier in Nederland, om precies te zijn te Rotterdam, een zingende kraandrijver jouw voornaam overgenomen, ergens in de jaren 70…..

Reageer
gravatar

Ik zal het nu dan maar toegeven: er was een tweede schutter. Vroeger was ik er best trots op dat ik die moord had gepleegd, en ik liet graag doorschemeren dat ik het in mijn eentje had gedaan. De wijze woorden van minister Hirsch Ballin doen mij echter inzien dat die trots op mijn Einzelgängerschap misplaatst is geweest. Daarvoor mijn excuses.

Reageer
gravatar

Als hij wel een waxinelichtjeshoudergooier was, hoe moeten we de gewelddadige hangjongeren uit dit artikel dan noemen:

waxinelichtjeshoudergooiermishandelaars?

Reageer
gravatar

Het meest tragische is dat deze einzelgangers nu toch nog in een groep worden ingedeeld. Waarschijnlijk had deze dichter helemaal niets met het waxinelichtjesincident van doen.

Reageer
gravatar

Zo is het! Je kan tegenwoordig niet eens meer veilig naar de supermarkt op woensdagmiddag zonder last te ondervinden van huilende, jengelende kinderen en hun geïrriteerde moeders. Tot hier en niet verder! Genoeg = genoeg.
Het is toch te knettergek voor woorden hoe de individualist steeds meer van zijn vrijheden in moet leveren bij Henk, Ingrid, hun 2 kinderen en bijbehorende golden retriever!
Ik waarschuw u: Voor u het weet nemen die gezinnen HET over wordt u bekogeld door hun samenlevende hoekstenen!

Reageer
gravatar

Als praktiserend individualist ben ik er voor om een politieke beweging op gang te brengen.

“Al veel te lang zijn het ‘de gezinnen’ die het in dit land voor het zeggen hebben en het verpesten voor de goedwillende individualist.
De cultuur die deze gezinnen met zich meebrengen nemen hand over hand onze eigen cultuur over, ik noem bijv. het om zes uur eten, schoolpleinen met gillende kinderen, meubelboulevards die geterroriseerd worden door deze ‘gezinnen’ op tweede paasdag, etc etc.
Sinds er steeds meer gezinnen komen in ons mooie Nederland rijzen de kinderopvangcentra als paddenstoelen uit de grond.
Er moet een einde komen aan de bouw van crèches en lagere scholen.
En daarom zeg ik dames en heren: genoeg is genoeg, dit land behoort toe aan de individualist en ik zal daar voor strijden.
Daarom moet er een partij opstaan die zegt: dit kan zo niet langer! Wij zullen de komende jaren verplichte scheidingen door gaan voeren, zodat het kleffe gedoe rond gezinsvorming, de zogenaamde ‘verliefdheid’ zal worden uitgeschakeld, het is geen gevoel zoals sommigen beweren, het is een politieke ideologie.”

Reageer
gravatar

Leuke jongens die einzelgangster, maar ze betalen je nooit terug. Ik wacht nog altijd op mijn kaart van Hilversum, die ik jaren terug aan Volkert heb uitgeleend.

Reageer
gravatar

Ik ben getrouwd met een alleenstaande man en wij knuffelen elkáár niet eens, laat staan de samenleving. Ik zie niet waarom dat zou moeten veranderen. Wij hebben allebei een eigen mening die we met regelmaat in briefvorm naar een dagblad sturen en wij zijn blij dat we nooit geplaatst zijn. Ik houd me verre van dat perfide verbond van einzelgänger en mijn man ook, denk ik. Dat vind ik ervan en het zou u sieren als u mijn mening per direct zou negeren.

Reageer
gravatar

De normaalste woorden worden tegenwoordig verstopt onder eufemismen: eerst was het alleenstaande, dan het Germanisme Einzelgänger, daarna solist en nu het Engelse woord loner, dat in het Algemeen Beschaafd Vaderlands iets anders betekent dan hier bedoeld wordt.

Mag ik u wijzen op de aloude Nederlandse begrippen: de vrolijke vrijgezel en de ouwe vrijster. Die drukken bovendien de situatie van de betreffende personen veel duidelijker uit dan de voornoemde benamingen.

Reageer
gravatar

# 2. O.M.: U duidt op een nijpend doch onoplosbaar probleem: immers als Einzelgänger (in uw terminologie: loners) zich verenigen zijn het namelijk geen loners meer. Daarentegen vallen dagloners ingevolge nieuw te volgen referentiekader van Rutte/Verhagen I, onder de categorie ZZP’ers met verhoogd eigen risico.

Reageer
gravatar

De loners proberen zich dan ook al jaren tevergeefs te verenigen om deze trend te keren. Alleen de uitgesproken dagloners hebben hierbij enig succes geboekt.

Reageer
gravatar

Einzelgänger horen traditioneel in het Nederlandse maatschappelijke landschap, zoals stormkeringen in het Deltaplan. Zoals Snip en Snap in de Sleeswijk Revue, Mark Rutte en Maxime Verhagen in het selecte gezelschap Die Floddermaus, onderdeel van de Hofstadoperette. Een beroemde Einzelgänger verlaat ons stil, doch onverstoord, aan des Balken ende. Doch tellen wij onze zegeningen want andere Einzelgänger blijven; zoals de onvergelijkelijke mysticus P.H. Donner, de briljante doch dubbelgelaagde en dubbelloopse Fortuynist E. Hirsch Ballin, kroonjuwelen van integriteit uit de schatkamers van het CDA. En Maxime V., de grote tovenaar die met zo weinig repertoire toch een huilende fractie aan het lachen kan maken, behoudens dan twee dissidenten die nu nog huilen.

Reageer