Acht Griekse denkers op vakantie in ‘Ai Ai Scheveningen’

“Intellectueel amusement met de hoofdletter Alpha.”

“Acht eigenzinnige en typische Griekse filosofen verruilen hun geliefde Athene voor de Zuid-Hollandse badplaats Scheveningen. Ze delen lief en leed en praten tot ze erbij neervallen.” Dat is het veelbelovende format van Ai Ai Scheveningen, de intellectuele opvolger van Oh oh Cherso. “Krijgen de denkers de zomer van hun leven of verlangen ze terug naar eigen Academia?”

Een keur aan presocraten, neo-platonisten, neo-aristotelianen en epicuristen zal de hele zomer doorbrengen in een sober rijtjeshuis te Scheveningen. Verwacht wordt dat de verschillende wijsgerige voorkeuren tot harde confrontaties leiden. “Om de epicuristen in één huis te zetten met de neo-platonisten, dat is een nooit vertoond spektakel op televisie. Mensen zullen aan de buis gekluisterd zitten om te zien of de neo-platonisten kunnen vasthouden aan de transcendente ideeënwereld,” zegt producent Tim Okhuisen. “De nous, de phronésis, de logos, de katharsis, de polis, ze gaan allemaal weer voorbij komen in het wekelijkse programma.”

Maar niet iedereen is zo enthousiast over het concept. Volgens Pieter Boskom van de Stichting Bewust Kijken is het niet verantwoord om acht filosofen in Scheveningen op te sluiten. Het kan volgens hem alleen maar ordinaire en platte televisie opleveren. “Ik verwacht een hoge mate van besluiteloosheid en een gebrek aan daadkracht dat we op dit moment niet aan onze kinderen mee willen geven. Bovendien verzanden discussies over de aard van de teleologie vaak in olieworstelen en borden kapotsmijten.”

De populaire deelnemers van Oh Oh Cherso kijken wel uit naar het programma en zullen in verschillende afleveringen een gastoptreden verzorgen. Parttime-filosoof en BN’er Robert Minderhoud heeft er zin in: “Ga zeker kijken. Ja toch? Ben niet alleen een jokertje, maar zekur ook een denkertje.” En ook Tony Wyczynski verheugt zich op zijn gastoptreden in het filosofische vakantiehuis. “Alle Grieken zijn goed met sterretjes en die filosofen kunnen vast goed naar de sterren kijken. Dan mogen de vrouwtjesfilosofen ook wel naar mijn sterretje kijken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

oh dit is echt heel mooi, helemaal mijn smaak. Zou niet gek zijn om dat hier te kunenn kopen. Heb je een site voor me? en wat is de prijsklasse?Ik ben benieuwd.

Reageer
gravatar

Denken aan Schevedingen… dan komen we uit in Italië

ha, grapje.. filosoof in Nederland – dat was er inderdaad nog niet – want wild jagen voor consumptie is not Chique in deze windige streek..

Ach ja, griekse filosofen – dan wordt er wellicht goed reclame gemaakt voor alle rode wijnen die men kan vinden – Bacchus en Epicurus komen naar u toe deze zomer..

Proost.

Reageer
gravatar

In aanvulling op # 26 nog dit. Tegenwoordig worden er tv- commercials vertoond waarin dubbelgespierde kleerkasten, sportschooltypes en andere oermensen tot in de kleedkamer worden gevolgd, pratend over Immanuel Kant als pseudo-realist (moraal filosoof) en over Nietzsche’s Vernunft: duidelijk ignorent of dit nu een gerecht op de menukaart is of een nieuwe variant van steroïde. Ik maak bezwaar tegen deze popularisering van de wijsbegeerte: het wekt onterecht de indruk dat kennis van filosofie kan worden verkregen door toediening van Botox, Epo of andere vormen van kristallijne stoffen zoals paradoxycline, metahexydrine e.a. Iets voor Sire en de Reclame Code Commissie?

Reageer
gravatar

Jeettje # 26. Voor wéldenkende mensen is het denken niet stop te zetten; ongeacht op vakantie of niet. Voor beperkt of in het geheel niet-denkende mensen (zij leven op reflex-niveau) in de varianten Cherso en Neanderthaler, met slechts 8 hersencellen en 4 synapsen geldt dat denken beperkt blijft tot: waar is de dichtstbijzijnde bierleverancier, wippen we de hele dag of stoppen we onder het eten, weet ik nog hoe ik heet en moet ik nog een tattoe? Zij hoeven niet bang te zijn voor depressies (behalve die in het weer), bij onderzoek is namelijk gebleken dat het specifieke gen (S5H2N1) door overvloedig alcoholgebruik, tot op celniveau uit het organisme is verwijderd.

Reageer
gravatar

Ja, ik heb er lang over na moeten denken, ampel heet dat, en ik ben er nog niet uit.
De impliciete vraagstelling is hierbij het meest dwingend:
Kan Een Filosoof Met Vakantie?
Kan Men Zijn Denken Stoppen?

Die Cherso- en Salougangertjes denken van nature al niet; die
hebben een voorsprong wat dat betreft.
Voor ons filosofen is vakantie hard werken: geldt dat dan nog als vakantie?

Vragen, vragen, weer een dag mee heen ….

Reageer
gravatar

# 21: De Platoonse filosofie heeft in zich Nederland en de rest van katholiek Europa toch blijkbaar aardig ingenesteld. Overal zijn (en worden nog) knapen geschonden. Is er niet een verzekeraar in Tilburg die glashelder een verzekering kan beginnen voor de volgende verhoogd risicogroepen: misdienaars, koor-schild-, schuld- en onvrijwillige schandknapen? Het Vaticaan is bereid financieel deel te nemen .. celibaat het niet, dan schaadt het niet!

Reageer
gravatar

Ik had gisteravond een hallucinatie na een slecht melba-toastje brie dat de PVV er bij de verkiezingen volgend jaar nog 8 kamerzetels bij krijgt, en dat de 8 originele Haagse filosofen in de Tweede Kamer komen.

Reageer
gravatar

# 19. Dat komt omdat jullie veel teveel de nadruk leggen op Die Phänomenologie, die Existentialismus und Das Ding an Sich. In onze stadstaat hadden we daar het land aan. En de knapenliefde is wezenlijk anders dan homoseks. Anders waren we in Griekenland allang uitgestorven. Capice?

Reageer
gravatar

Namens de IND hier een afsluiter van de discussie. Is men zich bewust van het feit dat het tijdelijk toelaten van 8 Griekse filosofen in aanzuigende zin een precedentwerking heeft? Eerst een congres en aansluitend een asielaanvraag. Deze beroepscategorie heeft voltallig haar spaargeld omgezet in Nederlandse staatsobligaties en verkiest te verblijven dicht in de buurt van haar geld conform het Amerikaanse adagium: “Put your mouth where your money is”.
De Griekse regering maakt ernstig bezwaar tegen deze braindrain en is van plan een klacht in te dienen bij het Internationale Hof (toevallig dicht in de buurt van Scheveningen). Het hoofd van de Griekse Nationale Bank: Alexis Papatotallos heeft inmiddels in Nederland financieel asiel aangevraagd via zijn goede vriend Noud Wellink.

De aanvraag wordt door hoger gezag in beraad gehouden.

Reageer
gravatar

Het CBS is ernstig verontrust over het voornemen een groep Griekse intellectuelen gedurende een periode van drie maanden te huisvesten in Scheveningen. De duur van de periode dwingt ons om de aanwezigheid van deze mede-europeanen in Scheveningen statistisch te verwerken. Dit zal ongetwijfeld leiden tot een aanpassing van het gemiddelde burgerlijk intelligentieniveau (IQ) binnen de Scheveningse postcodegebieden. Wij verwachten zelfs dat het gemiddelde intelligentieniveau gedurende de periode van aanwezigheid van deze personen in de regio, zal stijgen tot het spectaculaire niveau van zeventien!

Reageer
gravatar

Ik vraag me af of dit een voorbode is van de aan te komen ‘Hollands volgende top-filosoof’ en of daar dan ook mensen van buiten Noord+Zuid Holland aan mee mogen doen.

Ik ben overigens van mening dat de niet verschenen filosoof bij voorbaat heeft gewonnen.
Dan heb je in ieder geval meer winnaars dan verliezers.

Reageer
gravatar

Het mooiste van dit alles is nog wel dat er een afsplitsing plaatsvindt tussen enerzijds het bewustzijn van de substantie en anderzijds de verhoudingen tussen het eigenlijke en het meta-zijn. Daarom lach ik me nu bij voorbaat al de vellen uit de broek.

Reageer
gravatar

@Neuzel 3: Op Hipparchia na dan. Maar uit het artikel blijkt al dat zoals gewoonlijk filosofen die echt iets te vertellen hebben worden overgeslagen. Jammer, de cynici hadden echt iets inhoudelijks kunnen bijdragen en waren vast ook erg goed geweest voor de kijkcijfers.

Reageer
gravatar

Persoonlijk zou ik de show interessanter vinden als er geen gastoptredens waren van de deelnemers van Oh Oh Cherso. Barbie komt immers niet verder dan het schelden op Amsterdammers. Het opstellen van een dialectisch-materialist of een poststructuralist zou daarentegen wat leven in de brouwerij kunnen brengen.

Reageer
gravatar

Helaas moet ik de heer Wyczynski uit de droom helpen. Er bestaat weliswaar vrouwenlogica, maar Griekse vrouwtjesfilosofen bestaan niet. Als alle klassieke Grieken hangen de filosofen de Griekse beginselen aan. Voordeel daarvan is dat ze ongetwijfeld geïnteresseerd zullen zijn in het bruine sterretje van mijnheer Wyczynski.

Reageer