Radboud Universiteit vriest baby’s in

'Geluk kun je niet kopen, tijd wel'

Moeders hebben binnenkort de mogelijkheid om kinderen ook na de geboorte te laten invriezen. J.C. IJzenberg, hoogleraar cryogenetica aan de Radboud Universiteit Nijmegen, wil binnenkort een ‘cryogenetisch keuzepakket’ aan kunnen bieden. IJzenberg licht toe: “Je kunt je eicel nu al in laten vriezen voor een eventuele latere zwangerschap, dat is een goede eerste stap. Maar een groeiende groep vrouwen merkt pas na de geboorte van hun eerste kind dat dit slecht te combineren is met hun carrière.”

Een ander veel voorkomend probleem is dat partners slecht in staat blijken te zijn om de zorg voor een baby’tje op zich te nemen. Sabine S. uit Veenendaal heeft hiermee te maken: “Na lang zoeken heb ik eindelijk een vent die een kind wilde, blijkt hij allergisch voor Zwitsal. Bovendien zit hij de hele nacht online te pokeren, dus helpen met verschonen zit er niet in”. Sabine is één van de eerste patiënten van IJzenberg. Hij heeft met haar afgesproken dat haar zoontje Magnus voorlopig zal worden ingevroren, totdat het jochie ‘beter in haar leven past’.

Professor IJzenberg legt uit. “Cryogenetica bestaat al heel lang. In Amerika worden dagelijks overleden mensen ingevroren, om weer tot leven te worden gewekt als de de wetenschap op dit punt ver genoeg is. Ontdooien is een peulenschil: de weefsels zijn nog volledig intact. Je ziet af en toe wat rare plekken, en zeker met zachte weefsels als de ogen en oren zie je nog wel eens wat lichte vervorming, maar als je het afzet tegen de vele voordelen stelt dat weinig voor.”

Klinische tests wijzen uit dat de techniek het beste aanslaat bij baby’s tot 1 jaar oud. Uit religieus oogpunt heeft de van oorsprong katholieke universiteit moeite met het invriezen van eicellen, maar het invriezen van iemand die reeds geboren is blijkt theologisch gezien relatief onproblematisch. “Dat schepsel heeft tenslotte de zegen van God reeds ontvangen. Wat is het verschil tussen iemand een paar weken opnemen vanwege een gecompliceerde leveraandoening of iemand een paar maanden bewaren in onze vriezers?”

Naast Sabine hebben reeds 23 vrouwen zich gemeld voor het laten invriezen van hun baby. Behalve ‘slechte functionerende partners’ worden ook de hoeveelheid tijd die de opvoeding met zich meebrengt en een lage tolerantie voor gejengel vaak als argumenten aangedragen. Vanwege het succes van het programma verwacht de RU de dienst binnenkort ook aan te kunnen bieden voor kinderen van hogere leeftijd. Ouders van pubers kunnen dan bijvoorbeeld in alle rust een jaar een sabbatical nemen.

Ook word de mogelijkheid van semi-cryogenese onderzocht. Hierbij zal het lichaam in bevroren staat toch doorgroeien. Verwachting is dat over een jaar of vijf ouders de puberteit van hun kinderen simpelweg kunnen overslaan. Hun zoon of dochter zal dan op zijn of haar 18e weer worden ontdooid als evenwichtig volwassene.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Heb al eens vliegen gevangen met een plastic boterhamzak. Vervolgens een half uur in de vriezer gestopt. Nadien de zak eruit gehaald en laten ontdooien. En wat wil het wonder?? Een voor een komen ze bij en vliegen gewoon weer op en zo tegen de vliegenplakker…
Goed verhaal hoor Erik. Groet LB uit Z.

Reageer
gravatar

Kabouter PrikPrak, #22

Goed idee zeg. Pekelen is veel gemakkelijker en goedkoper. Bovendien is dat langdurige ontdooien niet nodig. Gewoon afspoelen en reanimeren.

Benodigd:

– 1 badkuip
– 1 roeispaan om te roeren
– 150 liter gewoon kraanwater
– 25 kg zout
– 1 groot of meer kleine objecten

Recept:

Gooi 20 kilogram zout in de badkuip
Laat 20 liter lauw (35 gr. C) kraanwater in lopen
Roeren met de roeispaan tot het zout is opgelost
Voeg de rest van het water zonder opwarmen toe
Opnieuw goed roeren
Bereid het object (of de kleine objecten) goed voor:
– Geef ten minste twee weken van te voren zeer zout te eten
– Neem met een ‘tot ziens’ afscheid
Ondoe het object van kleding (onderbroekje mag aanblijven)
Leg het object in het bad en hou het onder het zilte nat
Garneer het object met de rest van het zout en zo gewenst met seringen of azalea’s
Zet achter de voorgaande zinnen een punt

Reageer
gravatar

!!! Nieuwe uitvoering Termo Upright !!!

Nu met ingebouwd PermaFrost vrieselement.

In samenwerking met de Radboud universiteit heeft Samsonite de Termo Upright Kelvin ontwikkeld.

Makkelijk op temperatuur te houden door even op te laden via de sigare-aansteker van de auto of de audio aansluiting van de vliegtuigstoel.

Accesoires: druppellader voor langdurige opslag

Reageer
gravatar

@Henk, nee verre van dat. De speld is een baken van rust in de realiteit aan het worden.

Zo, nu eerst eens een appartementje in Meppel zoeken.

Reageer
gravatar

@Melle #18: Blij te horen dat u uw best doet, maar u zou niet moeten overdrijven
@PrikPrak #21: Dan zie ik dat zout graag tegemoet.
@Rob77 #19: Is dat dan geen reden De Speld op te heffen?

Reageer
gravatar

Koud kunstje..

Best handig dat invriezen van kinderen..
ik heb begrepen dat kinderen op de achterbank
van de auto tot veel verkeers schade kan leiden..

met ingevroren kids heb je dat niet..
best weer een revolutionaire ontwikkeling
in het wegverkeers beleid…

nu moet ik nog een plek vinden
om de diepvrieskist van een gordel
te voorzien..

Reageer
gravatar

Dit is een klap in de buik van de amateuraborteur. De hobby aborteur is al jaren lang de oplossing voor ongewenste kinderen. Met de veel beproefde vuistslagmethode boekte de amateuraborteur succes na succes. Door ook de optie postnatale abortie aan te bieden gaf hij ouders van pubers weer hoop.

Ik hoop dat dit inhumane invriezen snel verboden wordt, de koude rillingen lopen over mijn lijf…

Reageer
gravatar

@Rich en Henk, 12 en 17: Ach, dat vervelenden en dodelijk saaie Rutnieuws, de eerste ruim 4 jaar voor de boeg: wie wil er dan eigenlijk niet ingevroren worden en dan pas weer na die ruim 4 jaar ontdooid?? En dan inmiddels met vrieskist en al uit Tilburg verhuisd zijn en elders goed uitgerust weer opstaan en aan de slag gaan.

Reageer
gravatar

@3 heeft een punt: wij begrepen al niet goed waarom die baby zulke rare geluidjes maakte en dol was op wormen, maar ja; het is je eerste kind dus weet je veel.

Totdat ze van het ziekenhuis kwamen om hun kalkoen op te halen: sorry, vergissinkje.

We hebben nu een heerlijke kleine die er wat oud uitziet voor zijn leeftijd, maar dat moet nog strak trekken zeiden ze. En er moet veel jenever in om de ontdooiing in stand te houden, zeiden ze.
Toch maar eens met TROS Radar bellen.

Reageer
gravatar

@3 heeft een punt: wij begrepen al niet goed waarom die baby zulke rare geluidjes maakte en dol was op wormen, maar ja; het is je eerste kind dus weet je veel.

Totdat ze van het ziekenhuis kwamen om hun kalkoen op te halen: sorry, vergissinkje.

Reageer
gravatar

En als ze over de datum zijn omdat iemand iets is vergeten?
Of als die vriezer kapot gaat en de boel ontdooit? Opnieuw invriezen mag niet, dat is ongezond heb ik geleerd.
Kan het dan op de BBQ?

Reageer
gravatar

Oppassen hoor. Wilde laatst een diepvrieskip in het oude oventje gaarstomen, had ik bijna de kleine Diederik met kastanjepuree gevuld. Aan de andere kant, ik hoef nu niet achter mijn bureau de tijd te verpeuzelen tot mijn pensioen, maar ik kan dat gewoon in alle rust in het vriesvak doen. Vraagje, zijn die vriesvakken ook gemengd, zodat ik ook een beetje kan minglen met leuke mensen en niet alleen Golf-eigenaars (jaja, extra brede velgen onder mijn TDI’tje) of PVV-stemmers (Neuh, ik heb niets tegen de islam, t’is alleen dat-ie zoveel moslims aantrekt) moet aanhoren tot mijn 67-ste.

Reageer
gravatar

@dgE: ik heb een verse vriendin wel eens verteld, dat ik haar zo mooi vond, dat ik haar na haar dood zou willen opzetten. Maar jouw idee is veel beter: dan zijn ze ook nog bruikbaar.

Reageer
gravatar

@Henk, ik denk dat dat ligt aan de andere nieuwssites, daar is toch bijna niet meer op te parodiëren? Het nieuws hier lijkt soms een stuk realistischer dan wat ik elders lees. Alsof Rutte == van Bochhove.

Reageer
gravatar

@Henk: we doen ons best, maar die lat ligt wel enorm hoog.

Reageer
gravatar

Vroeger werden kinderen geconserveerd door ze te roken. Maarja, dat mag niet meer, en dan moet je op zoek naar alternatieven. Goed initiatief!

Reageer
gravatar

@Rob77 2: Je kunt natuurlijk ook een kloon van je huidige vrouw maken en je huidige vrouw over 18 jaar inruilen voor een nieuw exemplaar van haarzelf. Lijkt me ethisch gezien toch meer verantwoord.

Je zou zelfs kunnen overwegen meerdere klonen te maken, die te laten invriezen op hun achttiende en om de paar jaar je vrouw te verversen. Je vrouw kan er toch moeilijk bezwaar tegen hebben dat je haar in de bloei van haar leven wilt houden.

Reageer
gravatar

Zijn er al doe-het-zelf pakketten op de markt?

Dit lijkt me ideaal als kinderopvang. Voordat je naar het werk gaat gewoon je kroost in de diepvries te dumpen, en na het werk even in de magnetron. Kost wel wat stroom, maar dat is nog altijd goedkoper als kinderopvang.

Of om je huwelijk te redden: vrouw in de vriezer, 18 jarige buurmeisje eruit. En als je helemaal uitgeput bent, wissel je weer.

Reageer
gravatar

Ach, heette de RU nog maar de KU-Nijmegen. In die goede maar niet diepgevroren dus helaas niet geconserveerde tijd maakten ze op de universiteit ook nog een blaadje waarin alle wetenswaardigheden van de universiteit werden vermeld: het zgn. KU-nieuws, door de studenten steevast verhaspeld tot Kut-nieuws, omdat er weer eens erg weinig in stond. Rut-nieuws klinkt natuurlijk niet, maar misschien kunnen we die mooie tijd van vroeger terugkrijgen/vriezen als we de vriezers gewoon een heel stuk lager afstellen??

Reageer
gravatar

Ik heb me maar bij de Radboud opgegeven om teruggevroren te worden. Duurt ongeveer 1 week per jaar dus over 50 weken kan ik dan weer op voor mijn brommerkiekrijbewijs.

Reageer
gravatar

@Rob77
Dan hoop ik voor je dat de ‘rare plekken’ geen storend effect zullen hebben. Het zou jammer zijn als dat het plezier zou bederven. Misschien is het beter om de scheiding zo te plannen dat jij tegen die tijd verhuist naar een plaats waar je een ‘vers’ 18 jarig buurmeisje hebt. Je zou dan nu alvast kunnen gaan rondkijken. Wellicht boekt de wetenschap intussen voldoende vooruitgang en kun je een ander exemplaar invriezen zonder neveneffecten.

Reageer
gravatar

Mooi, maar het is wel slechts een begin natuurlijk. Ik zou graag mijn 18 jarige buurmeisje willen laten invriezen tot mijn vrouw en ik uit elkaar gaan. Het zou jammer zijn als ze dan opeens al achterin de 20 zou zijn natuurlijk, dan heb je er niet echt plezier meer aan.

Reageer