Berichtgeving over ‘de deur’ eenzijdig

Eén kant van het verhaal overbelicht

Ondanks het grote aantal journalisten dat voor de deur van de CDA-vergadering staat, blijft de berichtgeving over het voortdurende crisisberaad eenzijdig. Eén kant van de deur wordt overmatig belicht, terwijl de keerzijde buiten beschouwing wordt gelaten. Dit is niet alleen journalisten te verwijten, ook politici dragen verantwoordelijkheid. “Het CDA laat ons alleen maar één kant van de deur zien”, aldus parlementair verslaggever Ferry Mingelen. “Die breng je dan dus in beeld. Dat kun je ons niet verwijten.”

Wel zijn er volop speculaties hoe het leven aan de andere kant van de deur is. Prozaïsche analyses houden het op ‘hetzelfde als aan deze kant, maar dan in spiegelbeeld’. Vragen als ‘Zijn de panelen hetzelfde aan de andere zijde? ‘Welke houtsoorten zijn in de deur verwerkt?’ en ‘Hoe zit het met de klink?’ houden journalisten al bijna 24 uur bezig. De Latijnse spreuk boven de deur is inmiddels ontcijferd. (‘De palmboom groeit tegen de verdrukking in.’)

Volgens Geert Wilders is de berichtgeving over de deur ‘lui, laf en links’. De gedoogpoliticus zegt: “Het is knettergek dat al die journalisten aan de buitenkant staan te wachten, terwijl binnen de vergadering plaatsvindt.” Wat filosofischer vervolgt hij: “Maar als een deur helemaal niet open kan… Kunnen we hem dan nog wel een deur noemen? Is hij dan geen onderdeel geworden van een politieke muur tussen de Haagse elites en de gewone Nederlander? De media leggen vrijwillig een cordon sanitaire om de crisisbesprekingen van het CDA en laten zo zestien miljoen Nederlanders in de kou staan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dank u, dus leve u en de klink die deze duidelijk diagnose (“knettergek” hoorde ik hem ooit zelf zeggen met daar doorheen mijn oma’s motto: ‘wat je zegt van een ander ben je vaak zelf’) aan het licht heeft gebracht.

Reageer
gravatar

Ik ben weliswaar rechtspsychiater, maar mijn hart zit links. Dat compenseert elkaar, zodat ik onpartijdig genoemd mag worden.

Het Volk vraagt om mijn objectieve, deskundige diagnose. Deze open deur wil ik wel intrappen. Ik heb helaas echter mijn beroepsgeheim. Daartoe heb ik de eed van Socrates afgelegd of wie was het ook al weer. Dus al zou ik het willen, ik mag u niet vertellen dat Geert zo gek is als een deur.

Reageer
gravatar

Heeft de klink toch maar mooi gewonnen van de deur en helemaal van de nieuwe achterkamertjes politiek. Net doen alsof je alles zegt voor het CDA congres en dan achteraf de waarheid weer 180 graden kantelen en erg grondig bijstellen, die brief geeft ons allen uiteraard weer veel vertrouwen in de politiek, zeker in de nieuwste partij van onze grote geblondeerde leider en zijn eigen ideetje van democratie: ik mag zelf wel dissident geweest zijn en mijn zetel dan niet hebben opgegeven en in de kamer zijn blijven zitten maar anderen moet zich wel aan de partijlijn houden. Wat zou een goede psychiater hiervan maken qua diagnose??

Reageer
gravatar

Om doorgaande en doorslaande verwarring in het vervolg te voorkomen, stel ik voor deze deur te vervangen door een deur van helder glas en het origineel als relikwie in het nog te bouwen Museum Van De Democratie tentoon te stellen als “Het Houten Gordijn”.

Naast een busje waterstofperoxide, een doos klapsigaren en een Statenbijbel (ongerijmde versie).

Totdat de bouw van het nieuwe museum gereed is kan de locatie Gevangenpoort zolang dienst doen.

Reageer
gravatar

De Grote Democraat eiste dat de CDA eerst drie dissidente leden de Deur wees, voordat Hij verder wenste te ‘onderhandelen’.
Tja, de grondwet blijft de Geliefde Volksaanvoerder dwars zitten. Welke wet niet overigens?

Reageer
gravatar

Vandaag de diepe verslagenheid van Verhagen gezien; zijn levenswerk verstoord door een overbodige brief. En gelijk is daar weer de oude bloedgroependiscussie terug, reden voor Maxime cum suis om binnenkort de laatste hardnekkige weerstandsnesten van CHU en AR uit te schakelen, kunnen de Jezuïten van de KVP voortaan het rijk weer lekker alleen besturen.

Rutte deed zijn uiterste best om premier-ministeriabel over te komen en kool en geit te sparen, maar tegelijk de zwarte Piet maximaal bij Maxime neer te leggen.

Maar goed; de afvalligen zijn nu met naam en toenaam schuldig verklaard, ze leveren hun kamerlidmaatschap en PSU in en dat rechtse kabinet met gedoogsteun van SGP komt er toch wel; het duurt alleen even wat langer tot alle barsten cosmetisch gecorrigeerd zijn. Kwestie van een dure camouflage-crême.
Vanavond nemen ze alvast met z’n drieën een stevige borrel; ze heffen het glas, ze doen een plas en alles blijft zoals het was. En het electoraat slaapt gewoon door.

Reageer
gravatar

Een speciaal team van onderzoeksjournalisten heeft na het leeglopen van de zaal die deur aan een grondig onderzoek onderworpen.
Er is beklopt, betast, er zijn foto’s gemaakt, en de verbijsterende conclusie was dat de andere kant van de deur niet te onderscheiden is van de andere kant.

Vertwijfeld vragen vele verslaggevers zich nu af aan welke kant van de deur ze hebben staan te wachten, en of het eigenlijk niet de andere kant was.

Reageer
gravatar

Wedden dat het niet dè deur was.. maar een schoorsteentje ergens nabij de keuken..

Naar rechts of Links – er wordt toch wel gesneden op de komende weg naar een nieuw kabinet – of van links.. of van rechts rijd menig over de vluchtstrook om toch weer ergens iets uit de grabbelton van mogelijkheden.. eisen.. te halen.

De gaarkeukens blijven.. voor de buiten deurders..

Reageer
gravatar

RTL overtreft de Speld. Vandaag om 18u hadden ze een nabeschouwing over ‘de deur’.

Reageer
gravatar

Even serieus: als je die brief leest kun je wel zien dat Ab Klink een van de weinige CDA’rs is met wie je de hand kunt schudden en waar dan na afloop nog wel 5 vingers aan je hand zitten. Zowaar iemand met een ruggegraat. Hij zal in de machtshonger der provinciale politici het onderspit wel delfen, net zoals het CDA congres met waarschijnlijk ietsje meer dan 51 % zal instemmen met een kabinet gedoogd door de PVV, gezags- en verhagengetrouw als ze daar zijn maar als iemand de rest van zijn leven met opgeheven hoofd door Den Haag kan lopen is het dhr. Klink. De deur naar het burgemeesterschap en het commisariaat van de koningin heeft het CDA dan weliswaar voor hem dichtgeslagen, maar zoals ze wat Luther ooit op een deur bevestigde nog steeds kennen, zo zullen de mannenbroeders ook die (deur)klink die eraf viel bij die klap altijd in hun geheugen blijven houden.

Reageer
gravatar

Een brief? Een brief! Nou vraag ik je: dat is ouwe politiek!
Die Wilders twietert; da’s pas nieuwe politiek!

Kunnen ze tenminste dan niet een gleuf in die deur maken waardoor ze Blackberries naar binnen en buiten kunnen schuiven?

Een brief … nou moe…

Reageer
gravatar

@29 Als je die brief leest zie al snel dat er iets scheef zit. Of zou hij scheef zijn gefaxt ? De vaag is nu alleen of Ab over de scheef is gegaan met deze bief. Deze bief maakt alles stuk !

Reageer
gravatar

Laatste nieuws

Ab Klink, mede-onderhandelaar van de Chaotisch Divergerende Antidemocraten, heeft vandaag heimelijk een brief onder de deur doorgeschoven. Ferry Mingelen heeft de brief meegebietst, zodat Abs klokkenluiden vandaag om 20 uur op het journaal professioneel werd belicht met schijnwerpers.

Ik heb de brief stiekem voor u gekopieerd en opgeborgen onder: http://tinyurl.com/24xb8fe

Reageer
gravatar

Klink klaar! Is de Groep Verhagen er al uit?

Reageer
gravatar

@23 Paulien: als ik ze zo druk met elkaar bezig zie druk uit te oefenen is het meer Chaotisch Divergerende Anti-Democraten Die Herrieschoppen, oftewel C-ADHD !
Het verschil tussen Verhagen en Klink is alleen dat de één (aan de) Pro-zac is, de andere anti-(die blonde) zak.
PS daar bedoel ik natuurlijk niet @24 mee, dat moge duidelijk zijn…

Reageer
gravatar

@Baracqui. Jij moet voor Speld gaan schrijven. Haha, kostelijk dat deurcommentaar.
Wat de journalisten natuurlijk wel kunnen melden is hoe breed die deur is. Dan weten we meteen of Verhagen en Klink nog wel door één deur kunnen.

Reageer
gravatar

@Vooruit: Ik vreesde de laatste weken dat we met z’n allen een donkere tunnel ingingen, maar naar ik nu begrijp gebeurt dat op z’n vroegst in 2012…
En de daaruit resulterende file zal wel kwijtraken omdat deze vóór die tijd op een usb-stick achtergelaten zal worden in de afgedankte dienstauto van Klink!

Reageer
gravatar

Benieuwd wanneer en wie het valluik van de vergeetput bij die deur in werking gaat stellen: de eerste de beste die met zijn tengels aan de klink zit verdwijnt in het gewelf tussen de andere geraamtes.
Is een oude Binnenhofse traditie.

Reageer
gravatar

@ 18, Baracqui: die 5 stroken worden er dan uiteindelijk weer 3 versmalde, waardoor er toch weer een flessenhals ontstaat zodat we op dat punt weer niet met ons allen door 1 deur kunnen.

Reageer
gravatar

Het klinkt als een open deur, maar zonder Klink wordt het moeilijk de deur naar de PVV op een kier te laten staan. Eén tochtvlaag en hij valt dicht !

Reageer
gravatar

Straks hebben we twee CDA’s: CDA1 en CDA2. En let op: dan komt vast Eurlings terug om ze allebei te verbreden tot 5 gedoogstroken !
Alleen afslaan wordt dan waarschijnlijk verboden.

Reageer
gravatar

@Marg00tje 2 Volgens mij is die Geert gewoon zo gek als een deur.

Uiteindelijk draait het natuurlijk om de klink. Als Ab naar buiten komt omdat hij volgens eigen zeggen naar de wc moet, is dat dan niet een vlucht omdat hij achter de deur vreselijk in de shit zit?
Met andere woorden; aan welke kant van de deur is de wc nou echt?

Reageer
gravatar

Daar wordt aan de deur gewacht.. lang gewacht..
daar wordt aan de deur gewacht.. veel verwacht..
wie zou dat zijn..

het is een journalist wellicht
of een politiek fetishist
of het is de antichrist
als een opgefokte
automobilist opgefrist
edoch waarschijnlijker een
hersen specialist uitgelicht
als internist, net geflitst.

Vooruit genoeg gegist..

het is helaas de verkeerde deur..

Reageer
gravatar

Wellicht is te achterhalen welke fractieleden een nrc-proefabonnement ‘zolang de formatie duurt voor 50 euro’ hebben afgesloten en op deze manier een maandje langer van de krant weten te genieten.

Reageer
gravatar

De eenzijdige berichtgeving van de CDA-deur vind ik wel erg eenzijdig. Het artikel blijft steken bij gezeur over een deur. Til dat ding toch uit zijn hengsels of scharnieren of waar hij dan ook inhangt. Journalisten genoeg zou ik zeggen.

Maar de grote verwachtingen die door de ondertitel wordt geschapen, worden eenzijdig belicht. Ik vraag mij dan ook in gemoede af of de belichters wel op tijd voorzien waren van het scenario van het verhaal compleet met een belichtingsplan voor beide zijden van de deur. De bekvechtende CDA’ers zitten namelijk ook niet graag in het donker.

Zijn de eerste klappen die gaan vallen, al gehoord onder de deur door?

Reageer
gravatar

Gek dat het Wilders nog niet opgevallen is dat die deur naar links opengaat ! Zodra hij dat merkt eist-ie natuurlijk het ontslag van die deur. Net goed voor zo’n dikke deur.

Reageer
gravatar

Ik verwacht dat ze straks naar buiten komen en meedelen: “Wij gaan deur !” De vraag is alleen of ze allemaal nog door diezelfde deur kunnen, nu de klink er af is gevallen. Dat wordt even door het zure Appèl heenbijten !

Reageer
gravatar

Tsja, ik heb nog een paar van die deuren in mijn werkplaats staan. Zit ook een dikke deur tussen, die ik heb overgehouden van een circus, misschien dat ze die nog kunnen gebruiken.
Zou ik er gelijk een draaideur van maken, daar passen draaikonten beter doorheen. Heb je ook geen klink meer nodig. Wel goed op letten met de stijlen, want die zijn niet altijd passend, en soms ontbreken ze geheel.

Reageer
gravatar

Wat Margootje net nog in al haar jeugdige en Madurodamse wijsheid naar voren gebracht heeft is de ouderdom van de deur. Deze deur dient zich dan ook van ieder commentaar te onthouden want heeft zijn beste tijd wel gehad. De tijd dat een deur kon vinden dat ‘iets tegen de verdrukking in kan groeien’ hebben we nu wel gehad. Deze oude slogan is uit de tijd dat de linkse kerk nog opkwam voor de verdrukten en het CDA zich daar bij aan sloot. Die tijd hebben we nu achter ons gelaten en oude partijdeuren dienen oneerbiedig gezegd hun bek te houden zo lang de onderhandelingen achter die deuren gaande zijn. En daar geen beïnvloedende teksten bij te geven die het onderhandelingsproces kunnen verstoren. Zo zie je maar dat oude deuren proberen hun macht te handhaven en de geesten op hun wijze te scheiden (dezen aan de ene kant, de anderen aan de andere kant) terwijl ze zelf de gemakkelijkste weg kiezen en dicht blijven. Het wordt tijd dat die oude vermolmde deuren verdwijnen en plaats maken voor nieuwe deuren met frisse eigentijdse spreuken. De boel moet open gebroken worden!

Reageer
gravatar

Het is natuurlijk wel een hele oude deur, die eigenlijk voor een nieuwe vervangen zou moeten worden. Maar past wel goed bij het geen wat erachter zit. De klink is van koper en moet van tijd tot tijd gepoetst worden. Dat doe je natuurlijk niet met zo’n oude klink. Die vervang je en de oude gooi je gewoon weg.

Journalisten dat is natuurlijk een ander verhaal. Ze lijken beleefd maar zijn het niet. Zij hebben wel het vermogen om door sommige oude deuren heen te kunnen kijken. Ze lopen er ook wel eens tegenaan en nu weet men waarom ze zulke korte platte neuzen hebben

De kritiek van Wilders van Knettergek, dat klopt helemaal. Hij is ook knettergek. Heeft U al gehoord van het as huwelijk tussen Wilders en Vogelaar.

Reageer
gravatar

Klink is een geofferde pion in het machtsweb van Balkenende, die zo de onderhandeling laat mislukken om langer aan de macht te kunnen blijven. Via twee terroristen wilde hij het land naar anarchie leiden om via een noodsituatie de totale macht te grijpen. Gelukkig is deze poging door de Amerikanen verijdeld.

Reageer