Meningsverschil over verdeeldheid splijt CDA

Terugkeer oud CDA-prominenten dreigt

Een ernstig verschil van mening over de verdeeldheid dreigt te leiden tot een splitsing binnen het CDA. Dat melden bronnen binnen de partij. De gemoederen zouden inmiddels zo hoog oplopen dat vooraanstaande CDA’ers dreigen de partij te verlaten. Enkele oud CDA-prominenten overwegen op hun beurt juist een terugkeer in de politiek.

De kwestie begon te spelen toen een groep bezorgde CDA-leden zich onlangs kritisch uitliet over de verdeeldheid binnen hun partij. Dat leidde tot sterke reacties bij een ander deel van de CDA-achterban. Die varieerden van regelrechte afschuw over kritiek op de verdeeldheid, tot meer gematigde oproepen om toch vooral het verloop van de verdeeldheid af te wachten.

CDA-leider Maxime Verhagen laat weten dat de kwestie valt ‘binnen het normale discussiespectrum van een gezonde partij’.  Volgens de CDA-voorman wordt er binnen het CDA gesproken over verdeeldheid, maar zonder dat deze als zodanig ter discussie staat. “Het hoort er allemaal bij. Morgen is er weer een andere uitspraak. Ik hoorde mensen zojuist de discussie over de verdeeldheid ook alweer ontkennen, dit zal waarschijnlijk ook weer leiden tot discussie en vermoedelijk meer verdeeldheid,” aldus Verhagen.

Volgens politicoloog en christelijk-humanistisch raadsman Peter Kolhuis is verdeeldheid over verdeeldheid geen onbekend verschijnsel in de politieke arena. “Achter een politieke uitspraak schuilt een mening, een mening roept regelmatig andere meningen op. Dit schept verdeeldheid in een partij, de media bericht over de verdeeldheid in de partij en geeft meningen, deze meningen hebben weer invloed op de betekenis van de initiële politieke uitspraak. Niemand weet nog waar het over gaat en wat je overhoudt is de pure schoonheid van het debat. U merkt, ik word er heel enthousiast van.” aldus Kolhuis.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb op een groot plasmascherm nog een goed zitten kijken, samen met het personeel, en zijn wij het erover eens dat van die deur een hele mooie kwalitatief hoogstaande kist kan worden gemaakt.
Met de klink als symbolisch ornament op de gulden snede.

Reageer
gravatar

Eensgezindheid is zo saai en tam, saaiheid kunnen ze bij het CDA gewoonweg niet meer gebruiken. Sjaak de Vries is daarom opzoek naar iets wilders. Een meer expliciete profilering van het CDA, duidelijkere taal van een breede volkspartij, dat is wat de kiezer wil.

In aanloop naar de tweedekamerverkiezingen van 2011 is de Christen spindoctor begonnen met een gewaagde campagne, het CDA als beweging van individuen met ruimte voor persoonlijke ontplooing. De PVVD heeft ondertussen interesse getoond in deze vernieuwde aanpak.

Reageer
gravatar

Woezel: reeds ver voor de jaartelling had de appel al een democratische meerderheid van 2 tegen nul. Dat Christelijke is er pas een paar duizend jaar geleden bij gekomen.

Reageer
gravatar

Christen-Democratische Appel! Hah! Opdoeken dat zootje!

Ongelofelijk toch dat mensen zich tegenwoordig druk maken dat er een politieke ‘Partij voor de Dieren’ bestaat, terwijl we er al bijna dertig jaar eentje hebben die zich inzet voor één specifieke fruitsoort!

Reageer
gravatar

@Dirk B. (geen broer van …, neem ik aan!)

“Welk oprecht CDA-lid kan met deze argumenten en geschetst scenario dan nog écht tegen zijn, zonder er een verborgen agenda op na te houden?”
Om inhoudelijk hierop in te gaan: een CDA-lid dat het niet met je argumenten en scenario eens is, wellicht!

Reageer
gravatar

@S. Vlakland: Media is een van de meervouden van medium. Zij berichten en geven meningen.
Het andere meervoud is mediums: die geven door van gene zijde.

Reageer
gravatar

Als begrafenisexploitant en CDA lid vind ik deze meningsverschillen en verdeeldheid binnen onze partij een verademing.
Het jut en schudt de boel weer eens lekker op; al te lang waren de leden ingedut en van ouderdom aan het vergrijzen.
Nu komt er weer leven in de brouwerij en hopelijk trekken wij ook weer vers bloed aan omdat jongeren nu inzien dat er toch echt wel veel te beleven valt.

En zonder echt reclame te willen maken: mijn uitvaartbedrijf geeft CDA leden korting bij doodsoorzaak hartaanval, beroerte en grof geweld zonder zichtbaar letsel als gevolg van heftige discussie.
“Hart voor de zaak” is ons motto

Reageer
gravatar

Beminde zusters en broeders,

Maxime Verhagen hoort bij de gestaalde katholieke kaders, wier middelen het doel heiligen.
Onze Maxime houdt zich uiteraard op de vlakte, want zo rond is de wereld nu ook weer niet.
Warrige praat, zodat alleen zijn vriend god, Geert dus, het begrijpt.
De Roomse billen niet bloot, want anders zou het achterste eind van de tong eens kou kunnen vatten.

Amen.

Reageer
gravatar

We weten allemaal wel dat gelovigen in woestijngodsdiensten niet moeten regeren. Donner, Balkenende, Rouvoet zijn allemaal heel vreemde lui. Limbo’s en Brabo’s zouden eerst een persoonlijkheidstest moeten ondergaan voordat ze iets te zeggen krijgen. Veel pathologie, misschien door de mijnen.

Reageer
gravatar

Is dit nieuws? Het heeft al te lang geduurd eer het schisma uitbrak: eens in de zoveel tijd moet er scheuring zijn.
Dat is een zeer oude oud-Hollandsche Traditie – Joodsgristelijk, als het ware.

@Dirk B.:: Oh gij dwaallicht aan omfloerste hemel die u in de nevelen uwer geest op een dwaalspoor bracht: natuurlijk gaan wij hier niet inhoudelijk op in: de inhoud ontbeert.

Maar een schitterend stukje satire is het wel, hoor! Speldwaardig tot en met. En dat volhouden met een verontwaardigde after-mail: klasse!!

Reageer
gravatar

Als het CDA iemand nodig heeft ‘om de boel bij elkaar te houden’ dan bied ik mij bij deze aan.

Jarenlang heb ik gewerkt als de CEO van een grote gemeente. In die hoedanigheid heb ik mensen met zeer uiteenlopende meningen dichter bij elkaar weten te brengen. Ik weet hoe je meningsverschillen over verdeeldheid succesvol moet managen. Het bewijs: Tijdens mijn management heeft geen enkel stadsdeel zich afgesplitst.

Ik zit nu in een functie waar mijn talenten als polderaar minder tot z’n recht komen. Daarom ben ik op naar een nieuwe baan. Ik geloof dat ik veel voor uw organisatie kan betekenen in termen van het managen van meningsverschillen.

Graag zou ik onder het genot van een kopje thee mijn sollicitatie verder toelichten.

Dr. Job C

Reageer
gravatar

Dirk B. @ 14:
Ingaan op de eerste bijdrage: Nee.
Genoeg gezegd: Precies.

En mij tutoyeren mag hoor! We zijn hier toch met lolbroeken onder elkaar.
On topic: Ik schat in dat onze meningen verdeeld zijn. Ik splits me nu af.

Reageer
gravatar

Deze verdeeldheid is een gevaarlijk republikeins fenomeen. Daarom pleit ik voor afschaffing van alle politieke partijen en voor een terugkeer naar de absolute monarchie. Alleen Hare Majesteit kan de eenheid van ons wonderschone land waarborgen.

Reageer
gravatar

@ Dirk B, 14: voor alle zekerheid: u heeft toch vast en zeker wel de disclaimer rechtsboven -waar anders- gelezen en bent zich (hoe intern verdeeld wellicht ook) toch wel bewust van het satirisch karakter van de Speld? Indien ja, mijn oprechte complimenten.

Reageer
gravatar

@Opinieminiemutte
Gaat u ook nog inhoudelijk in op mijn eerste bijdrage, of laat u het slechts bij holle frasen en loze kreten?
Maar waarschijnlijk zeggen het ontbreken van enige onderbouwing, het niet ingaan op argumenten en een walgelijke vergelijking wel genoeg.

Reageer
gravatar

Jeetje Dirk B. , geheel in de traditie van De Speld weet je een serieus belachelijke bijdrage te leveren.

Hulde ik had in tijden niet zo’n onzin gezien.
Ben je trouwens familie van Mohammed B.? Die probeert zijn ideeen ook altijd zo overtuigend te brengen.

Reageer
gravatar

De misschien slechts een paar honderd betreffende links georienteerde critici binnen het CDA vergeten dat de vorige regeringsdeelname (met de PvdA) een veel grotere scheuring cq vervreemding van het CDA heeft teweeg gebracht. Een aantal kiezers dat goed is voor zo’n 20 zetels in de Tweede Kamer, heeft de partij de rug toegekeerd (en op de koop toe, zeker in Limburg, in veel gevallen is overgelopen naar de PVV).
Dat is andere koek; van geheel andere orde dan het handje vol aandachttrekkes dat nu zegt op te komen voor grondrechten – en helaas ook overmatige aandacht krijgt. Ditzelfde handjevol heb ik overigens nog nooit gehoord over bijvoorbeeld D66, dat rommelt aan grondrechten als mbt vrijheid van onderwijs. Ook heb ik ze nooit – à là CDU nu richting Nederland – horen ageren tegen de samenwerking van de CDU met Joschka Fischer. Met diens verleden kwamen daar (althans naar de gehanteerde redeneringen van de critici van PVV-samenwerking) misschien ook wel beginselen van een democratische rechtsstaat in gevaar.

Dit alles nog los van mijn stellige overtuiging dat de goede onderhandelaar Verhagen en zijn CDA – juist ook in deze samenstelling weer met hun handige middenpositie op veel terreinen – meer punten van zijn program kan binnenhalen dan VVD en PVV bij elkaar.

Welk oprecht CDA-lid kan met deze argumenten en geschetst scenario dan nog écht tegen zijn, zonder er een verborgen agenda op na te houden?

Reageer
gravatar

Dit is echt geen nieuws. Sinds de KVP in 1980 de CHU en de ARP mee liet spelen en haar naam in CDA veranderde, is er altijd sprake geweest van meningsverschil over de verdeeldheid.

Er is nu meer sprake over hevige discussies binnen de partij over de meningsverschillen aangaande de verdeeldheid, omdat ze geen partij kunnen bieden tegen de Geert Wilders en voor Marcel van Dam.

Reageer
gravatar

Deze verdeeldheid is veroorzaakt, en wordt aangewakkerd door Jeepee, naamgenoot Donner en de immer lugubere Hirsch Ballin. Vreest, gematigden der Aarde – die staatsgreep van dit goddeloze triumviraat is aanstaande!

Reageer
gravatar

Misschien kan Marcel van Dam als opnieuw aangetreden partijlid na zich eerst afgemeld te hebben voor verduidelijking in het debat zorgen.

Reageer
gravatar

Er is geprobeerd om alle politici die zich ooit van hun partij hebben afgesplitst met elkaar een nieuwe eensgezinde beweging te laten vormen. Helaas bleken er onoverbrugbare meningsverschillen te zijn over de keuze van de onderwerpen waarover ze het eens wilden worden.

Ook de partijslogan “Iedereen is uniek” werd door 1 persoon niet onderschreven.

Reageer