Het canon van de 10 situaties

Van belang voor mensen

In opdracht van de Speld is een team experts de bergen ingegaan. Na weken van onderzoek en overleg is het team teruggekomen met de lijst van de 10 situaties. Belangrijk voor mensen.

De staatsgreep

Voor sommigen vervelend, voor anderen biedt het juist weer mogelijkheden. Ook voor degenen die niet deelnemen aan de staatsgreep valt grote winst te behalen: ze lopen grote kans hem te overleven en ze kunnen tot jaar en dag tegen iedereen vertellen dat ze er vroeger bij waren. Iemand die een staatsgreep meemaakt, is getuige van de geschiedenis. Hij leeft in roerige tijden.

Frontale botsing met een rode tractor

Altijd vervelend: Net als je de langzame tractor voor je aan het inhalen bent, verschijnt daar uit het niets een tweede tractor in de kleur rood op de andere weghelft waar jij je op dat moment begeeft, waar men precies in de tegengestelde richting blijkt te rijden. Een frontale botsing is het gevolg en de aanschaf van een nieuw motorvoertuig is op termijn onvermijdelijk.

Situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn

Moeilijk te omschrijven, omdat je er bij had moeten zijn. Extra vervelend is het dat anderen vaak van de situatie hebben genoten, maar niet kunnen vertellen waarom, omdat je er eigenlijk bij had moeten zijn. De situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn is ook typisch zo’n situatie die niet in woorden valt uit te drukken.

Spinazie tussen je tanden

Er zit spinazie tussen je tanden. Een goede vriend of vage kennis probeert je erop te wijzen door zelf aan zijn gebit te zitten, hij tikt met de nagels van zijn wijsvinger tegen zijn voortanden waarna je je afkeert omdat het er walgelijk uitziet, een volwassen man die met een nagel aan zijn voortanden zit. Het gebeurt elke dag wel een keer, maar we eren die momenten eigenlijk te weinig.

Situatie in de Xenos

Terwijl je kaarsen uitzoekt bij de Xenos, komen enkele tienermeisjes op je af in modieuze kleren. Ze lopen een tijdje achter je, fluisteren, gooien bijna een a-sexuele vaas om met hun rugzakjes en klampen je dan aan omdat ze ervan overtuigd zijn dat je ooit in de voormalige soap Goudkust hebt gespeeld. Een vervelende situatie.

Verslapen

Je bent vergeten de wekker te zetten en verslaapt je voor een mogelijke gebeurtenis. Het wordt je niet in dank afgenomen. Verslapen is een situatie die veel voorkomt bij mensen die erg van slapen houden of te laat naar bed gaan. In de moderne tijd zijn er manieren gevonden om te voorkomen dat men zich verslaapt zoals een wekker.

Een verwarrend gesprek met de dokter

Omdat je het toch graag zeker wil weten, laat je je op een dag  op AIDS testen. Wanneer je enkele weken later de dokter belt voor de uitslag ontstaat er een verwarrend gesprek over de ‘positief uitgevallen test’ en de ‘negatieve uitslag’. Uiteindelijk moet er een fles bessenjenever aan te pas komen om je, achteraf blijkt, onnodige paniekaanval het hoofd te bieden.

Een gesprek bij een bruiloft met een Oom die je niet echt kent

Hij spreekt je aan alsof jullie elkaar al jaren wekelijks ziet, net op het moment dat je je aanstormende dronkenschap een halt probeert toe te roepen met wat nootjes. In een poging te ontsnappen meld je dat je het toilet dient te gebruiken. Hij moet echter ook, en vergezelt je naar het toilet. Daar aangekomen lukt het je niet fatsoenlijk te urineren: om dit toch levendig na te bootsen, probeer je in het toilet te spugen, maar bevuilt tijdens deze actie slechts je gehuurde jacquet.

Buitenspel

Iedereen kent het wel: Je krijgt de bal van achter je aangespeeld terwijl je op dat moment voorbij de laatste verdediger van de tegenpartij staat, de grensrechter steekt zijn vlag omhoog; je staat buitenspel.

Geboorte eerste zezel

Het was in 1953 het nieuws van het jaar, maar is door opgeklopte media-aandacht rondom de watersnoodramp een beetje in de vergetelheid geraakt. Desalniettemin kan en mag de geboorte van de eerste zezel om verschillende redenen niet vergeten worden. In eerste instantie natuurlijk omdat de kruising tussen de ezel en de zebra er geweldig uitziet, maar vooral omdat de geboorte hoop gaf. Wat als alle zebra’s alleen nog maar ezels bevruchten? Zouden we dan op de korte termijn van de zebra verlost zijn? De hoop bleek ijdel, maar de herinnering is onvergetelijk.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De geboorte van de eerste Ezel in de Xenos lijkt me echt een situatie die niet uit te leggen is aan het ervende kroost..

Niet dat ik het heb meegemaakt.. ik kijk wel uit..

Ik heb alle verstotenstenen in de Xenos met een viltstift gemarkeerd.

Reageer
gravatar

@beukebeul-op-7: U snijdt uzelf danig in de vingers daar u met het schrijven van uw epistel bij mogelijk velen reeds zoveel voorpret heeft gecreëerd met uw parkconcept dat een bezoek aan uw voorpretpark een overbodige luxe is geworden.

Reageer
gravatar

@Paulus, bar baar 24

Na diepgaand onderzoek heb ik kunnen aantonen dat de situatie van dit (of enig ander) moment voor u geen schrijfsituatie en tegelijkertijd die van iemand anders een leessituatie kan worden genoemd.
Zodra iemand hier uw stukje leest bent u namelijk reeds uitgeschreven.
De situatie dewelke u beschrijft zou eventueel mogelijk kunnen zijn in het geval iemand anders over uw schouder zou meelezen ten tijdens het moment dat uw schrijfsituatie zich zou voordoen.
Maar dan is natuurlijk de vraag of iemand anders die situatie zou zien zitten als een situatie-waar-hij/zij-bij-had-willen-zijn, danwel u deze situatie als een situatie-waar-iemand-anders-bij-wil/mag-zijn zou willen omschrijven.

Hopende u hiermede van een bevredigend antwoord te hebben kunnen voorzien, verblijf ik hoogachtend,

Donnerweder

Reageer
gravatar

Helaas doorgaans gewoon Erik,

De rode-tractor-situatie is helaas afgeschoten door de raad van bestuur van Situatieland bv, omdat geen van de bekende rode-trekkerfabrikanten (John Deere, Caterpillar, New Holland, Case, Bobcat, Stabatier, MBC, Mercedes, Lamborghini, Ford, Massey Furgeson, Hanomag, Fiat, Tendt, Deutz-Fahr en Cormick) hebben toegehapt om sponsor te worden. Daardoor valt deze situatie buiten de begroting.

Reageer
gravatar

Mijnheer Kees Tweeëntwintig op eenenveertig,

Het doet mij deugd dat zelfs u een spelfout maakt met het woord opluchting. Dat maakt u mens en mij nog meer. Door deze fout besef ik plotseling dat ik ook maar een mens ben.

Reageer
gravatar

OK, dan zijn we daarmee uit de brand, dat is toch wel een opucjting, want je wilt toch niet meemaken na een geslaagde situatie met zulke grote problemen te blijven zitten.

Reageer
gravatar

Ja, dat zeg jij nou wel, maar ik weet niet eens of hij een rijbewijs heeft. Zo goed ken ik hem nou ook weer niet, ik weet eigenlijk alleen dat hij op bruiloften altijd net iets te leuk doet tegen de nichtjes.

Reageer
gravatar

@Paulus bar baar #31: Ik schaam mij! Ik heb wel gedacht aan parkeerplaatsen, maar niet aan een bushalte. Terwijl ik zelf alleen twee fietsen en een strippenkaart heb en vrijwel nooit een auto gebruik!
Des te genanter, omdat de organisatoren van een effectieve rampsituatie na afloop met al die niet opgehaalde auto’s opgescheept zitten.

Reageer
gravatar

@35 Roland: kom, er zijn mogelijkheden voor minder goed gesitueerden om goed spul te roken: boerenkool, brandnetels: enfin, zo’n beetje alles aan onkruid gaat. En 100% natuurlijk. Let wel bij het plukken op de rode tractor.
Zelf kweken kan natuurlijk ook; een dakgoot en wat vogelzaad volstaat. Plantenbakjes verkrijgbaar bij Xenos

Reageer
gravatar

heb overigens ook wel ooit spinazie gerookt omdat dat goedkoper is dat zie je popeye ook wel eens doen en die oogt dan heel wappie daarna maar bij mij ging het alleen maar tussen mijn tanden zitten afijn een situatie je kent dat wel

Reageer
gravatar

van de bijstand net als ik is voor tegengaan van de uitputting van onze mooie aarde veel beter als iedereen in de bijstand zou zitten alleen jammer dat ik niet zoveel wiet kan kopen

Reageer
gravatar

waarom moet er nou meteen weer geld aan verdiend worden zo gaat de romantiek er wel af voor mij hoor

Reageer
gravatar

Kees, (28, deel 2 n.a.v. 27, derde alinea)

Daar heb je gelijk in. Hoe geld te verdienen aan bermbomtoeristen met http://www.situaties.eu ?

Zoals ik al eerder schreef, hebben wij barre baren voor hete vuren gestaan. Dus had ik al in een oplossing voorzien.
Let op.
Voor rampen ter plaatsen wordt MASH gebruikt, het Mobiele Afzettend Situatie Hek. We plaatsen dat hek ruim rond de bermbomsituatie. Er is één ingang met een kassa. Ook aan de verkoop van versnaperingen is gedacht en aan een bushalte. Er komen geen uitgangen, die zijn voor een perfecte rampsituatie overbodig.

Reageer
gravatar

@Paulus, bar baar 27: Met de site kan ik je ook niet helpen, maar ‘t door Kees22 aangekaarte verdienprobleem zou je kunnen oplossen door de aanbieders van budgetreizen en plaatsers van bermbommen te laten betalen voor ‘t melden van hun aanbieding op je site. Je zou ook de reizen zelf kunnen organiseren.
Ik zou je willen afraden namen van rampisten aan de AIVD te verkopen, zoiets raakt snel bekend en da’s slecht voor de zaken.

@Kees22 28: Het zal in sommige filialen inderdaad niet moeilijk zijn een niet-goed-geld-terug-klacht te beoordelen: iedereen die er om vraagt heeft er recht op.

Reageer
gravatar

De situatie waar ik niet bij had willen zijn, is het verslapen. Ik plan liever mijn activiteiten zodanig, dat ik me niet hoef te verslapen, dan kom ik tenminste fris op mijn afspraak aan.
Dus mijn eerste afspraak is meestal rond 14:00 uur.

Reageer
gravatar

@dgE: Als je dit concept goed doordenkt, en als je dan echt de je-had-erbij-moeten-zijn-situatie als ervaring aan wilt bieden, heb je waarschijnlijk ook weinig last van klanten die achetraf komen klagen.
@Paulus bar baar: Helaas, ik kan je op dat punt niet verder helpen. Maar mijn vraag is wel: hoe wil je daar geld aan verdienen? Als je toekomstige situaties openbaar bekend maakt, kan iedereen toch gratis naar de aangegeven locatie toegaan? Het enige waar je dan nog wat op kun verdienen zijn parkeergelden en friettenten en pisbakken in de omgeving. En als situaties langer duren, natuurlijk ook plaatsen om te overnachten.

Reageer
gravatar

Kees en Erik,

Heeft een van jullie twee verstand van het bouwen van websteks? Ik ben namelijk van plan om op internet een situatie-stek te beginnen. Daarop kunnen toekomstige situaties, die elders nog niet gepubliceerd zijn, worden aangekondigd.

Zo zijn ramptoeristen dan eindelijk in staat om de ramp van begin af aan mee te maken. Bovendien heeft de rampenveroorzaker (de ‘rampist’) meer eer en voldoening van zijn werk.

Een voorbeeld
Bermtoeristen zijn dol op bommen langs de weg. De bermrampist kan op de webstek de plaats van zijn bermbom aangeven en datum en tijd van ontploffing. Dat dient uiteraard tijdig te gebeuren om de Nederlandse bermtoerist in de gelegenheid te stellen de goedkoopste reis te boeken bij een budgetmaatschappij in het laagseizoen.

Situaties.nl staat te koop bij een naamkaper, maar situaties.eu is nog vrij.

Reageer
gravatar

@Kees22 25: Het concept is ook uitvoerbaar als luxe-resort in Bangladesh, waar de overstromingssituatie ieder jaar weer even authentiek is. We kunnen er ook een wereldwijde keten van maken met filialen in bijvoorbeeld oost-Kongo (oorlogssituatie), Saoedi-Arabië (stenigingssituatie) en misschien een leuke gevangenis in Amerika.

Reageer
gravatar

@dgE: De stituatie waar je bij had moeten zijn gewoon bekijken, lijkt me toch een tweedehands ervaring. Je creëert dan meer de ervaring dat-had-je-moeten-zien-joh dan je-had-erbij-moeten-zijn.
Ik wil niet zeggen dat de eerste ervaring minder is dan de tweede, maar wel anders.

Reageer
gravatar

ik heb dat nou altijd bij de xenos wat op zich raar is want goudkust komt al heel lang niet meer op televisie en dat er dan toch nog tienermeisjes zijn die het kennen en zeggen dat ik op tim lijk omdat hij ook lang haar heeft ik ga tegenwoordig maar naar marskramer in plaats van xenos daar overkomt me dat nooit

Reageer
gravatar

@Paulus, bar baar 21: Ik heb een voorstel daartoe al in #9 aan u gedaan. Zelfs de kernrampsituatie valt te verwezenlijken, hoewel ik bang ben dat dan de ramptoeristen ook de situatie zelf zullen ervaren.

Zo’n terras zou trouwens ook interessant zijn voor luxe-ramptoerist-situatietoeristen, maar dat zal slechts een marginale doelgroep zijn. Aan de andere kant, terwijl ik dit zo schrijf, besef ik dat ik die luxe-ramptoerist-situatie zelf graag ‘s zou willen ervaren.

Reageer
gravatar

d.g. Erik,

Vanaf een veilig terrasje van alle hedendaagse gemakken voorzien in levende lijve een ramp naar keuze meemaken is een wat ongebruikelijke situatie en lastig te regelen. Maar ik heb als bar baar voor hetere vuren gestaan.

Reageer
gravatar

@Kees22 19: Dat mag.
Mag ik er dan op wijzen dat ik het kanon van de goede luim eerder iets voor een attractiepark vind, dan voor een situatiepark?

Nu kunnen situaties natuurlijk ook attracties zijn, zo kunnen ze bijvoorbeeld ramptoeristen aantrekken. Maar die willen gewoon de ramp zien, niet de situatie meemaken. Toch kan het situatiepark ook voor die doelgroep interessant zijn, waar ter wereld kun je immers, vanaf een terrasje met goede bediening, schone toiletten etc. zo ontspannen kijken naar mensen die een rampsituatie beleven?

Reageer
gravatar

Graag zou ik de zezel en het verslapen willen combineren zodat we op 9 komen in totaal en dan op zoek kunnen naar de situaties die de 10e maakt. Maar ja, de situatie lijkt nu zo te zijn dat er al voor ons gedacht is. Dat soort situaties komt een mens toch zo vaak tegen, dat er voor je gedacht wordt. Vreemd eigenlijk maar tegelijkertijd zo akelig dichtbij en realistisch.

Reageer
gravatar

Hoe godslasterlijk een berg af te komen met een lijst van 10. Het valt me nog mee dat ze die lijst niet in stenen tafelen hebben uitgehouwen.
Ik hoop dat de toorn des Heren op hun zal zijn, dat zou nou een situatie zijn waar ik wel bij zou willen zijn.

Reageer
gravatar

Hulde natuurlijk voor deze poging, echter om er de schijn van enige wetenschappelijkheid aan te geven mist er nogal wat informatie.
Was het Bergen aan Zee, Bergen binnen 0f buiten of Bergen buitenland?
Waren het bergen en zo ja, in welke hoogtecategorie?
En zo ja: in welk buitenland liggen die bergen?
Werd de noord, zuid, oost of westkant beklommen?

Elk van deze variabelen kan en zal invloed hebben op de 10 situaties: hoe hoger hoe ijler, waardoor situaties de neiging hebben abstracter te worden, de zonkant doet het humeur meer goed dan de schaduwkant waardoor situaties misschien wat donkerder worden ingeschat; de geografische ligging kan en zal ook voor andere situaties zorgen, losse veters en slippende zolen nog buiten beschouwing gelaten: kortom is er nog veel uit te leggen door dit heldenteam.

Reageer
gravatar

@ Paulien, psychotherapeut
Da’s nou jammer, had net voor woensdagochtend een afspraak met u willen maken zodat ik me dan zou kunnen verslapen. Een situatie die ik wel mee had willen maken maar door uw toedoen nu niet mee kan maken waarmee ik nu gedwongen wordt een situatie mee te maken die ik niet had willen meemaken.

Reageer
gravatar

Nog veel erger dan de situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn, is de situatie dat je aanwezig was bij de situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn, en achteraf aan iemand die niet bij de situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn aanwezig was wil vertellen over de situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn, maar bemerkt dat de impact van de beschreven situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn gewoon niet ten volle doordringt tot degene die niet bij de situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn aanwezig was.
Nou ja, ik heb mij wel eens in een dergelijk situatie bevonden, maar ik merk dat ik nu de impact van die dergelijke situatie niet goed kan overbrengen.

Reageer
gravatar

@Robin 6: Wat een vreemd idee om het SituatiePark aan te leggen in de Stad-die-je-achteraf-maar-beter-had-kunnen-mijden. De bloementuin is wel weer een goed plan.

@Paulus, bar baar: Mijn voorstel zou zijn om het park aan te leggen in Zeeland in 1953, toch wel onze grootste nationale situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn.
Bezoekers kunnen zich per amfibie-voertuig door het park laten vervoeren, bijvoorbeeld naar een terrasje op het dak van een zeeuwse boerderij. Voor de liefhebbers is er ook de mogelijkheid tot het beleven van een authentieke verdrinkingssituatie.

Andere situaties kunnen worden ondergebracht in kerktorens, op behouden dijkgedeeltes en in gebieden rondom de watersnoodsituatie, zo zou de staatsgreep dagelijks rond 14:00 kunnen plaatsvinden in Rotterdam, waar we iedere ochtend het bombardement kunnen beleven, ook al zo’n situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn.

Reageer
gravatar

ik had wellicht wel willen zijn bij de frontale botsing met een rode trekker toen de chauffeur van balkenende een stukje spinazie tussen zijn tanden haalde, omdat hij zich die ochtend had verslapen doordat een massa jonge meisjes over zijn net niet aangekochte xenos wekker waren gelopen, alna deze frontale botsing het gesprek met de dokter zeer verwarrend was, zeker omdat het onduidelijk bleef waarom er nu een AIDS test was afgenomen bij verkeersslachtoffers. Hiermee stond de onbekende oom op de niet bezochte bruiloft buiten spel aangezien de verdediging in het ziekenhuis lag bij te komen van de verwarring.
Wat zezel’s in dit lijstje doen snap ik niet.
het is toch overduidelijk dat een antwoord schrijven op de SPELD veel meer een situatie is dan het herdenken van een eerder gebeurde situatie, welke we ook al niet bij waren.

Reageer
gravatar

@Paulus de Punt bar baar, ik wil uw graag bijpleiten over dat puike plan voor de ontwikkeling van een situatie-park. Ik loop zelf ook al geruime tijd met dit uitstekende idee rond maar er had zich op De Speld tot op heden nog geen situatie voorgedaan om hierover met u van gedachten te wisselen.

Zelf runnen wij momenteel een enorm winstgevend voorpretpark waarbij onze visie is dat ‘voorpret voor weinig, voor velen kan’. In de situatie van het door u bepleitte gelegenheids-park zou het mischien een perfecte gelegenheid zijn om ons park-in-the-park concept te lanceren. Waarbij het voorpretpark binnen het situatie-park wordt geparkeerd zodoende een efficiënte slag te kunnen maken.

Voordeel voor de consument is dat er zich tijdens de bewustwording van het feit dat de voorpret niet gekoppeld is aan een authentieke pret er weer een ‘gratis’ situatie zal ontstaan.

Reageer
gravatar

Een geweldig idee zo’n situatie park. Ik stel voor het te situeren in Sittard en ook een grote bloementuin aan te leggen met veel stuifmeel en nectar voor de ‘situatie-waar-je-bij-had-moeten-zijn’.

Reageer
gravatar

Vastzitten-in-een-lift is een situatie waarvan ik soms droom, maar die ik nog niet heb mogen meemaken.

De meeste mensen hebben veel situaties (nog) niet meegemaakt. Daarom wil ik hier pleiten voor een situatie-park waarin zij hun geliefde of gevreesde situatie kunnen beleven.
De eerste twee situaties zullen gratis zijn: het zoeken-naar-een-parkeerplaats en het wachten-in-de-rij-voor-de-kassa.

Reageer
gravatar

De komkommers vliegen je werkelijk om de oren.

Reageer
gravatar

Wederom een gemiste kans… De meest belangrijke situatie wordt gewoon weer overgeslagen door dit extreem linkse genootschap. Het wachten voor het rode licht.
Schande, ik hoop dat Geert dit wel als breekpunt laat opnemen in het gedoogakkoord.

Reageer