Journalisten overleven komkommertijd door over collega’s te berichten

Journalisten hebben het moeilijk deze tijd van het jaar. Een land op vakantie, het culturele laagseizoen en geen noemenswaardig natuurgeweld. Buiten de politieke verslaggeving vergt het creativiteit die niet iedereen kan opbrengen. Om de schoorsteen rokend te houden grijpen veel journalisten naar het laatste redmiddel: het verslaan van elkaar in moeilijke tijden. De Rode loopt naar eigen zeggen op zijn ‘journalistieke laatste benen’. “Net toen de wanhoop begon toe te slaan realiseerde ik me dat ik zelden zoveel moeilijke situaties heb gezien als bij mijn naaste collega’s in deze tijd. Als je zulk menselijk leed van dichtbij meemaakt, dan weet je dat daar een verhaal in zit,” zegt AT5-verslaggever Thomas de Rode.

Tegenover kennissen gaf hij toe dat hij ondanks ‘heroïsche inspanningen’ vandaag de vierde keer deze week is dat hij over collega’s publiceert, ditmaal als korte documentaire. De Rode licht toe: ‘Dit is het hartverscheurende verhaal van Joris Knoot, journalist en vader van drie, die eind juli niets, maar dan ook niets, nieuwswaardigs kon vinden. We volgen hem op de voet, op zoek naar nieuws.’ Volgens Van Rode kon hij niet anders: “Je kunt als journalist één keer per jaar een ironisch stukje over komkommers schrijven, en die troefkaart heb ik juni al verspeeld.”

Joris Knoot, journalist bij het Het Parool, verkeert eveneens in de problemen. Deze week was zijn enige ingediende stuk een relaas over Thomas de Rode, verslaggever bij AT5. “Deze jonge, getalenteerde interviewer kampt met een chronisch gebrek aan interessante gebeurtenissen” verslaat Knoot. “Hij is lid van een nieuwe generatie journalisten, barstend van het talent, en hongerig naar nieuws. Maar er is geen nieuws. De Rode kwam deze week niet veel verder dan een korte film over een in de problemen verkerende journalist, wat hem 200 euro opleverde. Hij durft niet aan vrienden uit te leggen dat hij al weken slechts brood eet. Tragisch, meedogenloos en onverbiddelijk.”

Het leed van de regionale kranten is ook landelijk niet onopgemerkt gebleven. Volkskrant-journalist Berend Verwulft kreeg hoogte van de praktijken van Knoot en De Rode en heeft inmiddels twee artikelen over het duo geschreven. Verwulft geeft aan dat de ‘worstelingen van mijn vakgenoten een menselijk gezicht geven aan de tijdgeest en de verharde wereld van de journalistiek’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Goed idee. Slaatje bla erbij, Turkse geitenkaas, Palestijnse olijven, Italiaans tomaatje en dan moet je een kijken hoe lekker die Griekse κομκομμερσλα wordt.

Reageer
gravatar

@Kees22 danken voor bijdrage aan stuk. Om te bedanken sturen een komkommer naar huis.

Reageer
gravatar

@Redactie: Thomas de Rode is wel erg van slag: die twee ontbrekende persoonlijke voornaamwoorden zijn kennelijk echt. Als zijn redacteur die fouten ontdekt, heeft hij echt een komkommerprobleem, lijkt me.

@Jeettje: Onpedagogisch antwoord? Bedoelt U die bananenkwestie of de voornaamwoordenkwestie?
In beide gevallen is het mijn streven om kennis en inzicht bij te brengen, dus pedagogisch verantwoord.
Misschien niet altijd politiek correct. Maar de werkelijkheid is nou eenmaal niet correct.

Reageer
gravatar

@Kees22: het duurde even eer ik door had waar u het over heeft, maar ik zie enkele berichten eerder dat mijn zoon, jr., met mijn toetsenbord heeft zitten spelen. Excuses daarvoor.
Neen, ik sla hem niet, maar hij mag nu voor straf twee dagen niet op zijn pc. Ik heb hem niet voor niets een “My First PC” gegeven, aan het echte werk is hij nog niet toe.

En gaarne zag ik dat u niet zulk een onpedagogisch antwoord gaf op die vraag: op die leeftijd van hem moet je niet te diep in de stof duiken.

Reageer
gravatar

@Jeettje: Foutje: je vergeet de verleden tijd van sla!
En de bananen zijn krom omdat er in de haven negers alle bananen een voor een met de hand krombuigen. Daarom zijn ze soms ook zwart: dan heeft er een imitatieneger, een infiltrant of een journalist die stiekem een documentaire maakt, afgegeven.

@Redactie: Ik zal zelf maar weer in mijn weinig opzienbarende en niets kostende gewoonte vervallen: er ontbreken in de eerste alinea een paar persoonlijke voornaamwoorden.

Reageer
gravatar

Tja, als ik dan toch moet reageren zonder iets te hebben om op te reageren, wil ik dan maar volstaan met de reactie dat slappe komkommers niet te vreten zijn. Dan kun je beter wat later in het jaar die dingen kopen als ze weer wat steviger zijn.
Of naar de visboer lopen voor een ingevroren zeekomkommer. Daar hoeft ook geen pak zout op om het nog een beetje te laten smaken.
Overigens is er ook tamelijk erg veel sla in de aanbieding, dus waarom het geen slatijd wordt genoemd is weer zo’n raadsel.

Dat van die handel kan niet waar zijn, want zowel sla als komkommers zijn niet aan te slepen: het vliegt de winkel uit.

Reageer
gravatar

Putdekseldecorateur (7)

Jij geeft antwoord op de verkeerde vraag. De juiste vraag gaat over de voltooid toekomende (!) tijd van komkommersla. Het antwoord daarop is inderdaad: fecaliën.
Het jong ding van zes had het echter over de voltooid verleden tijd. Het antwoord daarop is zoals iedereen weet: komkommergeplukt.

Reageer
gravatar

wikipedia geeft verklaring: ‘Komkommertijd is een periode van het jaar waarin weinig nieuws te melden is omdat politici en veel anderen op vakantie zijn. F.A. Stoett omschrijft de komkommertijd als een slappe tijd, waarin weinig zaken gedaan worden, dus in de maand augustus, als er veel komkommers zijn en de handel over het algemeen niet zeer levendig is’ (einde citaat).

Persoonlijk ken ik die F.A. Stoett niet, maar laat ik het netjes verwoorden. Schuimpie, pak spinazie, achtelijk frikandel met curry: ogen en oren open ja!! Politici op vakantie, wandelende komkommer! Ik ken er ook één: Een waarzegger heeft gezegd: ‘vóór 1-1-2011 zal er een staatsman sterven’. Geen paniek, dat kan NOOIT bij ons zijn!
Willemijn I. Kipedia – Bokhoven, Breda

Reageer
gravatar

Aan alle voltijdse en deeltijdse verslaggevers van de Speld,

Vroeger, toen nog niet iedereen een koelkast met diepvriezer bezat, werd niet zo lijdzaam geschreven over de periodieke aartsvijand van u, de komkommer. Deze werd toen namelijk gewoon ingemaakt.

Maar u hoeft het er nu ook weer niet direct bij te laten zitten. Maak gehakt met de komkommer:

Schil de komkommer en snij hem in de lengte door en verwijder de zaadlijsten.
Kook hem vervolgens ongeveer vijf minuten.
Vermeng 125 gram gehakt met een ei, paneermeel, zout, peper en kerriepoeder.
Vul de stukken komkommer met dit mengsel en bestrooi ze met paneermeel.
Plaats de lekkere stukken in een braadslede met een beetje water en wat klontjes boter. Laat het ongeveer 20 minuten garen in een oven op 175 graden.

Heerlijk met risotto, kaviaar en een glaasje niet te droge champagne.

Reageer
gravatar

BREAKING NEWS: Reageerder Stefan heeft zo weinig om op te reageren dat hij maar een reaktie plaatst op de belegen komkommergrap van reageerder Helder, die ook maar naar deze noodgreep greep bij gebrek aan beter reaktie-materiaal.
Ook reageerder Onkie Monkie wordt door de komkommerslapte getroffen.

Zelfs de doorgaans buitengewoon interessante reageerder dgE komt niet verder dan wat herkauwen van komkommers van andere reageerders.

Reageer
gravatar

@Helder Geducht kandidaat voor de Woordgrap met een Talibanbaard van de dag-bokaal

Reageer
gravatar

Over welke komkommers gaat het hier eigenlijk? Wees eens duidelijk: graag een specifieke komkommer als voorbeeld, zo kan ik geen wijs worden uit al het komkommernieuws, het lijkt wel kwamkwammerouds.

Reageer