Lokboek moet hangjongere aan het lezen krijgen

CPNB: “Hangen doe je met een boek”

Op pleintjes en in plantsoenen in de Amsterdamse Westelijke Tuinsteden kunnen vanaf september stapeltjes boeken worden gezien. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) wil met deze lokboeken hangjongeren verleiden tot de literatuur. Bij succes wordt de proef uitgebreid naar andere ‘krachtwijken’.

CPNB-directeur Eppo van Nispen: “Uit alle onderzoeken blijkt dat hangjongeren zich vervelen. Wat is er nu een meer zinvolle tijdbesteding dan lezen? Het mes snijdt bovendien aan twee kanten: de lezende allochtoon bezorgt de autochtone bewoner geen overlast.” Van Nispen heeft er alle vertrouwen in dat de lokboeken aanslaan. “De boeken krijgen speciale kaften die de hangjongeren aanspreken: wervende teksten als ‘Hangen doe je met een boek’ en ‘Wie niet leest is geen Mocro’. Maar als ze het boek dan openslaan, gaat er een wereld voor hen open. Het boek blijkt gewoon over henzelf te gaan!”

Het CPNB heeft bekende Nederlandse auteurs benaderd om Nederlandse klassieken om te schrijven naar de belevingswereld van de Marokkaanse hangjongere. Robert Vuijsje zal een hedendaagse versie van Gerard Reve’s De Avonden schrijven. De hoofdpersoon, Farid de Echte, maakt lange wandelingen door Slotervaart en loopt aan op verschillende pleintjes. Vuijsje: “De obsessie met kaalheid wordt in mijn Avonden de obsessie met baardgroei.”

Het CPNB zal ook lokluisterboeken inzetten om de jongeren voor de literatuur te winnen. Van Nispen: “We hebben toestemming om op het Plein ‘40 ‘45 grote speakers op te hangen waardoor 24 uur per dag de stem van Harry Mulisch zal schallen. Vergelijk het met de lokroep vanaf de minaret. Zoals de muezzin oproept tot het gebed, zo zal Mulisch oproepen tot lezen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ps:
Men heeft ontdekt dat het draaien van klassieke muziek hangjongeren en junks e.d. verjaagd: andere boeg, maar stuk effectiever?!
Pfff, wat wil men nu bereiken eigenlijk, wat is in godsnaam het doel?! En als je iets bij een doelgroep wilt veranderen, kun je dan niet beter aan de betreffende groep zelf vragen hoe dit te bereiken? Ze zijn wel jong, en misschien allochtoon, maar niet doofstom en gek?!

Reageer
gravatar

24 uur de stem van Mulisch…. pfff, en dat moet aantrekkelijk zijn? De minaretten klinken maar een aantal keer per dag, niet 24 uur! En wie een klein beetje op de hoogte is van het Islamitische geloof weet dat alles wat buiten de moskee plaatsvindt ongoddelijk en dus verwerpelijk is.
Is hier inmiddels niet spraken van: de lezende autochtoon bezorgd de autochtoon overlast?!
En ‘hangen met een boek’ = wervende tekst op de cover?
‘Hangen’ is het label dat buitenstaanders opplakken, niet de jongeren zelf!
En hoezo moet Vuijsje een klassieker herschrijven? Omdat hij zelf geen hedendaagse roman kan schrijven die interessant is voor jongeren? (vergissen wij ons niet heel erg: is Alleen maar nette mensen wel geschikt voor de doelgroep waar het over handelt?!).
Sommige mensen houden nu eenmaal niet van boeken. Probeer je eens in te leven in hun belevingswereld… tjezus, wat een tuttigheid, wat een gedoe! En die Marokkaanse jongeren maar lachen in hun vuistje.
Hoeveel autochtone Nederlandse jongeren lezen nooit een boek, nou?
Het grootste probleem is volgens mij het onvermogen tot inleven van ons hoogopgeleide autochtoon. En ik schaam me inmiddels diep.
Zijn we zelf nooit jong geweest? Weten wij niet meer hoe ongelofelijk niet-cool en suf het was als onze ouders zich gingen bemoeien met onze belevingswereld.
Dah, lekker belangrijk!

Reageer
gravatar

of een boek van die twee vrouwen op tv die huizen schoonmaken zodat die marokkanen begrip krijgen voor wat vrouwen moeten doen komt er vanzelf vrede overigens is lezen niet de oplossing heb ik vroeger ook nooit gedaan kon prima mijn eigen uitkering aanvragen

Reageer
gravatar

Idee? Het prachtboek van Imam I.: “Koloniseren doe je zó” als wekelijks feuilleton bij de leesmap in de moskee? Of twee standaardwerken uit de Centrale Bibliotheek Job Cohen; het instructieboek van Abdullah M. “Radicaal burenpesten voor dummies” en “Landjepik: de weg van theedrinken en politiseren” van Mansur K., drietalig, gebonden in Maroc-leer met goudopdruk, genummerde oplage met individueel voorwoord van de Patriarch J. Cohen zelf en voorzien van Turkse voetnoten (zie #15 Frans Pools: Turks Fruit) met live Rif-rap DVD.

Reageer
gravatar

@Obscura. Maar is dat ook bedoeld voor Mokro “zwerfkinderen”? Op mij komt het over als een initiatief voor kinderen van hoogopgeleide ouders, met een hoog “VillaAchterwerkgehalte”.

Reageer
gravatar

@Kees22 13: Als rasechte drent -met wat overijssels bloed om ‘t een traditionele menging te geven- kan ik je voorstel zeker waarderen, Friesland zou ook een waardige kandidaat voor onderloping kunnen zijn. Groningen geven we eerst een waarschuwing, Noordpolderzijl of zo, want ergens zijn groningers wel simpatiek (en God weet waar) gewoon om te laten zien dat we niet langer met ons laten sollen.

Wat leuks doen, daar ben ik altijd voor in.

Reageer
gravatar

@Rob77: Aan echte Hollanders zijn boeken niet besteed. De gooien ze toch maar op een hoop omdat ze een dijk willen bouwen tegen de tsunami.
Holland en de Hollanders kunnen we beter laten onderlopen. Dan gaan we in de rest van Nederland wel wat leuks doen.

Reageer
gravatar

Men dient er wel op te letten geen boeken van uitgeverij De Bezige Bij te gebruiken. Die boeken klinken als een mengeling van de vuvuzela en de mosquito en zal alleen maar wegjagen in plaats van lokken

Reageer
gravatar

En weer zien we een initiatief waarbij de doelgroep niet serieus genomen wordt. Wat wil de doelgroep? Stripverhalen en een beetje komisch graag. Dus het gaat er niet om boeken als ‘De Avonden’ om te werken maar wel de echte klassiekers onder de stripboeken. “Kuifje in Afrika” wordt dan: “Faïd in Timboektoe”. “Suske en Wiske en de koppige koffie” wordt: “Aïscha en Fedouad en de meesterlijke muntthee”. Zo ga je en met de doelgroep mee en zij vervelen zich niet meer, sterker nog, ze vinden een nieuw beroep: striptekenaar!

Reageer
gravatar

Een optimistisch initiatief dat sympathie opwekt, echter dat gedoemd is te mislukken.
Het lokboek moet naar mijn mening meer op het niveau van de “mosquito” ( zie http://www.rhinegroup.nl/main.php) worden ingeschat. Het boek zal dus niet aantrekken maar verdrijven, waardoor slechts verplaatsing van overlast wordt bereikt.
De stem van Mulish vergelijken met de “stem van de minaret” KAN alleen maar van een PVV’er komen die stadscommando’s als de beste oplossing ziet, waardoor Eppo van Nispen hierbij door de mand is gevallen.

Reageer
gravatar

Waarom niet leuke mocro-activiteiten organiseren in de bieb. Bijvoorbeeld in de Nieuwe blitse bieb in Almere-stad en de jongeren uitnodigen om te dichten, schrijven, debateren, een workshop te volgen, boeken te bespreken allemaal toegesneden op wat bij hun aanslaat. Met coole muziek, drankjes en leuke intro’s erbij.

Stuur dan een straatjongere naar zo’n groepje toe met een kekke flyer en nodig ze uit.

Doe overigens hetzelfde voor andere allochtone en autotochtone hangers.

Reageer
gravatar

Tja, het lijkt me ook een erg provocatief plan. Zoals Rob77 al enigszins aangeeft kunnen belezen Marokkaanse hangjongeren als extra bedreigend worden ervaren door PVV-ers die Suske & Wiske zien als historische naslagwerken.

Reageer
gravatar

Jammer dat er word gedaan of socialiseren op straat gelijk staat aan verveling. Een papieren boek lezen, das pas verveling. Gelukkig zijn er veel jongere mensen die wel de rijkdom van de straatcultuur kennen.

Reageer
gravatar

Toch jammer, dat het CPNB kiest voor ‘oude media’. Waarom geen e-readers neergelegd (het zogenaamde e-tempting), en het beschikbaar maken van apps voor de smartphones (mocro-apps)?

Reageer
gravatar

Leuk plan. Maar misschien moet iemand hen eerst leren lezen? Het neerleggen van een klassieker van Annie MG Schmidt ligt dan meer voor de hand.

Reageer
gravatar

En weer worden de Marokkanen bevoordeeld. Waar blijven de boeken voor de rasechte Hollanders? mogen zij weer geen boeken hebben. En dat allemaal van mijn belastingcenten!

Schande! Geert doe er wat aan.

Reageer