Grote lijst met 10 Dingen

Belangrijk voor mensen

Vandaag presenteert De Speld de Grote Lijst met 10 Dingen. Er zijn veel experts geraadpleegd voor advies en de uiteindelijke samenstelling is gebaseerd op uitvoerig onderzoek. Dat maakt de lijst extra belangrijk.

Suikerklontje

Een doorbraak op suikergebied. Zowel logistiek als qua productiekosten een grote vooruitgang op onder andere het suikerdodecahedron, suikervelletjes en de holle suikerglobe. Heerlijk bij dingen die lekkerder worden van suiker. Kan in grote hoeveelheden, in regenvrije gebieden, gebruikt worden om huizen mee te bouwen. Goed te vervoeren, niet giftig en heeft geen invloed op de ontvangst van uw mobiele telefoon. Houdt diabetici scherp.

Betelgeuze

Deze ster is heel groot, bijna 750 keer zo groot als de zon. De rode superreus is aan het einde van zijn leven gekomen en kan ieder moment een supernova worden. Als het moment daar is zal Betelgeuze vanaf de aarde bijna net zo goed zichtbaar zijn als de maan. Dat is best spannend.

De sticker

Ondergewaardeerd maar overal aanwezig. In de trein, op shampoo, op de grond. Ze zeggen wel dat je in de stad nooit meer dan twee meter verwijderd bent van een sticker. En dat als er een kernbom zou exploderen, alleen de stickers overleven.

Het broekpak

Geen vrouw, en tegenwoordig geen man, die er niet eentje in de kast heeft hangen. Warm als het koud is, koel in de hitte, overal zakken. En niet die vertrouwde verwarring over waar je t-shirt ophoudt en je broek begint. Het broekpak is tijdloos.

De muisbal in de hoedanigheid van een knikker

Waar de meeste mensen de muisbal toch vooral zullen kennen als onmisbaar onderdeel van de eerste computermuizen, waren deze ballen in de jaren ’90 vooral in het zuid-oosten van Gelderland populaire knikkers. Tot ergernis van menig ouder en mediatheek-medewerker steeg de koers van de muisbal in november 1998 tot recordhoogte: Een muisbal was op dat moment vier reuze-reuze en een bonk waard.

Rick Astley – Never Gonna Give You Up

Zingen, dansen en glimlachen, Rick Astley kan het allemaal. Het spreekt dan ook voor hem dat hij zijn kwaliteiten in 1987 niet voor besloten kring reserveerde, maar openbaarde in de optimistische en opzwepende videoclip van ‘Never Gonna Give You Up’. Het nummer won tijdens de MTV Awards van 2008 niet voor niets de award voor ‘Best Act Ever’. Er schreven maar liefst vier tekstschrijvers aan het nummer, waardoor nog steeds onduidelijkheid bestaat over wie nu precies verantwoordelijk is voor de zin: “Never gonna run around and desert you.”

Zebra

Er zijn genoeg redenen om humeurig te worden bij de gedachte aan de zebra. Volgens velen een ijdel en hypocriet dier, onmogelijk te fokken voor vleesproductie en gehaat in de dierenwereld. Toch staan daar veel kwaliteiten tegenover. Zo legde het dier de fundamenten voor de fameuze oversteekplaats en behoren de Animal-Planet-scènes waarbij nietsvermoedende zebra’s geslacht worden door krokodillen en leeuwen tot de hoogst gewaardeerde fragmenten. Zonder enige noodzaak verstaat de zebra al vier miljoen jaar de kunst van het overleven als geen ander en mag daarom niet in deze lijst ontbreken.

Modder

Een vloeibare of semi-vloeibare substantie. Sommige dieren leven in modder, andere dieren vinden het fijn om in de substantie te baden. Het kan tevens gebruikt worden als bouwmateriaal of om mee te gooien. In Nederland is er best veel modder.

De gebroken kaak

Een gebroken kaak is pijnlijk en lastig. Je moet extra goed nadenken als je met een gebroken kaak op vakantie gaat. Toch is deze kwaal niet altijd nadelig. Denk maar aan Samson. Die mepte menig Filistijn aan gort met een gebroken dierenkaak.

Schoen

Wordt doorgaans per twee verkocht. Wereldwijd gedragen fashion statement van jewelste. Onder andere bekend van televisie, de paus en vroege afleveringen van the A-team. Opvolger van obscuurdere schoeisels zoals de klomp of met een stuk hennep bijeengehouden stukjes rendierleer. Gaan ze onverhoopt stuk, dan kunt u terecht bij de schoenmaker. Heeft, net als het suikerklontje, geen invloed op de ontvangst van uw mobiele telefoon.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik krijg sterk het vermoeden, en heb de indruk, dat de foto bij ‘Het Broekpak’ een ‘Tuinbroek’ betreft. Dit zijn mijns inziens twee totaal verschillende entiteiten binnen het jaren-zeventig-kledingsegment en retro-kleding-gebeuren.

Graag zou ik dan ook zien dat deze faux-pas teniet gedaan wordt door middel van plaatsing van een ‘Broekpak’ foto, ofwel een ‘Tuinbroek’ tekst. Het kan niet zo zijn dat een historisch bepalende canon als deze bevuild wordt door fouten, misvattingen, onbehoorlijkheden en/of andere abjecte en infame klungeligheden.

Reageer
gravatar

……………..uhhhhhhhh……………euhhhhhhhhh……………weetjewel…….van…die……dingen…..weetjewel……..uhhhhhh…….puntjes……eehhh….zijn t makke….eeuhhh…..lijkst …..toch dan???????…..die dingen …..van……………die ………………euuhhheehhh…..

Reageer
gravatar

kunnen we niet gewoon knuffelen om het goed te maken zonder te willen stigmatiseren maar mijn buurman heeft pvv gestemd en die heeft uberhaupt nooit interpunctie gebruikt is hij kouwes avant la lettre moet hij jou dan aanklagen onderling begrip en vrede overal lijkt mij belangrijker

Reageer
gravatar

ja beste roland het schokt mij dat jij antiinterpunctiva slikt ik doe het al jaren en ik kan niet meer zonder gisteren pil vergeten en hup ik schreef meteen een vraagteken en daarom heb ik wel met je te doen maar dat neemt niet weg dat ik een vette aanklacht tegen je ga indienen wegens plagiaat want ik heb de copyrights op schrijven zonder interpunctie dus je hoort van mijn advocaat

Reageer
gravatar

ja komt door overmatig medicijngebruik in combinatie met wiet een paar jaar geleden kon ik nog wel met interpunctie schrijven lukt me niet meer wel blij dat interpunctie niet op de lijst staat

Reageer
gravatar

beste roland bedankt voor je duidelijke interpunctie zo zien we ze graag kouwes is trots op je en ik vind het wel tijd voor een kop koffie en daar doe ik altijd suiker in en dat heeft weer niks met een gebroken kaak te maken

Reageer
gravatar

ik vind het jammer dat de spelregels voor gemengd voetbal er niet tussen staan heb daar dertien jaar op gestudeerd conclusie de eerste helft de mannen de tweede helft de vrouwen en dan elkaar aanmoedigen voor onderling begrip en vrede overal schieten met de bal in plaats van met geweren ben overigens wel blij met de gebroken kaak had ik zo nog niet bekeken

Reageer
gravatar

Hé die Henkie, gabbert van mijn,
Ontdoen van beren! Hoe krijg je ze verzonnen!!!!!!!!

Jantje, ouwe rukkert,
Besneden lidwoord. Het is toch altijd lachen met jou!!!!!!!

Idioot van een Pietje,
Nog altijd het beste jongetje van de klas willen zijn. Akelig ventje!!!!!!!

Reageer
gravatar

Pietje,

Het heeft er wel niks mee te maken, maar ik wil je op de wijzen.

De is een besneden lidwoord.
Oorspronkelijk sprak men namelijk van den.

De de hoort daarom in de top twaalf.

Reageer
gravatar

Er staan elf zaken op de lijst. Of telt het kampvuur geheel ten onrechte niet meer mee?

Een samenvatting, desnoods in het Engels, zou ik erg op prijs stellen.

Het willekeurige gebruik van lidwoorden bij de dingen staat mij in het geheel niet aan.

Reageer
gravatar

Geachte redactie,

Onlangs ben ik begonnen aan het opstellen van een boodschappenlijst. Ik ben hier niet in geslaagd. Is het mogelijk mij, en velen met mij, te voorzien van zaken die niet gebruikt kunnen worden bij het samenstellen van een lijst? Ik ben al geruime tijd actief in het eigenstandig proberen op te stellen van een lijst, maar weet niet wat ik allemaal niet kan opnemen. Ik loop dus steeds vast. Overigens, u gebruikt het decimaal stelsel bij het opstellen van de lijst. Is dit van hogerhand bepaald of zijn hier richtlijnen voor?

Hoogachtend en diep vertwijfeld,

Tjalling.

Reageer
gravatar

Ik mis een omschrijving van wat de lijst nu beschrijft.

Op dit moment weten we helemaal niet of dingen nu wel of niet op plaats 1 of tien willen staan.
Wellicht willen sommige dingen helemaal niet in de lijst voorkomen. Dat hangt allemaal af van wat voor soort lijst het is.

Overigens ben ik van mening dat op lijstjes van tien dingen er minimaal negen vernietigd moeten worden.

Reageer
gravatar

Allerwegen bijval en hallelujah-geroep; de tranen schieten ervan in mijn ogen. Ik kan al zo -los uit de pols- nóg 10 zaken opnoemen die in naam van de beschaving gecanoniseerd zouden moeten worden. Ik bepaal mij er tot 3 (drie): het nagelknippertje, de blauwe envelop en de weggooiluier voor jong en oud. Over het nagelknippertje hoef ik eigenlijk niets te zeggen; dat spreekt voor zichzelf. Op de blauwe envelop zijn -direct of indirect- alle speeltjes van onze moderne wegwerp-democratie gebaseerd; stemfraudes, belastingfraudes, bouwfraudes, bankfraudes, steunfondsen, bankgaranties. ontwikkelinghulp voor Nederlandse bedrijven werkzaam in het buitenland, exhibitionistische zelfverrijking van (noem alle categorieën maar op) …. En over de wegwerpluier hoef ik -gewikt en gewogen- eigenlijk ook niets te vertellen, daar komen wij zowel mee op de wereld als eraf… Ik hoop dat deze bijdrage een hernieuwde impuls kan geven aan de brede maatschappelijke discussie over zin en onzin van “Canon-denken”

Reageer
gravatar

Ook wel vernieuwend is de beperking tot 10 dingen. Al die canons van tegenwoordig willen er meteen maar 50 dingen in hebben. Ik heb dan toch steeds het gevoel dat ze niet kunnen kiezen of geen keuzes durven maken en er om de lieve vrede dit of dat ook maar bijrekenen. Populistisch pleasen, om het maar eens in rond Nederlands te zeggen. Maar dat mag niet gezegd worden.
Dit is gewoon een strakke lijst, goed te overzien en van buiten te leren en zicht biedend op alle belangrijke levensvragen. En volgens mij kom je vanzelf op het ultieme antwoord 42 uit, als je een en ander aan elkaar koppelt.

Overigens viel mij dat verantwoorde suikerklontje ook op, maar dan in positieve zin. Blijkbaar neemt ook De Speld zijn verantwoordelijkheid en kiest expliciet voor duurzaamheid. Hulde. Ook al staat hulde niet op de Lijst.

Reageer
gravatar

Nou ja zeg: dat is toch duidelijk verwoord in het spreekwoord: spuit 11 geeft ook modder? Modder kan dus gespoten worden, uit een spuit. De rest is aan de oplettende lezer met visuele fantasie dit te verbeelden.
Laat ik ietwat preciezeren: uit een plastuitje gaat dat niet..

Reageer
gravatar

Ik wil er niet mee gooien, maar wel even opmerken, dat modder een mannelijk woord is. Dus: Hij kan tevens gebruikt worden ……

Eerlijk gezegd heb ik het woordgeslacht moeten opzoeken. Onzijdig was het niet, maar of modder nou mannelijk of vrouwelijk was, wist ik ook niet.
Daarvoor gebruik ik altijd het Groene Boekje van 1990: daar staan de woordgeslachten nog in.

Reageer
gravatar

Vraag ik me toch af wat er gebeurd is met het ding van Jeroen van Merwijk: u weet wel, zo’n ding met iets eraan, en daar dan weer van die dingen aan. (te zien op Joetjoep) Geschrapt? Het zal toch niet waar zijn ?!

Reageer
gravatar

Waarom staat de Grote Lijst met 10 Dingen niet op de lijst? Mag volgens mij niet ontbreken, zelfs al zou de lijst dan moeten worden uitgebreid naar 11 (volgens sommigen 12) Dingen.

Ter aanvulling op #11: Voor de niet zo astronomisch onderlegden onder de lezers had je er misschien ook nog even op kunnen wijzen dat Betelgeuze als supernova op aarde bijna net zo goed te zien is als de maan is op hetzelfde moment maar vanaf een andere plek op aarde of vanaf dezelfde plek op aarde maar op een ander moment en soms ook op hetzelfde moment vanaf dezelfde plek.
En tussendoor zijn er op allerlei plekken op aarde ook momenten waarop geen van beide te zien zal zijn, maar dat zou je kunnen zien als een geval van precies net zo groot.

Reageer
gravatar

@9 Niet mee eens. Ik heb de lijst grondig geanalyseerd en moeten vaststellen dat hij zowel volledig is als orthogonaal. Dat betekent dat je noch een element kunt toevoegen noch iets kunt verwijderen zonder de principes van de hogere logica geweld aan te doen.
Geweldige intellectuele prestatie en ook esthetisch volmaakt. Ik ben jaloers op de makers van deze lijst.

Reageer
gravatar

Ik vind het tevens een lovenswaardig streven om de sticker op een Senseo-pad te doen lijken. Het moet niet moeilijk zijn om zo de mensen te verwarren die nog steeds denken dat de Senseo een goed idee is, en een stevige sticker kan het Senseo-apparaat onschadelijk maken. Zodoende kan het vunzige Senseo-bocht ook geen onnodige slachtoffers onder de suikerklontjes maken.

Reageer
gravatar

Het stukje over Betelgeuze zou moeten luiden:

… als het moment daar is zal na 430 jaar Betelgeuze vanaf de aarde bijna net zo goed zichtbaar zijn als de maan …

dus hopen dat die supernova 429 jaar al heeft plaatsgevonden.

Verder jammer dat er zo’n verantwoord onzoet bruin suikerklontje op het plaatje staat in plaats van een lekkere slechte witte.

Reageer
gravatar

Grandioos, deze lijst. Slechts 1 ding: het getal 10 doet iets teveeel aan perfectie denken. Had de lijst niet beter 9 dingen kunnen omvatten? Waarmee we dan op zoek hadden kunnen gaan naar het tiende ding ter vervolmaking. Naar mijn idee kunnen we bijvoorbeeld de gebroken kaak wel missen.

Reageer
gravatar

@Moosje: religie gaat helaas nooit verloren maar god kan vervangen worden door Rick Astley met schoenen en in een broekpak met stickers, sabbelend op een suikerklontje, zittend op een zebra met muisballen en een gebroken kaak in de modder nabij Betelgeuze.

Reageer
gravatar

Eigenlijk vind ik de term Grote Lijst nog een beetje te min. Zelf zou ik liever spreken van een Canon. Ik stel me dan ook voor dat als deze Canon – zoals Attila terecht suggereert – in het onderwijs gebruikt gaat worden, deze tien “Dingen” als exemplarisch voor een presentatievenster worden voorgesteld. Je zou werkelijk alle belangrijke onderwijselementen door deze vensters kunnen aanreiken aan de tere kinderzielen.
Ach, dit is een onderwijsvernieuwing waar zelfs Theo Thijssen nog niet van had durven dromen.

Reageer
gravatar

Heel goed! Ik was bij het lezen even bezorgd dat er geen vloeibare dingen aan bod kwamen, maar toen had ik de modder nog niet gelezen. Schitterend!

Reageer
gravatar

Hulde aan de redactie,

De essentie van ‘het zijn’ met gepast minimalisme teruggebracht tot dé ultieme lijst. Religie is niet langer nodig. Het antwoord op alle vragen is gegeven.

Reageer
gravatar

@Attila. De spijker op de kop. Dit soort lijstjes hebben meestal de neiging willekeurig te zijn, maar De Speld is erin geslaagd om uit een wijde range van aanbod, juist dat item te selecteren dat voor zijn categorie een meerwaarde betekent. Zoals de zebra voor het dierenleven: al het wel en wee van een dier is erin vertegenwoordigd. En zeg nu zelf: met een broekpak heb je toch geen andere kleding meer nodig.

Reageer
gravatar

Een goede poging tot onderzoek. Maar niet diepgaand genoeg. Zo wordt bijvoorbeeld modder vooral gebruikt om er mee te gooien. Schoenen zijn daar ook heel geschikt voor trouwens.

Reageer