Horsthoek wil hoogste gebouw van Europa

Buurtschap krijgt kartrekkersrol in architectonische wereld

De burgemeester van de Gelderse gemeente Heerde, Rien van Köln, heeft bekend gemaakt Europa’s hoogste flatgebouw te willen bouwen in de buurtschap Horsthoek. Volgens de burgemeester van het 37 zielen en 300 varkens tellende gehucht is het ontwerp  ‘een geweldige kans om Horsthoek, na het bezoek van Julius Caesar in 55 voor Christus, weer terug op de kaart van de architectonische wereld te zetten.’

De plannen zijn ambitieus. Ruim 324 meter moet ‘De Horsthoeker Spits’ gaan meten. Daarmee zal de torenflat ‘naar alle waarschijnlijkheid, naast de ambachtelijke geitenkaasmakerij, het gezicht van de gemeenschap worden.’ Van Köln mikt op december 2013 als streefdatum voor voltooiing, mocht het plan een meerderheid in de 5 zielen tellende buurtschapsraad verkrijgen.

Het ambitieuze streven van de burgervader ten spijt, is de realisering van zijn plan nog verre van zeker. Tegengeluiden vanuit de gemeenschap beginnen in toenemende mate te weerklinken. Cindy (19), serveerster bij snackbar De Keet, die zich op de beoogde locatie van de wolkenkrabber bevindt, vreest voor de goede naam van de zaak als de plannen doorgang vinden. “Ze hebben ons beloofd dat we in de top van de toren een plekje krijgen om ons restaurant weer te openen. Iedereen weet natuurlijk dat kaassoufflés snel uitdrogen op die hoogte, met als resultaat de bekende rubberplakkaten. We worden het schurftige schaapje van de snackosfeer.”

Voor het ontwerp van het monstergebouw zijn grote namen benaderd als Rem Koolhaas en Norman Foster. Beiden hebben verklaard ‘zich vereerd te voelen’, maar hebben tot op heden nog geen uitsluitsel gegeven. Herman Hertzberger, zelfverklaard betonfetisjist, bedankte voor de eer.

Bert Bokhoven, hoogleraar architectuur -en stedenbouw aan de TU Delft, heeft gemengde gevoelens over het plan.  “Enerzijds krijgt deze unieke gemeente nu de plaats op de kaart die haar toekomt. Anderzijds bestaat het gevaar van een wurggreep op een dorp. Zo zal de wolkenkrabber uren zonlicht wegnemen, waardoor de 37 Horsthoekers in een constante schemer zitten. Gevolg: 12 maanden winterdepressie en een dalende huizenprijs. En zeg mij,  is de Veluwe ons een spookdorp waard?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Herstel: de naam is Jeettje, veterinair specialist -weer zo’n uitglijder van de site.
Jeettke is een patiënt van mij, verder valt alles onder de professionele geheimhoudingsplicht.

Reageer
gravatar

Beste varkenshouder Paulus, u kunt nu wel verwisseld zijn met een persoon van vrouwelijke kunne, maar dat kan toch niet tot gevolg hebben dat u liever met mijn vrouw, mevrouw Jeettje, zaken doet?
Dat is pas een tough cookie, tougher dan uw koeken in ieder geval; Drieka kan u daar alles over vertellen.

En dat gechicaneer moet nu afgelopen zijn: IK heb de eerste optie op het penthouse. Volgens mijn achterneef de makelaar.

Reageer
gravatar

Kees,

Het is mij duidelijk dat jij bij de drogist nog geen Rijnwater D12 hebt gehaald. Haast je, want het is alleen deze week in de aanbieding bij Kruitvat en Deeaa voor slechts veertig euro voor 50 cl plus 10 cl kado. Je krijgt er deze week ook nog eens een keer een gratis WK-speldje bij.

Reageer
gravatar

@Gelderlander: wat je zegt. Dan hadden ze mooi staan kijken met hun Zeven Verenigde Provincies! De risée van Europa waren ze geworden. “Hahaha, Zeven Verenigde Provincies. Hoe verzinnen ze het? Het zijn er maar zes! Hahahaha.”
Dank zij Gelderland is hen dat lot bespaard gebleven!

Reageer
gravatar

Zeer beste Peter Bugel,

Rijnwater is onvoldoende gepotentioneerd. Ik zal dat verklaren.
De heilzame stoffen, zoals urine, de “pil”, opium, calcium arsenide, circo (zie 15), puregon (zie 16), zoethouderkruid en de uitwerpselen van de biggen uit Horsthoek zijn onvoldoende verdund. Slechts tot D9.
Voor de leek: D9 is één druppel werkzame stoffen op een miljard druppels gezuiverd water. Dat had minstens D12 moeten zijn, dus één druppel Rijnwater van D9 op de complete inhoud van alle oceanen.

Laat je dus niet voor de gek houden door de kwakzalvers die zich huisarts of medisch specialist noemen. Ze staan namelijk in het BIG-register. Nou dan weet je genoeg. Vraag het maar aan een biggenhouder in Horsthoek of desnoods in Horsthoekerveen.

Reageer
gravatar

Mevrouw Jeettje,

U weet nu inmiddels wat voor onheil Paulien en mij is overkomen door de onachtzaamheid van de redactie van De Speld. We zijn verwisseld. Wilt U daarom Uw bericht van 22:06 uur naar mij sturen, zodat ik het kan lezen en zo nodig beantwoorden?

Reageer
gravatar

Drs. Jeettje,

De redactie heeft een ernstige fout gemaakt. Ik ben verwisseld met een varkenshouder uit Horsthoek, een zekere Paulus. Een vriendelijke man overigens, toen ik hem aan de telefoon had.

Ik wil je kortheidshalve verwijzen naar zijn meelevende bericht van 22.03 uur.

Och, och, die ellende en ik was al depressief.

Lieve Paulus,

In ons telefoongesprek beweerde jij dat jij kon n….. als een beer. Nou dat wil ik bewezen hebben. Kwart over negen op het station van Schin op Geul? Komt dat uit in verband met jouw vrouw, kinderen en kleinkinderen?

Reageer
gravatar

Vroeger moest je Rijnwater drinken voor je gezondheid. Alle geneesmiddelen die de Duitsers uitpiesten waren daarin homeopatisch en gepotentieerd (scheepsschroeven) aanwezig. Vandaag de dag raad ik vlees aan. Allerlei bacteriele narigheid
krijgt zo geen kans. Vooral voor lieden die heel promiscue (soa’s) zijn of roken (bronchitis) is kip of varken geen slechte keus.

Reageer
gravatar

Ir Paulien: aanhakend uw collegae bij Rijkswaterstaat kan ik het nu hebben over bovine domheid. U begeeft u buiten uw vakgebied.
Puregon is een vruchtbaarheid bevorderend middel; of dacht u dat die 17 koters op eigen kracht waren gefokt? En die 3075 varkens, die ook nog verdubbeld moeten worden vanwege de boekhouding?
Maar gaat u gewoon uw gang, ik zal mijn neef de burgemeester over deze wantoestanden inlichten. Mijn handen zijn schoon, die van Drieka echter … .

Oh, Drieka, nu ik toch bezig ben: kun je morgen de nette kamer extra oppoetsen? Mijn neef komt zondag op de koffie.

@Anonieme doorganger: helaas ben ik los: de laatste voorraad is bij varkenshouder Paulus die niet wil dat de Gemeenteraad de bouw afkeurt. Misschien wil hij u nog wat verkopen, maar pas op! U moet de prijs die hij vraagt worteltrekken en dat door 3 delen: dan betaalt u niet teveel.

Reageer
gravatar

Och jee, weledelgestrenge mevrouw de ingenieur Paulien, wat heeft de redactie ons aangedaan. Wij zijn verwisseld.

Ik eis van de directie van De Speld direct herstel. Ik doe dat ook maar gelijk voor u.

Ik ben maar een eenvoudige rijke varkensboer, dus ik laat het maar zitten na herstel van de persoonsverwisselingsfout.
Maar u bent een geleerde onderbetaalde technisch ambtenaar van de provinciale waterstaat van het gouvernementsgebied Limburg. (http://tinyurl.com/2uvuhph) Ik wil u adviseren om een schadeprocedure bij de rechtbank in Arnhem te beginnen. Mijn schoonzoon wil u daarbij graag van dienst zijn tegen een schappelijke beloning.

Reageer
gravatar

Zeerwelgeleerde drs. Jeettje, dierenarts,

Ik begin uw vuile praktijk wel door te krijgen. Vandaar dat Drieka daarover schande spreekt. Het is niet schoon te houden.

Mij het veel duurdere Circo berekenen en dat goedkope goedje Puregon leveren. Voorwaar een vuile streek, waar geen sanitaire medewerkerster (m/v) tegenop kan.

Nou u hoort nog van mijn schoonzoon, die gehuwd is met een vrouw wiens broer is getrouwd met mijn schoondochter Drieka. Die werkt namelijk op het gemeentehuis van Heerde.

Reageer
gravatar

Contant, varkenshouder Paulus, contant!
Die koeken die u ook aan toeristen als echte streekkoek verkoopt zijn gewone veekoeken van de coöperatie. Ik kan het weten, want ik lever de antibiotica voor het dompelbad.

En dat uw Drieka, die trouwens ook mijn praktijk schoonhoudt, zich vergist door de officiële factuur door te rekenen: schande.
Zij weet drommels goed hoeveel liter er onofficiëel in 1400 liter gaat! En ook dat u uit voorzorg dubbele hoeveelheden spuit: “dat persen ze in de fabriek er wel weer uit” zijn uw letterlijke woorden, toch?

En dan ben ik nog bereid het eigen gebruik van de familie door de vingers te zien; dat valt eigenlijk onder een hoger tarief. Ik heb u daar altijd al van verdacht, van dat eigengebruik: de Puregon is bij u niet aan te slepen.

Dierenarts Jeettje voor AL uw vee – ook pluim, klap en stem.

Reageer
gravatar

Zeerwelgeleerde drs. Jeettje, dierenarts.

Met het dialect was niks mis, maar met de uitspraak alles.

Mijn schoondochter Drieka die een gerenommeerd accountantskantoor schoonhoudt, heeft uw factuur voor mij nog eens nagerekend. Het blijkt dat u gemiddeld per varken precies 0,4552845 liters Circo heeft gedeclareerd.

Ik moet er voor de eerlijkheid wel bij zeggen, dat bij de vorige griepepidemie – u weet wel die Mexicaanse – de vrouw, mijn zeventien kinderen en veertig kleinkinderen voor de zekerheid ook een slokje hebben genomen. Maar dan nog vindt Drieka 300 cl per beer, 200 cl per zeug, 100 cl per vleesvarken en 50 cl per big veel te veel.

Maar om het goed te maken bakt de vrouw nog 100 kilo van de overheerlijke Horsthoeker koeken voor u. Dan praten nergens meer over.

Reageer
gravatar

@varkenshouder Paulus: mag ik u aan die 1400 liter antibiotica herinneren? De rekening staat nog open. Deze keer graag betaling in contanten, want die Gelderse rookworst en Gelderse Ham komt mij en mijn familie de neus uit.
En die andere Jeettje, de turfsteker uit Een, is geen familie, hoewel ik ook uit Een kom. En dat aparte dialect hebben we al jaren.

Reageer
gravatar

@ varkenshoudende Paulus,

Of ik dacht dat jullie daar in Gelderland gek zijn, en in de omgeving van Heerde in het bijzonder???? Nou, ….., eerlijk gezegd,……. ja, dat dacht ik wel. Sterker nog,….. ik weet het zeker!

Reageer
gravatar

Die Jeettje ken ik niet. Komt niet van hier vandaan en evenmin uit Heerde of omstreken. Waarschijnlijk uit Groesbeek, daar hebben dat vreemde accent, een mengeling van Twents, Limburgs en Duits.

Reageer
gravatar

Kiek ereis an: proatjesmoakers, dit is wat beurt:

Bouw transferium Horsthoek gestart
Deze week is de bouw gestart van het bustransferium/carpoolplein Horsthoek in Heerde.

Neeë, dan wie uut Een: wie bouwt de grootste plagg’nhut. Uut plagg’n. Zo.

Reageer
gravatar

Moosje,

Verticale landingsplaats. Alsof dat wat oplost. Je denkt toch niet dat wij gek zijn in Gelderland? We komen niet allemaal uit Limburg. Het gaat hier om de geluidshinder, niet om de plaats! Plaats genoeg in Twente.

De Universiteit Twente is al twee geluidsriendelijke alternatieven aan het uittesten, waarmee de motoren nog in de lucht kunnen worden stilgezet:

1 De vliegtuigen worden naar beneden gehesen.
2 Ze worden door een soort grote trampoline opgevangen.

Dat geeft bovendien nog een hele hoop brandstof- en kooldioxidebesparing.

Reageer
gravatar

Jammer dat Paulus zonodig die oranje plastic troep moest ophangen: in de stallen hebben honderden varkens zich er aan te goed gedaan, en wie mag dat weer oplossen? Juist de dierenarts. Alsof ik niks beters te doen heb, want .. ho, even opnemen
Dat bedoel ik nou: Geert z’n kat is aan het stikken in zo’n vlaggetje, wéér een spoedje. Paulus: het wordt wat later.

Reageer
gravatar

Met deze hoogte kan dit gebouw meteen dienen als verticale landingsbaan voor vliegtuigen. Een ware toeristische publiekstrekker, en…., de noodzaak voor de aanleg van vliegveld Twente komt daarmee ook te vervallen. Iedereen blij!

Reageer
gravatar

Het is verrassend hoe snel het goede nieuws is doorgedrongen tot de rest van Nederland. In Heerde hangen vele straten al vol met oranje vlagjes.
(Oranje is de kleur van onze buurt sinds de majesteit met koninginnedag tien jaar geleden over de A50 voorbij raasde.)
Momentje

Het was de telefoon. Geert. Hij vertelde dat Venlo ook al vol hangt.
Tot kijk maar weer.

Reageer
gravatar

De taalkundige faculteit van de katholiek universiteit Nijmegen organiseert vanmiddag in het Auditorium een congres over een belangrijk probleem aangaande het lidwoord voor Horsthoeker Spits.

Prof dr ir. Bert Bokhoven zal de/het spits afbijten met de verdediging van de “de”. Ik verdedig het “het”.

Alle inwoners van Horsthoek zijn al onderweg. In verband met de verwachte drukte dient u te reserveren. Er wordt koffie en Horsthoeker koek geserveerd.

Reageer
gravatar

Ik hoorde dat Ben Elker (data-analist) bezig is met het zoeken naar een mening over dit prestigieuze bouwproject, als die mening positief uitvalt is er kans dat hij en zijn knuffels intrek zullen nemen naast de snackbar op de hoogste etage. Ben is namelijk groot fan van rubberen kaassoufflés.

@ Gelderlander
Achter het lekkere weer van vandaag en voor de relatief lage werkloosheid in Nederland staat de niet-afscheiding van Gelre inderdaad op nr.2 in mijn dagelijkse dankbaarheidslijstje.

Reageer
gravatar

Eerst een correctie. Alleen al mijn buurman en zijn vrouw in Hosthoek heeft 3000 varkens en ik op mijn eentje 3075.

Nu het laatste nieuws. Ik kom net uit de buurtraad. We zijn eruit! Het gemeentebestuur van Heerde gaat akkoord met onze belangrijkste eis. De Horsthoeker Spits zal alleen bewoond mogen worden door de Horsthoekers en hun huisdieren. De eerste varkensflat in Nederland is daarmee een feit.

Reageer
gravatar

U kunt nu wel zo grappig willen doen over een serieus project van mensen die proberen in dit kleine land groots te denken maar toevallig is Nijmegen in Gelderland wel de enige echte keizerstad die we ooit in Nederland gehad hebben. Dat Gelre zich destijds niet afgescheiden heeft van de Nederlanden, daarvoor mag de rest van het land de Gelderlanders nog steeds dankbaar zijn!

Reageer
gravatar

Bokhoven? Wie is dat? Kennen wij niet?!

Graag even iets rechtzetten.
Ja, er is een studie aan de gang, aangevraagd door Heerde over de mogelijkheid van een hoogste gebouw. Daaruit blijkt dat buurgemeente Raalte (in Salland) ernstige hinder zou ondervinden van slagschaduwen. De 37 Horsthoekers zouden op een roterende schijf rond het gebouw geplaatst kunnen worden; daar ligt het probleem niet. Het probleem is Raalte, men weigert deze stad af te breken.

In overleg met de buurprovincie is daarom de optie opgeworpen dit hoogste gebouw van Europa voor 9/10e ondergronds te bouwen. Aangezien op de benedenetages het uitzicht beperkt zal zijn, zullen op de plaats van de vensters LED-schermen komen met afwisselende jaargetijden, rood-bont IJsselvee etc.
Dit is nog onderwerp van verdere studie.

(Bokhoven: bedoelt u de portier van het fietsenhok?)

Reageer