‘Veel te vroeg voor vergelijking Messi-Aristoteles’

Analisten verzetten zich tegen bewieroking wonderkind

Barcelona behaalde gisteren met een klinkende 4-0 overwinning op Valladolid de 20e landstitel. Een hoofdrol dit seizoen was weggelegd voor Lionel Messi, die eerder tegen Arsenal in de Champions league maar liefst 4 maal wist te scoren.  Ondanks dit succes is het volgens Nederlandse analisten nog veel te vroeg om Messi met de Griekse wijsgeer Aristoteles te vergelijken. Hoewel beiden zonder twijfel ‘de absolute top van hun generatie’ vormden, is het te vroeg ‘om zulke verregaande conclusies’ te trekken.

Johan Derksen: “We moeten oppassen dat we ons oordeel niet teveel laten leiden door recente prestaties. Van Aristoteles weten we dat hij zijn hele carrière op topniveau heeft gepresteerd. Laat ik helder zijn: ik ben de laatste om kritiek te uiten op ‘Leo,’ de man speelt werkelijk weergaloos, maar laten we niet vergeten dat hij pas 22 is. Voor zowel een filosoof als een voetballer is dat simpelweg erg jong.”

Anderen vinden de vergelijking compleet terecht. Analist Youri Mulder: “Messi is een ongelofelijke speler. Vier doelpunten maken tegen Arsenal, dat is ongehoord. Hoe hij de kleine ruimte gevaarlijk kan zijn, dat zal een hele tijd tijd invloed hebben op de technische en tactische innovatie van het voetbal. Dat soort blijvende invloed, zo’n diepe verschuiving van perspectief, dat bracht Aristoteles ook teweeg. Vergeet niet dat we bijna 2500 jaar later nog steeds zijn klassieke werken lezen”, aldus de vaste gast van Studio Voetbal. “Ook hadden ze beiden een uitstekend team om zich heen, waardoor ze optimaal tot hun recht kwamen. Messi speelt bij een in topvorm verkerend Barcelona met spelers als Iniesta, Xavi en Ibrahimovic. Aristoteles werd onderwezen door Plato, doceerde op het Lyceum, en richtte daarna de Peripatethische school op. In zo’n omgeving kan een genie floreren. Dat zie je bij beiden”.

Wilfred Genee kan zich goed vinden in het oordeel van zijn collega. “Als alle Griekse filosofen toppers zijn, en Messi is een topper, dan volgt daar niet uit dat Messi een Griekse filosoof is. Zonder Aristoteles hadden we dat niet geweten. En daar gaat het om. Ook zijn ze beiden vrijwel overal inzetbaar. Buiten zijn bekende filosofische werken was Aristoteles toonaangevend op het gebied van de biologie, politicologie, staatsinrichting en geneeskunst. Voor Messi geldt hetzelfde: het is natuurlijk een geweldige aanvaller, altijd gevaarlijk en bijna niet te verdedigen. Tegelijkertijd kan hij moeiteloos omschakelen naar een controlerende rol op het middenveld. Wat mij verder opvalt is dat ze allebei ondanks hun succes zo lekker gewoon zijn gebleven. Dat kun je van Nietzsche en Maradona bijvoorbeeld niet zeggen.’

Hugo Borst vind de speculaties van zijn collega’s ongegrond: “Ze hebben beiden hun stempel op een periode gedrukt. Maar dat betekent niet dat ze op elkaar lijken. Bovendien is Messi een Argentijn, en Aristoteles een Griek. Dat blijft appels met peren vergelijken.” Ook Luc Nijholt, voormalig trainer van Stormvogels Telstar, vind de vergelijking ‘weinig treffend.’ “Neem bijvoorbeeld Gianluca, mijn zoon. Die kan ook een aardig balletje trappen, en heeft bij FC Utrecht in recordtijd een basisplaats veroverd. Maar moet ik hem plotseling met Herakleitos gaan vergelijken? Dat lijkt me in deze fase van zijn carrière totaal ongepast. Eerst maar het WK afwachten, dan zien we vcrder”. Messi zelf geeft in een interview aan ‘vereerd te zijn door de vergelijking, maar zich nu vooral op het WK te willen richten.’ Aristoteles was niet bereikbaar voor commentaar.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vergelijking gaat niet op, Lionell Messi is een godenzoon, een halfgod, hij is niet van deze aarde. hij ontstijgt met gemak die hele Aristoteles, wat heeft de beste man nou eigenlijk echt gedaan?
Beter is hem in het rijtje, Jezus, Achilles, Herakles te zetten!

Reageer
gravatar

Dat natuurlijk wel.
Maar ze heeft het verleden blijkbaar niet helemaal afgeschud: ik vind de manier waarop ze over poten praat, toch wel denigrerend. Je gaat toch niet op mensen staan? En dan de ene poot op de andere leggen. De homosuele medemens verdient een betere bejegening.
Straks wil ze ook nog potjes gaan breken.

Reageer
gravatar

Ja Paulus, precies de reden waarom ik niet voetbal, geen poot om op te staan. Vroeger wel gekorfbald …

Ok, zal het een zeebeving zijn geweest met tsunami (al vermoed ik dat dat toen nog niet op die manier werd vernoemd): ik zei toch ongedocumenteerd? Een situationeel incident was het zeker. En Pegasus was toentertijd in de rui.

Maar dan nog kun je geen linkspoot één op één op een rechtspoot leggen. Ter vergelijking uiteraard. Ook niet bij korfbal. Wel bij corpsballen.

Reageer
gravatar

Jeettje,

Ik ben het oneens met jouw redenering. Je hebt geen poot om op te staan.
Er zijn geen asresten van een vulkaanuitbarsting uit die tijd in de atmosfeer gevonden. Ook is uit de mythologie niet bekend dat Pegasus niet kon opstijgen door dergelijk as.

Reageer
gravatar

Nou nee: die baard zit alleen maar op dat beeld omdat de kunstenaar geen tijd had om het af te maken, iets met niet gedocumenteerde vulkaanuitbarstingen en zo. En daarna tot dronkenschap is vervallen op een wijze waarop alleen nog maar steeds kleinere non-figuratieve werken onder de beitel uitkwamen.
Maar Hugo heeft in zoverre gelijk dat je een linkspoot niet met een rechtspoot kan vergelijken.

Reageer
gravatar

Uiteraard zijn Aristotelis en Messi niet te vergelijken. De betekenis van de zeer gewaardeerde Griek vallen volkomen in het niet bij de bijdrage van nog meer gewaardeerde Argentijn. Maar das logisch.

Reageer
gravatar

Zoals alhier – http://www.youtube.com/watch?v=ur5fGSBsfq8 – te zien, is Aristoteles ‘zeer zeker de man in vorm’. Maar daar het uiteindelijke, beslissende punt niet door hem, maar door Socrates in de touwen wordt gewerkt, loop elke vergelijking met Messi spaak. Eerder moeten wij Aristoteles prijzen om zijn systematische manier van verdedigen, die vele liefhebbers al tot etherische hoogten heeft gebracht.

Reageer
gravatar

M.i. is dit betoog een voorbeeld van drogredenering waarbij in de premissen verkeerde aannames worden gedaan en dus onjuiste premissen worden gebruikt. Aristoteles was meer een technisch erg begaafde vleugelspeler die meer dan prachtige, afgemeten en zuiver geplaatste voorzetten gaf die anderen dan later maar voor het inkoppen of inschieten hadden en hij is daarom dus absoluut niet te vergelijken met een spitsspeler als Messi.

Reageer
gravatar

Allemaal prachtig die vergelijkingen, maar dan komt onvermijdelijk het moment dat iemand Louis van Gaal gaat vergelijken met …. En dan breekt het koude zweet me uit.

Reageer