Marokkanen en autochtonen verliezen in peilingen

Interne verdeeldheid en achterkamertjespolitiek nekt gevestigde orde

De Marokkanen en de autochtonen blijven krimpen in de laatste peilingen en staan nu respectievelijk op 13 en 27 zetels. Als er vandaag gekozen zou worden door de Tweede Kamerleden zouden beide bevolkingsgroepen 3 zetels verliezen. De Turken hebben afgelopen weken zetels gewonnen van de Marokkanen. De Surinamers lijken de vruchten te plukken van de vrije val van de autochtonen.

Volgens analist Bert Bokhoven hebben de Marokkanen de afgelopen weken stemmen van politici verloren door minder transparante achterkamertjespoltitiek. “Veel politici vinden dat ze geen duidelijk gezicht naar buiten hebben en hun programma niet helder over het voetlicht brengen. De meeste politici kijken naar Ali B. en Najib Amhali en zien geen heldere lijn. Wie neemt hier eigenlijk de beslissingen? Kamerleden komen er niet uit.  De campagne van de Turken moet nog van start gaan, maar zij plukken hier de vruchten van.”

Bokhoven wijt het stemmenverlies van de autochtonen aan interne verdeeldheid. “Politici begrijpen dat het een groep is die diverse ideeën aanhangt, maar momenteel lijken autochtonen niet in staat tot ook maar één coherent standpunt te komen. Interne strubbelingen over meer of minder belasting en de integratieproblematiek kost hen zetels. De Surinamers hebben hier in veel mindere mate last van en hebben een homogener programma.”

Opvallend blijft de populariteit van de Polen onder de Kamerleden. Volgens Bokhoven moet de oorzaak hiervan gezocht worden in de persoonlijke sfeer. Een groot deel van de politici heeft momenteel Poolse schilders in dienst. De Molukkers, in de grafiek geschaard onder ‘overig’,  lijken te berusten in een stabiele 3 zetels in de peiling. “Je weet dat je te maken hebt met een hondstrouwe achterban. Dat maakt de verkiezingen voor ons op voorhand al geslaagd,” aldus lijstaanvoerder Teun Hukipuluku.

Onduidelijk blijft hoe in deze situatie een coalitie gevormd kan worden. Samenwerking tussen Marokkanen en Molukkers lijkt op voorhand uitgesloten. De Antillianen hebben verklaard ‘niets uit te sluiten’, maar aanknopingspunten met de Turken niet te kunnen vinden. Autochtonen zien wel iets in Surinamers als coalitiepartners, maar zijn door de Marokkanen al op voorhand uitgesloten. Bokhoven spreekt van ‘een electoraal labyrint waar de uitgang nog verre van zichtbaar is’.  “De uitslag van 9 juni zal ons uitsluitsel moeten geven. Maar ik ben bang dat het landgoed te Beetsterzwaag voor deze hele zomer volgeboekt zal zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geachte redactie,
Graag hoor ik uw mening over de polarisatie waar de plaatselijke autochtoon mee geconfronteerd wordt. Kunt u mij ook meer vertellen over de categorie ‘overig’? Ik zie die Polen tegenwoordig overal en ben benieuwd of deze hier ook tussen verdekt zijn opgesteld (soms zijn ze ook in Limburgse schuren verdekte asperges aan het steken).
Met hoogachting (hoger dan de Poolse verkiezingswinst),
T. van Schiphol

Reageer
gravatar

Ik ga er wel op stemmen heb zelfs een plakkaat van ze achter het raam.
(ga met een Antilliaan en een Turk naar Tunesië en wil geen gedonder)

Reageer