Achterkamertjes geopend voor publiek

Europese dag van transparantie toont verborgen besluitvorming

In het kader van het Europese transparantie-beleid openen alle Europese lidstaten op 10 mei hun achterkamertjes voor het grote publiek. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat nieuwsgierige EU-burgers een blik achter de schermen van de ‘hoge heren’ krijgen.

“De verschillen in achterkamertjes zijn opvallend,” aldus hoogleraar Politieke Transparantie Bert Bokhoven. “Oost-Europese achterkamertjes zijn vaak van grijs beton met niet meer dan een tafel en wat stoelen, terwijl die in Zweden van hout zijn met een volledige collectie vintage IKEA-meubilair.” Het meest opvallend is het Italiaanse rococo-interieur. “De Siciliaanse achterkamertjes zijn soms zelfs ingericht met slaapkamers, badkamers, kroonluchters en sportfaciliteiten,” beschrijft de hoogleraar. “Alsof je er maanden zou kunnen verblijven.”

Organisator Roelf Bennema verwacht vooral grote drukte bij historische achterkamertjes. “Het is natuurlijk fascinerend om te zien in wat voor ruimtes de loop van de geschiedenis is bepaald.” Vooral in de internationale besluitvorming speelt het achterkamertje een grote rol. Misschien wel het meest in het oog springend is de Parijse vredesconferentie aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Toen werd volgens Bennema bijna het hele stadscentrum ingericht als achterkamertje. En wie denkt dat het een luxe is om in achterkamertjes te werken, helpt hij graag uit de droom: “het is onthutsend om te zien in wat voor schimmelig hokje de Afrikaanse landbouw om zeep is geholpen.”

Ook de achterkamertjes die op dit moment in gebruik zijn kunnen op 10 mei via internet worden bezichtigd. Bokhoven hoopt op een interessant inkijkje in de Griekse kwestie. “Het is voor wetenschappers een unieke gelegenheid om inzicht te krijgen in politieke besluitvorming, een terrein waarop wij tot op heden volstrekt in het duister tasten,” schetst de transparantiedeskundige. Toch verwacht hij niet dat de onderhandelaars het achterste van hun tong laten zien. “Het is toch anders, als een geheim overleg door miljoenen mensen wordt gevolgd.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Voor de ouderen onder ons: wie weet nog dat een christelijk vakbondsbestuur het zo’n 35 jaar terug had over “de 200 van Mertens”? Het zijn er intussen wel iets meer geworden, met al die crisislijdende bankiers die pas nog multimiljonair geworden zijn. Dankzij overheidsinterventie. Dus is “achterkamertjes” niet een té eng begrip intussen….? Dat zullen toch eerder achterzalen moeten zijn. Conferentiezalen van de Bilderberg groep, zoiets?

Reageer
gravatar

Tip:
Geef nooit toe wat je niet gedaan hebt.
Ook al word je beschouwd als gestoord door Rechter Arjen van der Meer die dit in zijn brief naar buiten brengt en stuurt naar één van mijn ex advocaten dhr Bustin
http://www.dedoorzetter.nl link 57

Reageer
gravatar

Ik begrijp dat het voor sommige mensen moeilijk is
Ook geldt dit voor enkele rechters vandaar dat mijn zaak voor de 5de keer is uitgesteld om mijn onschuld te bewijzen
Een kind begrijpt wel wat op link 32 staat
Nieuw op http://www.dedoorzetter.nl 1s link 130
Dus nog even doorzetten
Veel lezers van mijn site vragen zich af waarom geven de rechters nu niet toe en waarom laten ze uw beloning liggen
link 100 Goed weekend

Reageer
gravatar

@johan. Ik heb het – nieuwsgierig geworden – wel even gedaan, maar ik kwam er al snel van terug. Geen idee waar het precies over gaat. Iets met valselijk gekochte of verkochte grond met verzakte huizen erop, of zo. Typisch een gevalletje Rijdende Rechter, naar mijn idee.

Reageer
gravatar

ik heb pijn aan mijn ogen van die rode letters op knalblauwe achtergrond, lukte me niet om iets te lezen op die site. De waarheid is gedoemd om een mysterie te blijven als mensen zonder enig gevoel voor kleur zich er mee bezig gaan houden…En link 76 klinkt nou ook niet alsof ik daar eens fijn naar toe ga scrollen en op ga klikken…

…toch wel boeiende website… Ik snap nog niet waar het nu omgaat maar ik vertik het om op link 76 te klikken…

Reageer
gravatar

Het is toch echt te hopen dat er snel politiek in bovenkamers gaat worden gevoerd. De meeste optredens van de div. lijsttrekkers in de media stemmen mij somber. Graag snel een open bovenkamerdag! http://colani.nl/oppositie

Reageer
gravatar

Haes
Eerst maar lekker slapen morgen komt er weer een dag
Schrok u van mijn beloning ?
Misschien als u tijd hebt als U de Video link 76 eens ziet
Misschien word dan alles wat duidelijker
Nog bedankt voor u snelle reactie
ZEG HET VOORT
Mvg Lolke

Reageer
gravatar

Wat vind u van deze achterkamertjes politiek ?
Zie http://www.dedoorzetter.nl
Wat vind u van dit stel VVD’ers ? link 129
Beloning 100.000 euro link 100
Dit noemen ze advocaten link 103 en 107 geldwolven
Liegen en bedriegen en bedrog
ZEG HET VOORT

Reageer
gravatar

Zeker, maar het is nog ernstiger. Wanneer een moslima haar hoofddoek afdoet, is het de doek die onthoofd word. Zij draagt die doek dus juist omdat ze _weigert_ te onthoofden.

Reageer
gravatar

Rich ik heb liever dat de paus het onderzoek doet.Dan weet ik zeker dat het gelul is.
Je moet zekerheden hebben in het leven.

Reageer
gravatar

@loko 7.
Inderdaad zeer aannemelijk.
Misschien moeten we Deetman aansporen om dat in zijn onderzoek mee te nemen.
Of laten we de protestantse gemeenschap zelf hun “onafhankelijke” Katholieke onderzoeker aanwijzen? Simonis heeft nog wat tijd over en heeft zich bij P&W geprofileerd als zijnde een zorgvuldig formulerend heerschap: hij wist ontkenning en erkenning in één germanisme te vatten.

Reageer
gravatar

@Rich,dat weet ik niet.Maar in mijn belevingswereld lijkt het zeer aannemelijk.
Ook loos ik maar een zin zonder iets te verkondigen.Iets wat (gebedshuis bezoekers) zou moeten aanspreken.

Reageer
gravatar

@ Rich Maar Robbie boy was toch buiten aan ‘t pezen geslagen?! Er zijn politieke partijen die dat prijzen…die willen van de achterkamertjes af.

Ben trouwens ontzettend benieuwd naar het Nederlandse achterkamertje. Vast heel truttig gedecoreerd, slappe koffie en kleffe broodjes…

Reageer
gravatar

@Rich. Dat toch niet helemaal. Ik heb uit onwaarschijnlijk betrouwbare bron vernomen, dat Oudkerk uitsluitend achterdeurtjes nam.

Reageer
gravatar

Met de omschrijvingen van de achterkamertjes “De Siciliaanse achterkamertjes zijn soms zelfs ingericht met slaapkamers, badkamers, …” en “…schimmelig hokje…” is ineens duidelijk geworden hoe (oud-)politicus Rob Oudkerk destijds zo de fout in is kunnen gaan: hij heeft gewoon de achterkamertjes met de peeskamertjes verward!

Reageer