Hu ontvriendt Obama

Relatie tussen China en VS onder druk

De verhouding tussen de Verenigde Staten en China is ernstig bekoeld sinds de Chinese president Hu Jintao zijn Amerikaanse collega heeft ontvriend. Volgens persbureau Reuters werd Obama uit Hu’s vriendenlijst op sociale netwerksite Facebook geschrapt na een opeenstapeling van digitale provocaties over en weer.

De problemen begonnen afgelopen oktober, toen de Amerikaanse president ‘Misschien’ antwoordde op een uitnodiging van het Taiwanese staatshoofd Ma-Ying-jeoe om het jaarlijkse onafhankelijkheidsfeest bij te wonen. Taiwan wordt door de Chinese overheid gezien als afvallige provincie. Hu reageerde aanvankelijk berustend met een een ‘:-(‘ op de statusupdate, maar toonde zich enkele dagen later passief-agressief door fan te worden van George W. Bush, Sarah Palin en Omar al-Bashir.

De verhouding tussen de twee staatshoofden leek in december weer aan de beterende hand, toen Obama de vossen van Hu’s boerderij verjoeg in het populaire spel FarmVille en de laatste hem als dank een koe cadeau deed. Enkele weken later plaatste Hu zelfs de comment “LMAO” onder Obama’s profielfoto van Tupac Shakur in het kader van de ‘Doppelganger Week.’

De opleving in de vriendschap was tijdelijk van aard. Toen Obama eind januari lid werd van de groep “Free Tibet” dreigde de Chinese president zijn land af te sluiten van Facebook, Google en Yahoo, als de Amerikaanse president zijn lidmaatschap niet direct op zou zeggen. Een dag later plaatste Obama echter de statusupdate “Haters keep hatin, y’all know who’s you are” (premier Balkenende ‘vindt dit leuk’, red.)

De situatie escaleerde volledig toen Obama de Dalai Lama op verschillende foto’s ‘tagde’ in zijn album “My Best Friends.” Hierna beëindigde Jintao zijn vriendschap met Obama direct, om vervolgens Teheran, Caracas en Pyonyang toe te voegen als ‘future trips’ op zijn travelbuddy. Officiële bronnen in Peking en Washington weigeren vooralsnog te reageren op de gang van zaken. Premier Balkenende ‘overweegt weer op Hyves te gaan, want daar zit iedereen in Nederland gewoon op.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Onkie Monkie: compliment!

Toen was geluk nog heel gewoon. Heel adequaat gereageerd; Halsema had m.i. altijd iets universeel-filosofisch, Cox ken ik eigenlijk alleen als bovenhuisfilosoof (bij dag) van de stad Rotterdam, de overdaagse evenknie van nachtburgemeester Jules Deelder. Zo zie je dat wijsheid in Oost en West alleen in woorddiepte van elkaar verschillen.

Reageer
gravatar

Voor O’Bama:

Een paar Chinese spreekwoorden (van Confucius “Kung Fu” himself) als verweer naar Hu Jintao en Rijkman Groenink (de man die ABN had kúnnen redden maar die dat niet mocht van Wouter en Noud, let op de gemeenschappelijke ‘ou’ klank
‘:-((

1. Al vergaar je tienduizend maal tienduizend zilverstukken, bij de dood kun jezelfs geen koperen cent met je meenemen.

2. Een wijs man beslist zelf; een zwak man gehoorzaamt aan de openbare mening

3. Een in het oor gefluisterd woord kan men mijlenver horen. (Toevoeging: vooral als dat oor bij Jaap de Goede Hoop Scheffer hoort).

4. De tong is zacht en blijft, de tanden zijn hard en vallen uit.

5. Narigheid is het gevolg van het teveel openen van de mond.

6. Als de blinde een blinde leidt, zullen ze beide in het water vallen.

7. De boer hoopt op regen; de reiziger hoopt op goed weer.

8. Wijsheid is beter dan oorlogstuig

9. Boven elke bezitter van wijsheid, is er een die meer weet.

10. Als geluk uw bestemming is, hoeft u zich niet te haasten.

En even in ‘t algemeen, maar voor aswoensdag in ‘t bijzonder

11. Als er iets is, waarvan je niet wilt dat iedereen er van weet, doe ‘t dan niet.

Reageer
gravatar

Ik heb laatst mijn buurmeisje ontvriend. En dat was best lekker.
Ook zij voelde het als een bevrijding. ‘Casper werd toch wel een beetje saai’, zei ze na afloop tegen mij, ‘jij bent veel leuker’.

Reageer
gravatar

Aan Balkenende wil ik klaar maken,voordat je er opzit moet eerst getrouwd worden.
Dit is geen achter af gepraat.(staat in het boek)
Sorry geen abn

Reageer
gravatar

Pfff, wat een pluisjes! In de Goede Oude Tijd (toen de schepen nog van hout en de mannen nog van staal waren) deed je dat “ontvrienden” op zijn minst met een invasie van Polen of een Cuba-crisis. Driewerf tsk!

Reageer