Drijven retorische vragen Nederland niet tot wanhoop?

"Wat denk je zelf?"

Als het aan de Boris de Bor ligt, behoort het gebruik van retorische vragen binnenkort tot het verleden. Volgens de gepensioneerde onderwijsinspecteur is de retorische vraag een ‘kwaadaardig virus’ dat het politieke debat dreigt te ondermijnen. “De vraag is: Hebben we daar zin in?” aldus De Bor.

De Bor somt moeiteloos een aantal voorbeelden op van de manier waarop retorische vragen de maatschappij verzieken. “Gisteren nog, in de krant. Femke Halsema. Die komt dan met een heel verhaal over het klimaat en CO2, om te eindigen met de vraag ‘Moeten we hier niet eens wat aan doen?'” Geërgerd zegt De Bor: ” JA! Natuurlijk moeten we daar wat aan doen, Femke! Vraag het dan ook niet!” De Bor roept op tot zelfreflectie. “Vraag jezelf eerst af: heb ik echt een retorische vraag nodig om mijn punt te maken?”

De Bor ontmoet in het dagelijks leven veel mensen die net als hij moeite hebben met het gebruik van de retorische vraag. “Ik vraag regelmatig aan mensen wat ze daarvan vinden.” En, wat zijn daarop de reacties? “Wat denk je zelf?” aldus De Bor. Hij vindt het niet verrassend dat mensen er hun buik vol van hebben: “Als je ziet hoe Balkenende de retorische vraag te pas en te onpas gebruikt in zijn persoptredens denk je: Zijn dit de beste politici die we hebben?”

De Bor sluit af met een dringende oproep: “Wordt de retorische vraag niet veel te vaak gebruikt? Moeten we hiertegen geen actie ondernemen?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Alle reacties gelezen. Hebben die mensen niets beters te doen dan op een nogal voorspelbare manier op dit artikel te reageren met een nogal voor de hand liggende ‘grappig bedoelde’ retorische vraag?

Reageer
gravatar

@ Bus Showfeur: retardische vragen zijn vragen die alleen met geduld en in rust beantwoord kunnen worden, waarbij het van belang is dat vraag en antwoord in afnemend tempo worden uitgesproken.

Reageer
gravatar

Waar een wil is, gaat die ook wel weer weg. Verder wens ik alleen retardische vragen te stellen. Zou iemand mij even met geduld en in rust kunnen uitleggen wat dat nu eigenlijk precies zijn?

Reageer
gravatar

Ik stel voor keihard actie te voeren! We moeten al die retorische vragen beantwoorden! “Nee” is in zo’n geval vaak heel doeltreffend. Zij wij immers niet voorbestemd om ons lot in eigen hand te nemen?

Reageer
gravatar

Tom Tom zal nooit aanslaan in dit politieke klimaat.Ze moeten de naam veranderen in Tom en Tieneke.
Alleen zo los je de file op.

Reageer
gravatar

Het kan niet zo zijn dat we hier onzin zitten te praten.Waar een wil is een weg,er moeten gewoon knopen doorgehakt worden.
Oude koeien uit de sloot halen daar wordt je alleen maar ziek van.We moeten nieuwe wegen inslaan,om de file te vermijden.
Ik ben me bewust dat dit geen retorische vragen zijn.
Maar weten we dit allemaal niet?

Reageer
gravatar

Wie weet er een beter antwoord op een retorische vraag dan: “Het kan niet zo zijn dat …….. ” ?

Reageer
gravatar

Denkt Boris de Bor de retorische vraag zo maar helemaal te kunnen afschaffen? Zou hij niet al tevreden moeten zijn als voortaan alleen nog maar retorische meerkeuzevragen worden gesteld? Geldt hier niet gewoon de kwestie van retorische vraag en aanbod?

Reageer
gravatar

Retorische vragen snoeren de monden van diegenen aan wie ze gericht zijn. Daarmee zijn ze volgens mij in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Moeten we hier geen halt aan toeroepen? Het kan geen toeval zijn dat ons aller Piet Hein Donner steeds vaker vervalt in deze geenstijlfiguur.

Reageer
gravatar

@Herman. Dat lijkt mij toch niet. Een vraag als: “Zijn wij allen voorbestemd?” lijkt wel een reformatorische vraag, maar juist door hem als vraag te formuleren, rammelt deze aan de Poort der Zekerheden des Geloofs. En die poort is beslist niet die des Hemels!

Reageer
gravatar

@Noeste Vlijt: Reformatorische vragen zijn zekerheden des geloofs, zoals de vragen uit de Heidelberger catechismus (Waaruit kent gij uw ellende? Wat eist de wet Gods van ons?). Eigenlijk zijn het vragen naar de smalle weg.

Reageer
gravatar

@Onkie Monkie: Worden reformatorische vragen uitsluitend gesteld vanaf de kansel? Of is dit ook een retorische vraag?

Reageer
gravatar

@Marinus: antwoorden van dit kabinet?
Je bedoelt: antwoorden van commissies, ingesteld door dit kabinet?
Heeft dit kabinet ooit al wel eens zelf beleid gemaakt?

Ben ik niet heel veel retorische vragen aan het stellen om mijn punt te maken?

Reageer
gravatar

Roept dit stuk niet te veel oplossingen op voor een ongedefinieerd probleem? Denkt De Bor hiermee soms te bereiken dat de Nederlandse goegemeente plotseling tot inkeer komt? Gaat onze maatschappij niet ten onder aan zulke mierenneukerij op de vierkante millimeter? Heeft onze regering niet alle problemen voor de mogelijke oplossingen?

Reageer