Irakezen blij met pittige toon debat

Zainab Chalabi (11): "Verfrissend"

De 11-jarige Irakese wees Zainab Chalabi heeft tot vroeg in de ochtend met plezier gekeken naar het urenlange debat over de brief van de regering naar aanleiding van de verdeelde reacties op de persconferentie van Balkenende naar aanleiding van het rapport van de commissie-Davids over de eventuele politieke en militaire Nederlandse steun aan de Anglo-Amerikaanse deelname aan de oorlog in Irak in 2003. Chalabi noemde het ‘verfrissend’ dat het debat nu eens niet over massavernietigingswapens, burgerslachtoffers, dictators, islam, terrorisme en de toekomst van het Iraakse volk ging, maar over de feiten die nu op tafel liggen. Namelijk de brief van de regering naar aanleiding van de verdeelde reacties op de persconferentie van Balkenende naar aanleiding van het rapport van de commissie-Davids over de eventuele politieke en militaire Nederlandse steun aan de Anglo-Amerikaanse deelname aan de oorlog in Irak in 2003.

Volgens Zainab vervult Nederland met dit belangwekkende politieke debat de rol van gidsland en zou Irak hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Zainab: “Besluitvorming, politieke verantwoordelijkheid en ieder woord zorgvuldig wegen, zonder grote emoties of effectbejag. Dat zijn we hier niet gewend. Alleen de standvastigheid van de president voelt enigszins vertrouwd.”

De 11-jarige Irakese, die tijdens het regime van Saddam Hussein en de inval in Irak respectievelijk 32 en 37 procent van haar familie verloor, wil wel benadrukken dat ze alleen achter deze mening staat met de inzichten die ze nu heeft. “Met de kennis van toen had ik dit niet zo geformuleerd, dat spreekt vanzelf. Mijn ouders leefden toen bijvoorbeeld nog.”

Maar waar de superioriteit van het westerse systeem haar in eerste instantie niet helemaal duidelijk was, snapt ze na vanochtend precies wat het Westen het Midden-Oosten te bieden heeft, en is ze blij dat ze deze moeilijke periode na deze grondige behandeling in de kamer met een voldaan gevoel kan afsluiten.

Helemaal kritiekloos is Zainab niet, de term ‘spoeddebat’ vond ze wat ongelukkig gekozen. “Met name het spreektempo van Mariëtte Hamer heeft met ‘spoed’ weinig te maken” aldus de 11-jarige.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Met de kennis van nu had ik vanochtend wellicht de appeltaart niet in de oven laten staan…

Reageer
gravatar

Van Buuren: ieder zijn mening, zolang je me maar niet van satire beticht! Voor je het weet beledig ik weer een PVV-er, en daar zou ik slecht van slapen.

Reageer
gravatar

Piet Hein, ik weet het niet… Alhoewel ik onbekend ben met zijn huidige status, weet ik zeker dat Gordon in ieder geval ééns, en wellicht meerdere malen, een topper is geweest. JPB is geen topper en zal er nooit een worden. Een flopper, dat is ‘ie dan weer wel.

Reageer
gravatar

Zoals ze in Zeeland zeggen: achteraf is ‘t mooi wonen!
Maar JPB heeft inmiddels alweer blijk gegeven dat hij heel goed begrepen heeft waarom Gordon zo’n fopartiest is, en hij tot de Groten Der Aarde behoort: nooit, nooit, NOOIT opstappen. Welke malloten er ook links en rechts van hem uit de grond schieten, hij heeft nog altijd het best wortel geschoten van iedereen!
P.S. lieve Zainab, je slogan “Een clusterbom is stom” vond ik ook heel pakkend.

Reageer
gravatar

@Hooiberg: Een zeer welkom idee! Ik vrees alleen dat de heer JP Balkenende, met de kennis van nu omtrent de ware betekenis van resolutie 1441, er niet mee in kan stemmen. Ik weet echter zeker dat hij in 2003 onverwijld vervolg had gegeven aan dit voorstel.

Reageer
gravatar

“Ach, ook de mening van dit meisje is maar een mening” …Aldus een zekere JPB.

Reageer
gravatar

Yousouf Malekzahdeh (4 jaar oud (per vingers gecomminiceerd)) vertelt desgevraagd dat hij de situatie in zijn land “tom” vindt en hoopt dat de “dieven weggaan”.

Reageer