Rapport Irak in musicalvorm gepresenteerd

Commissie-Davids brengt besluitvorming over inval met 'catchy liedjes'

De commissie-Davids heeft besloten haar rapport over de aanleiding tot de oorlog in Irak te presenteren in de vorm van een musical voor de hele familie. De presentatie zal dan ook niet plaatsvinden in Nieuwspoort in Den Haag, maar in het Beatrixtheater in Utrecht. “Het hele land zal kunnen genieten van een avondvullende voorstelling, waarin spannende en pikante details absoluut niet geschuwd worden”, aldus commissievoorzitter Willibrord Davids.

Jamai Loman neemt de rol van Jaap de Hoop Scheffer op zich. “De kritiek is natuurlijk dat de commissie-Davids slechts is opgericht om onder een parlementaire enquête uit te komen. Maar iedereen kan nu met eigen ogen komen kijken hoe het echt gegaan is. We hopen dat miljoenen mensen van hun democratische recht gebruik komen maken. Daarnaast zitten er echt hele leuke liedjes in de musical. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Wel politiek, niet militair’, waar we ook een lekker dansje bij doen”, aldus Jamai.

De cast van de musical bevat een keur aan bekende sterren. Ook Pia Douwes speelt mee en zal de rol van Henk Kamp vertolken. Douwes had het hier niet makkelijk mee, zo vertelt ze: “Het is een innerlijk verscheurde man. Aan de ene kant voelt hij zich schuldig omdat hij leugens verkondigt, maar aan de andere kant ziet hij de noodzaak om Jaap uit de weg te ruimen en zelf een greep naar de ultieme macht te doen. En dat Twentse accent is natuurlijk een regelrechte uitdaging.”

De groep acteurs heeft de afgelopen weken in het geheim repetities met de commissie uitgevoerd om de weergave zo realistisch mogelijk te maken. “Het was heel spannend, het script mocht niet uitlekken en na de getuigenis van premier Balkenende moesten we de liefdesscéne tussen Johan Remkes en Mat Herben eruit schrijven”, aldus producent Albert Verlinde. Het best bewaarde geheim is wie Jan Peter Balkenende gaat spelen. Volgens hardnekkige geruchten zal Danny de Munk deze rol op zich nemen, en het is inderdaad opvallend dat De Munk het komende half jaar geen andere grote verplichtingen op zich heeft genomen.

“Irak, De Musical” is de komende maanden te zien in alle grote theaters in Nederland. Als de voorstelling een succes blijkt, zullen ook de Rijksbegroting en Algemene Beschouwingen dit najaar in het theater verschijnen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik verheug me nu al op de scène waarin Commandant Karremans
uit handen van Saddam Hoessein een schemerlamp krijgt aangeboden. ( Of was dat uit een andere mioezical..?)

Reageer
gravatar

Kan het geen hoorspel worden voor op de radio? Kunnen we weer verhaallijnen verzinnen over dat er iemand over een grindpad loopt. Of dat er iemand een deur open doet. Ja, ja, Freddy, hoorspelen worden zo 2011.

Reageer
gravatar

@Noeste Vlijt geen grapjes maken over George Bush.
De man is al zeilleg genoeg.
Net als de jostiband lach ik hem niet uit maar met hem mee.

alleen voor The band heb ik respect.

Reageer
gravatar

Ja, gek is dat: zie je de democratisch gekozen leider van het land in polonaise bij Frans Bauer en toch (of juist: daarom?) blijf je je democratisch recht koesteren.

Reageer