Tante Gerda wint ‘Droogste rollade van het jaar’

'Opgerold dood varken met structuur van golfkarton'

De jaarlijkse verkiezing van de Droogste rollade, georganiseerd door keurslager Feest met Vlees te Doetinchem, is vandaag overtuigend gewonnen door Gerda Korstra. De oudtante van de familie Korstra serveert, ondanks een meerstemmig protest, iedere kerstavond een rollade die ze bij de lokale slager haalt. Volgens Bertrand (17), neef en het zwarte schaap van de familie, was de rollade van 2009 zo gortdroog dat zelfs rampjaar ’93 erbij in het niet viel. “Het is alsof ik met pillen in mijn mik een beschuitje met pindakaas probeer weg te werken.”

Hoewel Tante Gerda beweert dat ze het recept elk jaar verder verfijnt, bevestigen verschillende familieleden dat de marinade duidelijk is overgeslagen. Het feit dat het vlees een half uur te laat uit de oven werd gehaald zorgt volgens de jury voor de  combinatie van ‘zeldzame smakeloosheid en een structuur van gerecycled golfkarton.’

Opa Jan Korstra probeert de droogte altijd tegen te gaan door achteraf op zijn bord het varkensvlees in cranberry saus te marineren. “Dit jaar was het gewoon onbegonnen werk, de saus trok minder goed in dan bij een plank eikenhout.” Dochter Hendrikje van Kandrijen-Korstra spreekt van ‘een wanproduct ontsproten uit een goed hart, maar daarom niet minder weerzinwekkend’. “Het mag dan mijn moeder zijn, maar dat geeft haar niet het recht mij vlees voor te zetten waarvan het vocht uit mijn mond wegtrekt. Ik ben baas over eigen vocht en zie dit niet graag in de porieën van een opgerold dood droog varken.”

De prijs omvat 52 kant-en-klaar gemarineerde rollades, voor iedere zondag van het jaar één.  Tante Gerda weet de commotie rondom haar uitverkiezing dan ook goed te relativeren. “Mijn familie kan nu iedere week langskomen om te genieten. Zo blijft de familieband sterk, en dat is belangrijk in een tijd waarin soms veel sneeuw ligt en de regering niet meer is wat ‘ie geweest is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is allemaal de schuld van youp van t hek! Eerst prijst hij buckler de markt uit, vlammetjes en tele2 werden genoemd ! Nu is radler aan de beurt! Tante gerda heeft geluk dat zij een rollade heeft gewonnen! Maar hij kan weggespoeld worden met een paar nipjes thee! Zou youp het daar mee eens zijn?

Reageer
gravatar

Voor de oorlog had je al van die opgerolde landkaarten. Die waren nóg droger.
Ook de ouderwetse droge worst is niet te kanen.

Reageer
gravatar

Er wordt wel keurig gerefereerd aan het rampjaar ’93 maar het is een feit dat voordat de metingen zijn begonnen de rollades veel droger waren. Mijn opa heeft mij ooit de foto’s van de droge rollade van zijn eerste vrouw laten zien. Dat was geen prettige ervaring. Zo stoffig zie je ze heden ten dage niet meer.

Reageer
gravatar

Eindelijk iemand die zegt waar het op staat, die de stem des volks vertegenwoordigd: “…in een tijd waarin soms veel sneeuw ligt en de regering niet meer is wat ‘ie geweest is.” Gerda for president!

Reageer
gravatar

@Piet Hein: In de Achterhoek zijn het juist de witte schapen die veel bier drinken. “Van ‘t goeie merk (Grolsch), want wie drinkt toch geen gier.”
Die neef Bertrand ken ik wel: een akelig ventje, met van zichzelf al een droog pruimemondje. Goed in alle vakken op school maar te beroerd om zijn handen vuil te maken: als er stront aan de knikker is, loopt hij weg.
Wij vermoeden dat hij eigenlijk van een langstrekkende dominee uit Zuid-Holland is.

Reageer
gravatar

Neef Bertrand (17) mag dan het zwarte schaap zijn, hij heeft een goed geheugen en was er vroeg bij met rollade eten, aangezien hij in het rampjaar ’93 slechts 1 jaar oud was.

Reageer