Megan Fox Naakt

Actrice komt steeds dichterbij

De Amerikaanse actrice Megan Fox, die wereldwijd doorbrak met een rol in de kaskraker Transformers, komt steeds dichterbij. Dat zegt Tom IJsselland, filmdeskundige aan de Universiteit van Amsterdam, na een wetenschappelijke analyse van haar werk. “Aan het begin van haar loopbaan, bijvoorbeeld in Confessions of a Teenage Drama Queen uit 2004, staat Fox gemiddeld vrij ver van de camera. Kijk je naar haar latere rollen, dan zijn er meer en meer close-ups van haar lichaam te zien. Ze naakt de kijker duidelijk in de loop van haar carrière.”

IJsselland noemt de Française Brigitte Bardot als een groot voorbeeld voor Fox. “Ook bij haar zag je toenadering in de loop der jaren. Maar ik durf te stellen dat de manier waarop de jongste telg in deze traditie dichterbij komt van grote klasse is. Ongenaakbaar zelfs.”

Het naken raakte volgens IJsselland in zwang tijdens jaren ’40 en ’50, toen de grote Hollywoodstudio’s de vrouwelijke sterren steeds vaker in close-up begonnen te filmen. Cinematografisch is dit vroege werk echter nog vrij statisch. IJsselland beweert dat de Franse avant-garde van de jaren ’60 zorgde voor een doorbraak in het naken. Daarbij spelen de camera en de acteurs een dynamisch spel van afstand houden en toenadering zoeken, aldus de onderzoeker. “In wezen grijpt Fox in haar recente films terug op de vroege avant-garde, het is avant-gardistisch naken wat zij doet.”

De grote populariteit van Fox is voor de hele industrie een bron van inspiratie. IJsselland verwacht dan ook dat het naken weer helemaal terugkomt in Hollywood. “Scarlett Johansson naakt bijvoorbeeld ook, Nicole Kidman naakte vrij weinig maar is de laatste tijd druk bezig om haar achterstand in te halen. Penelope Cruz naakt al tijden in een gestaag tempo.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vond dat Stanley Kubrick altijd mooi met close-ups werkte. Maar “Stanley Kubrick naakt” doet het nou eenmaal niet goed – de heer Kubrick was nooit moeders mooiste, en is er sinds zijn dood niet beter uit gaan zien. Dus toch een truuk om de toch al torenhoge winsten van De Speld verder op te drijven. Driewerf tsk!

Reageer
gravatar

Erg benieuwd naar de statistieken van De Speld morgen. ‘Gemiddelde tijd op site 0,8 seconden’ ; )

Reageer
gravatar

Penelope Cruz naakt niet alleen, ze blowt ook samen.

Reageer
gravatar

Hehe! Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat dit bovenaan de lijst met meestgelezen stukjes staat.

Reageer