Missie Uruzgan ‘stilzwijgend verlengd’

Dreiging contractbreuk reden verlenging

De proefballonnetjes die minister Verhagen van Buitenlandse zaken de afgelopen weken opliet over verlenging van de missie in Uruzgan kwamen hem op het verwijt van politiek opportunisme te staan. Niets blijkt echter minder waar te zijn. De minister plukt de zure vruchten van een ‘kapitale onoplettendheid’ van zijn departement.

Het optreden van Verhagen en de speculatie over een verlenging van de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie baarden de afgelopen weken veel opzien. Volgens velen, waaronder vice-premier Wouter Bos, viel de opstelling van het kabinet niet te rijmen met de oorspronkelijke uitgangspositie van een beperkte missie, met als doel het creëren van stabiliteit in de geplaagde regio. Uit intern gelekte documenten blijkt nu echter de ware reden van de noodgedwongen verlenging: het contract met de Verenigde Staten is stilzwijgend verlengd, en het kabinet heeft zich niet aan de opzegtermijn gehouden. De Speld sprak met twee topambtenaren van het ministerie. “Het is buitengewoon amateuristisch, dat kan ik je wel vertellen. Enkele jaren geleden hebben we de overeenkomst ontvangen waar Nederlandse troepen een leidende rol krijgen in Uruzgan, voor een vooraf gespecificeerde tijd, en dat hebben we ondertekend. Nu blijkt dat bepaalde clausules niet goed zijn gelezen, en dat zowel de Nederlandse belastingbetaler als de in Uruzgan gestationeerde militair daarvan de dupe zullen gaan worden.”

De militaire samenwerkingsovereenkomst biedt de mogelijkheid om eens per twee jaar de overeenkomst zonder opgaaf van reden te ontbinden. “Die termijn liep echter op 14 juli af. Dat betekent dat we tot 2012 in Uruzgan moeten blijven. Anders hebben we een flink probleem.” Het blijkt dat niet alleen de opzegtermijn onduidelijkheid heeft opgeleverd. Ook de clausule ‘Deze overeenkomst kost 426 miljoen per geaccepteerde missie’ is aan het kritische oog van het ministerie ontsnapt. Wat de sancties van eventuele contractbreuk zijn wil minister Verhagen niet aangeven. Wel laat hij in een reactie weten dat ‘de Nederlandse kust te kwetsbaar is om bepaalde dingen te riskeren, en dat onze militaire macht van weleer niet representatief is voor ons huidige vermogen een eventuele aanval af te slaan. Daar moesten we maar niet aan beginnen.’

Verhagen spreekt van een fout, maar zegt ook te kijken naar andere mogelijkheden. “Ja, het is zeker een onfortuinlijke actie. Het komt toch weer aan op het goed lezen van de kleine lettertjes. We kunnen nu in elk geval nog niets met zekerheid zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat we niet zomaar contractbreuk kunnen plegen. De enige clausule die hiertoe in het contract is opgenomen is om kosteloos over te stappen naar een missie in de Green Zone in Irak. Die optie lijkt gegeven de omstandigheden niet ideaal.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Oei, dit kan inderdaad als een kapitale fout de boeken in.

Eén ding snap ik echter niet. Men spreekt over een missie in Uruzgan. In het verleden stuurde men missionarissen met een missie. Is het misschien een idee om dat ook nu te doen.
Als we Bas van der Vlies nu eens naar de Taliban zouden sturen om te bemiddelen. Ook hij heeft het niet zo met zelfstandige vrouwen. Dat is al één punt.

Reageer
gravatar

Oowww, pijnlijk dit…. Was ik met mijn Haagse bron bezig om het heimelijk neuspeuteren van Donner in kaart te brengen, zien we dit over het hoofd! Daksjalak, we hebben het waarschijnlijk over dezelfde persoon, maar eh… omerta erover.

Reageer
gravatar

Een vriend van me, die anoniem wil blijven, maar die een hoge post bekleedt op één van de ministeries (meer kan ik niet prijsgeven) liet me weten dat Defensie dit zeer hoog opneemt en dat de zaak aangekaart wordt bij het Trosprogramma Radar.

Reageer
gravatar

Tja, zonde van geld en levens. Het beste is nu gelijk de overeenkomst op te zeggen per 2012 en op zoek te gaan naar een andere bondgenoot. Het schijnt dat China geen automatische verlenging van contracten kent. Dat zou kunnen zijn omdat ze daar alleen levenslange contracten hebben. De Consumentenbond heeft hierover meer informatie en kan ook vertellen op welk leven die contractduur precies betrekking heeft (kabinet, volk?).

Reageer
gravatar

Ik zie hier een duidelijke parallel met het conflict met onze zuiderburen over het wel of niet ontpolderen van de Hedwigepolder.
JP geeft hen nu wel een heel grote stok om ons arme landje mee te slaan. Een aanval via de Noordzeekust van de Amerikanen gecombineerd met een aanval der Vlamingen vanuit het zuiden, zou al desastreus zijn.
Wellicht is er ook nog een conflict met de oosterburen te sluimerend? We weten allemaal wat een invasie uit die hoek kan uitrichten.

“Hollant let op uw saeck”

Reageer