Sloopregeling voor huisdieren

"We moeten nu de plaag van de huisdieren indammen"

Binnenkort kunnen Nederlanders hun huisdier gratis inruilen voor een milieuvriendelijker alternatief. Volgens het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) zijn huisdieren ‘een grote verspilling van tijd, geld en energie.’ Nog voor de jaarwisseling moet het aantal honden en katten zijn teruggebracht tot een kwart van de huidige hoeveelheid.

De minister kwam op het idee voor het programma na het bekijken van Meat the Truth, de film die in opdracht van de Partij van de Dieren werd geproduceerd. Na het zien van deze film streeft het kabinet een vermindering van de Nederlandse vleesconsumptie na.  Het dierruilprogramma moet hierbij een extra sten in de rug zijn. Cramer: “Ik stond erbij stil hoeveel kilo’s vlees katten en honden per jaar naar binnen werken. De enorme belasting die dat op het milieu geeft, kun je je maar nauwelijks voorstellen. We moeten nu de plaag van de huisdieren indammen.”

Het programma kan ook op warme ondersteuning van andere ministers rekenen. Minister Van der Hoeven wijst op het drukkende effect van huisdieren op de economie. “Huisdieren kosten Nederland per jaar 1,1 miljard euro. Als al dat geld straks naar de bank gebracht kan worden, hebben we de economie er zo weer bovenop.”

Vanaf 1 september kunnen alle huisdieren worden ingeleverd bij het dichtstbijzijnde dierenasiel. De eigenaar krijgt er een Pleo of een AIBO voor terug, respectievelijk een robotdinosaurus of –hond. “De ingezamelde dieren zullen efficiënt worden afgevoerd”, aldus minister Cramer, die hierover verder niet in details wilde treden.

Voorlopig is het programma gebaseerd op vrijwilligheid, maar VROM wil niet uitsluiten dat in de toekomst meer dwangmiddelen ingezet worden. Cramer: “Natuurlijk mag Snuffie blijven, maar moeten ook alle broertjes en zusjes van Snuffie blijven? Daar moeten Nederlanders eens over nadenken.” Het ministerie pakt het breed aan: naast katten en honden worden ook de aantallen slangen, arenden en fretten in omvang teruggebracht. Voor wandelende takken wordt een uitzondering gemaakt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Maar wat vind je er nou van Alex? Dat is me nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik vond het wel leuk verzonnen.

Reageer
gravatar

Als je hond alleen brokjes eet, valt hij/zij dan ook onder de regeling of hoort hij/zij tot het beoogde blijfkwart?

Reageer
gravatar

Op zich een interessante discussie, maar ik denk dat we ook moeten kijken naar de opbrengsten van huisdieren. Katten bejagen b.v. muizen en horizonvervuilende vogels; honden houden hun baasjes zodanig bezig dat deze niet toekomen aan in de file staan, en ga zo maar door.
Een interdepartementale commissie zou de kwestie eerst goed in kaart moeten brengen.

Reageer
gravatar

Met het oog op de vermindering van de vleesconsumptie mogen de honden en katten dan toch wel ingeruild worden voor vegetarische huisdieren?
De ingeruilde honden en katten bevatten zelf overigens een aanzienlijke hoeveelheid vlees. Dat vlees gaat toch wel geconsumeerd worden? Het zou een enorme verspilling zijn om dat zomaar te verbranden.

Reageer
gravatar

Lumineus idee! De afgevoerde katten en honden kunnen vervolgens voor consumptie worden verkocht aan China, moet je je eens voorstellen wat dat ons zal opleveren! De economie zal een boost van jewelste krijgen!

Reageer
gravatar

Ik zie hier een prachtige kans om het Oudhollandsch Kattenpletten en Tekkeltreiteren nieuw leven in te blazen, maar ik durf te wedden dat Thieme daar ook weer wat over te zeuren heeft. There’s no pleasing some people…

Reageer
gravatar

Toch vreesch ik met groote vreeschen dat teckel Julius van onsch aller bekende Harry Mulisch de dansch weder zal ontspringen. Mulisch staat boven alles. Nederland is een Harrycratie.

Reageer
gravatar

AH, Broeder Steev! Daar dient een niet gering aantal stokken voor gestoken te worden. Ik stel voor, dhr. Mulisch te tooien in een ietsje te ruim bemeten Deensche Dog-tenue. Vooralsnog stel ik voor zijn stembanden van een fikse incissie te voorzien, opdat hij de ijverige ambtenaar, belast met het ruimen der dog-achtigen niet achterdochtig zal maken.
Als de Harry-ruim-axctie geslaagd zal zijn afgerond, stel ik een herhaling voor met Laurens J. Brinckhorst, Bennie Jolink én Marco Borsato. De keuze voor de tenues tbv de ruiming dezer lieden zal nog nader bestudeerd moeten worden.

Reageer
gravatar

Ter illustratie aan dhr/mevr Cartier: Gefeliciteerd, u bent mijn censureerontmaagding! Onze grenzen van het toelaatbare zijn met een vergrootglas te zoeken, maar u bent er toch in geslaagd ze te vinden en te overschrijden. U bent in de toekomst van harte welkom met iets zinvollere bijdragen, anders verwijs ik u gaarne door naar fok.nl

Later,
Steev (van de redactie en wat niet al)

Reageer