Apocalyps in 2012 ‘te vroeg’

Ietsisten vrezen ‘soort van’ einde van de wereld

Nu steeds meer factoren wijzen op een einde van de wereld in 2012 maakt een groeiend aantal ietsisten zich zorgen. Er is te weinig tijd om te funshoppen naar dé ware religie. Daardoor bestaat de reële angst dat het merendeel van de ietsisten niet op tijd bepaalt welke religie hem beschut tegen hel en verdoemenis in het hiernamaals. Ietsisten maken zich zorgen en hebben de makers van de apocalyptische film 2012 gevraagd het thema van de film te verplaatsen tot ‘ten minste 2039’.

Volgens veel ietsisten haalt de filmrealiteit de ‘echte’ realiteit regelmatig in. Zo gedraagt de gemiddelde gangster zich tegenwoordig als Tony Montana of Tony Soprano en kochten zo veel mensen na 101 Dalmatiërs een dalmatiër, dat het aantal van 101 al snel werd overschreden. Nu er volgend jaar ‘alweer een film over het einde van de wereld’ komt, vrezen ietsisten dat ook hier non-fictie uit fictie voorkomt.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ietsisme (NVVI) Willem Swartsen (kleinzoon van Velo Swartsen die ooit als eerste de legendarisch woorden sprak: “Ik denk wel dat er iets is, ik weet alleen niet wat. Maar er moet toch meer zijn tussen hemel en aarde.”) maakt zich zorgen. “Na Independence Day, Armageddon, The Day After Tomorrrow en The Day the Earth Stood Still wordt dit de overtreffende trap. Als in 2012 de filmwereld vergaat zal simultaan onze wereld eindigen. Dat betekent branden in de hel voor de gemiddelde ietsist. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat ik geen tijd meer heb om te funshoppen bij de Kabbala, Scientology, Vaishnavisme en Feng Shui. Zo is het onmogelijk een afgewogen keuze te maken voor de ware religie.”

Filmmaatschappij Sony zegt in een persbericht geen gehoor te geven aan de oproep van de ietsisten en 2012 toch echt in 2012 te laten spelen. “Je kan op elk moment van de dag op vele manieren sterven, een Apocalyps is slechts een van de opties. Daar moet ook de ietsist op berekend zijn. Wij maken entertainment voor iedereen en zijn niet verantwoordelijk voor het zielenheil van een groep besluiteloze Nederlanders.”  Als extra service aan de ietsisten heeft de filmmaatschappij nog wel de slogan ‘we were warned’ in de promotiecampagne verwerkt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Werd die niet door Kees Brusse voorgelezen? Staat mij iets van bij. Ik was als jochie verbaasd, dat een man die samen met Judith …? een wat triest spelprogramma op teevee presenteerde, zich desondanks met zoiets fraais kon bezighouden.

Reageer
gravatar

Ik had die trailer nog niet bekeken. Aardig spektakel, maar de mooiste beschrijving (en verfilming) van het einde van de wereld, is nog altijd “Het grote gebeuren” van Belcampo en de vormgeving daarvan door Jaap Drupsteen voor de VPRO.

Reageer
gravatar

Waar maken we ons als Nederlanders nu eigenlijk druk om? Het is toch al sinds de negentiende eeuw een bekend en vaststaand feit dat in Nederland alles vijftig jaar later gebeurt? Dus wij hebben nog tot 2062 de tijd om ons op de apocalyps voor te bereiden.

Reageer
gravatar

Wat de ietsisten te doen staat, is als de gesmeerde drommel lid worden van de NVJ, of zich als historicus laten aanmerken.
Het staat immers wel vast, dat zowel journalisten als historici ‘gespaard’ zullen worden. Immers, de geschiedenis heeft geleerd, dat rampspoed telkenmale zodanig ‘media-geil’ blijkt, dat er ALTIJD historici en journalisten zijn, om het onheil te beschrijven.

Reageer
gravatar

Shit, hoe zit dat dan met die vliegende skateboards die volgens Back to the Future II in 2013 worden gebruikt? Daar kunnen we dan zeker ook wel naar fluiten.

Reageer
gravatar

Daar zijn we mooi klaar mee:
een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.
Verder rijmen heeft geen zin:
het einde van de wereld haalt ons zeker in.

Reageer