‘Boem! Ik saboteer jouw beleidsnota door een Bilaatje!’

Hyperrealistisch roleplaying groot succes

Haagworld 2009 was volgens de organisatie wederom een doorslaand succes. Het festival gewijd aan Live Action Role Playing (LARP), waarbij honderden ambtenaren en niet-ambtenaren een week doen alsof ze deel uitmaken van een ambtelijke organisatie, trok aanzienlijk meer bezoekers dan de vorige edities. Het festival vond zoals ieder jaar plaats in Den Haag.

“Het heeft deels te maken met de grote bezuinigingen bij de ministeries”, verklaart organisator Bert Aantjes (54) het toenemend succes van het festival. “Oud-medewerkers maken graag dat speciale gevoel voor de overheid te werken nog eens een keertje mee.” Een LARP is een spel waarbij enkele tientallen tot honderden spelers tegelijkertijd in een verhaal meespelen. Elke speler heeft zelf een “personage” verzonnen en probeert naar de persoonlijkheid van dit personage te handelen. Thema’s zijn meestal in het genre fantasy, horror en science fiction, maar sinds enkele jaren wordt in Den Haag ook een ambtelijke variant georganiseerd.

Het festival kent ondanks de creatieve opzet en het op het oog onschuldige thema wel degelijk competitie-elementen. Aantjes: “Binnen de LARP-genres heb je twee varianten: de Hack & Slash en de Intrigevariant. Bij de laatste handel je diplomatiek en probeer je via gekonkel en eigen agenda’s je doel te bereiken. De meeste teams opereren op dat laatste spoor.” Zo moet Aantjes’ eigen team, dat zichzelf de “Dienst Verkeer & Vervoer Rommeldam” heeft gedoopt, proberen een Beleidsnota te realiseren met steun van zijn ‘collega’s’, maar omdat iedereen spelletjes speelt is dat een ingewikkelde taak. Hij wijst op een groep bebrilde mannen in krijtstreep die argwanende blikken op de Rommeldammers werpt: “Ik vermoed dat zij medewerkers spelen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, dus we zijn erg op onze hoede. Waarschijnlijk hebben zij zonder ons draagvlak als missie een HSL door onze gemeente te leggen. Spannend!” Maar Aantjes moet ook de gelederen binnen zijn eigen team scherp houden: “Ik moet zorgen dat wij vooruitkomen. Dat doe ik door middel van Bilaatjes, speciale gesprekken waarmee ik mijn team onder druk kan zetten.”

Binnen het team ‘Buitenlandse Zaken’ neemt de spanning toe: “Jouw conceptnota wordt niet geagendeerd bij de klankbordgroep. Schrijf dat voorstel voor meer interdepartementale afstemming maar op je buik!” sist Hubert Bijlsma zijn collega Douwe Riemsma toe. Bijlsma, vandaag in de rol van sectorhoofd Ernst Vermolen, zwaait vervaarlijk naar Riemsma met zijn aktentas. “Het lijkt heftig, maar op de VrijMiBo zijn we gewoon weer vrienden.” In het dagelijks leven zijn de twee werkzaam bij de Gemeente IJlst, maar vandaag is Bijlsma’s missie een declaratie voor een vakantie in Iran erdoor heen te lobbyen – ten koste van Riemsma’s budget.

Winnaar van Haagworld 2009 wordt Jan-Bert Anema, die een gewaagde sanering doorvoert in zijn directie. Anema weet zonder medeweten van zijn collegae en zonder gebruik van Bilaatjes ineens de halve organisatie buiten de deur te zetten. Daarmee omzeilt hij tactisch eventueel protest. De gepensioneerde rijksadvocaat wint een vierdaags verwenarrangement met fiets in Drenthe. Naast organisator Binnenlands Bestuur laat ook de wervingsdienst van de Rijksoverheid weten dat het blij is dat het evenement zoveel bezoekers trekt. “Het laat zien dat de overheid niet suf en saai is, maar wel degelijk een spelelement bevat.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een idee voor een reprise in 2014? Revitalisering van ambtelijke molens en bureaucratische systemen. Net als in 2009 zit nu ook iedereen met de benen over elkaar; rechts OVER links, zoals het hoort en alle neuzen dezelfde kant op. Sim’s 3.0 in de Tweede Kamer.

Reageer
gravatar

Er mag dan een spelelement zitten in de overheid maar beslist niet in de ambtenaren waardoor die overheid wordt gevormd.
Deze ambtenaren van rijksoverheid, politie, justitie en leger zijn zo vreselijk beschermd door honderden wetten en wetjes tegen o.a. onwelgevoegelijkheden van burgers dat ze in ieder geval gedurende hun tijd als ambtenaar er niet achter zullen komen wat ze nu eigenlijk niet behoorlijk deden en hoe ze gezien worden door de bril van een gewone burger.
Deze beschermende wetten en wetjes zijn veroorzakers nummer 1 van de geweldige kloof tussen burgers en ambtenaren.
De ongelukkige ambtenaar die er tijdens zijn ruimbemeten pension er achter komt wie hij of zij werkelijk is en welke schade door hun toedoen is veroorzaakt wordt of op slag meteen seniel of pleegt zelfmoord.
Kijk, dat noem ik nou nog eens een spelelement.

Reageer