Johan Nijenhuis verfilmt ‘Knielen’

Religieuze lading 'aangepast aan 21ste eeuw'

Na het afhaken van Paul Verhoeven voor de verfilming van ‘Knielen op een Bed Violen’ hebben meerdere regisseurs interesse getoond in het prestigieuze project. Gisteren is bekend geworden dat Johan Nijenhuis, bekend van succesfilms als ‘Costa!’ en ‘Volle Maan’, de taak op zich zal nemen om de bestseller naar het witte doek te brengen. Auteur Jan Siebelink is verguld met de keuze: “Ik ken weinig mensen die het verhaal zo weten te doorgronden als Johan.”

Van het boek zijn meer dan 400.000 exemplaren verkocht en het won in 2005 de AKO Literatuurprijs. Het verhaal over hovenier Hans, wiens jeugd overschaduwd wordt door zijn streng religieuze vader, sprak Nijenhuis erg aan. “Ik kreeg van mijn producer een uittreksel toegestuurd en las het in één ruk uit. Als dat gebeurt, weet je dat je iets bijzonders in handen hebt.”

De regisseur ziet in het verhaal veel overlap met zijn eigen werk. “De thema’s die aangesneden worden, zoals eenzaamheid, de last van je opvoeding, groepsdruk, het Nederland van buiten de Randstad, komen bij mij ook altijd terug. Alleen met dat religieuze gedoe had ik niet zo veel.”

Een boekverfilming is altijd een uitdaging. Zeker bij een veelgeprezen en -gelezen roman als ‘Knielen’ hebben lezers al een beeld in hun hoofd, dat vaak bij een reis naar het witte doek versplinterd wordt. Toch heeft de vanuit Amsterdam opererende Twentenaar alle vertrouwen in een succesvolle afloop. “Ik ben niet van het kamp dat het boek altijd beter vindt dan de film. Integendeel zelfs. Film heeft zoveel meer dan een boek kan bieden: pratende mensen, bewegende beelden, muziek. Je ziet het verhaal gewoon voor je ogen gebeuren. Als je daar stil bij staat kun je je afvragen waarom mensen überhaupt nog boeken lezen.”

Een letterlijke kopie van het boek zal de film dan ook niet worden. Nijenhuis wil het verhaal situeren op een middelbare school in de Achterhoek. De hoofdpersoon moet van zijn vader goede cijfers halen, maar hij wil ook graag bij de ‘stoere jongens’ van de school horen, die op brommers rijden en op zaterdagavond naar schuurfeesten gaan. “Dat conflict tussen het goed willen doen voor je vader en de wereld die aan je trekt, dat wil ik uitdiepen.”

Auteur Siebelink is erg te spreken over de visie van Nijenhuis. “Ik ben vereerd dat Johan mijn boek wil verfilmen. Hij kan een brug slaan naar een jonger publiek dat mijn werk niet kent. Bij Paul Verhoeven had ik de vrees dat hij het verhaal toch vooral als excuus zou gebruiken om tegen het geloof te schoppen. Met Johan aan het roer weet ik zeker dat mijn werk met respect behandeld wordt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *