Landgraaf verwacht druk Pinksterweekend

Braderie viert 40-jarig jubileum

Al veertig jaar lang staat de Limburgse gemeente Landgraaf met Pinksteren in rep en roer. De jaarlijkse braderie Landmarkt vindt dan namelijk plaats. Wat ooit begon als een noodoplossing voor hongerige toeristen, is onder leiding van Burgemeester Janssen uitgegroeid tot een driedaags evenement.

Landmarkt is een traditie geworden die volgens Janssen ‘zomaar’ is ontstaan. “Een veertig jaar geleden merkte de gemeente op dat tijdens het pinksterweekend ons dorp werd overspoeld met toeristen die hier een kijkje kwamen nemen. Aangezien de winkels op deze dagen gesloten zijn werd er bij mensen aangebeld om eten en drinken te bemachtigen. Hier in Limburg zijn wij natuurlijk niet op ons achterhoofd gevallen en een paar ondernemende geesten besloten om versnaperingen langs de weg te verkopen. Al snel groeide dit uit tot een happening van jewelste wat in de volksmond Landmarkt ging heten. Inmiddels zijn we met zo’n 60.000 bezoekers de grootste braderie van het land.”

Wie Landmarkt wel eens bezocht heeft, weet dat het meer is dan alleen kinderen die hun oude speelgoed verkopen en wedstrijden koekhappen. Bij de honderden kraampjes zijn producten van zeer uiteenlopende aard uitgestald, die je op een normale vrijmarkt niet snel tegenkomt. Van zonnecréme tot gasstelletjes en van instant noodles tot zaklampen.

De burgemeester is samen met wethouder Erfkemper van Economische Zaken verantwoordelijk voor het aanbod van Landmarkt. “Elk jaar proberen wij er weer een mooie programma van te maken. Wij willen het fris houden door nieuwe verkopers een plekje te geven en zo aan een groter publiek te introduceren. Neem nu dit jaar Henk Gerritse, die je iPhone binnen vijf minuten voor elke telefoonprovider toegankelijk maakt.” De balans tussen oud en nieuw bewaren is essentieel in de programmakeuze, benadrukt Janssen. “In 2003 schoten we bijvoorbeeld door met de hoeveelheid aanbieders van electronica. De bezoekersaantallen daalden onmiddellijk fors. Het Landmarkt-publiek wil met een biertje in de hand lekker langs de stands lopen zonder zich elke keer af te vragen wat er nu precies op tafel ligt.”

Een verkoper die ook dit jaar weer zijn waren etaleert verschijnt is Arie de Linge. De goedlachse senior-controller kan op een warme belangstelling rekenen dankzij zijn tradionele braderiehit: de roze hoedjes. “Ik stond hier altijd te bakken in de zon. Met mijn kale hoofd heb je dan bescherming nodig en ik deed een oud hoedje op. Die was toevallig roze, maar dat bleek een gouden greep, want iedereen wilde er opeens eentje. Pink is namelijk het Engelse woord voor roze moet je weten, en pink zit ook in Pinksteren! Dat soort doordenkertjes vinden de mensen hier leuk. Met het bakken van stroopwafels ben ik dus maar opgehouden.”

Na veertig jaar is de rek er bij Landmarkt nog steeds niet uit. Janssen wijst enthousiast naar het kampeerterrein aan de rand van het dorp. “Dit hebben wij aan moet leggen vanwege de massale toeloop. Zaterdag begint de braderie pas, maar veel jongeren arriveren donderdags al om een tentje op te zetten. Prachtig om zulk enthousiasme voor iets oudhollands als een braderie bij de jeugd te bespeuren.”

De burgervader is een content man. “Landmarkt is een prachtevenement, waar wij als Landgraaf heel erg trots op mogen zijn. Alleen jammer van de herrie die altijd weer van de renbaan verderop komt. Daar moeten we volgend jaar echt eens iets aan gaan doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Haes: bandjes? Dat is wel heel erg ouderwets. Zou men in landgraaf niet al de cd hebben? Zouden er nog werkelijk veelmenschen aldaar ten dorpe zijn,die nog cassettebandjes afspelen? Ik waagh het te ghelooven.

Reageer
gravatar

Misschien ook een leuk idee om eens wat bandjes te laten optreden? Krijgt jong talent ook eens een keer een kans.

Reageer