Kliniek voor getroffen topmanagers

Deskundige hulp bij loslaten bonuscultuur

De verwoestende werking van de kredietcrisis is doorgedrongen tot de geestelijke gezondheidszorg. Sinds minister Bos bekend maakte de bonuscultuur aan te pakken, doen topmanagers massaal een beroep op professionele psychiatrische hulp. De toeloop is zo groot, dat wantoestanden dreigen binnen de Nederlandse hulpverlening. Psychiatrisch ziekenhuis Zon en Schild te Amersfoort heeft de oplossing: een vleugel gespecialiseerd in de opvang en behandeling van getroffen topmanagers.

“Er is sprake van middeleeuwse toestanden in heel het land”, aldus Dries-Jan Tuylschuyver, algemeen directeur van Zon en Schild. “Patiënten moeten uit pure nood in isoleercellen worden opgeborgen. Vastgebonden op hun bed schreeuwen ze om hun bonus. Sommigen moeten we voeren. Het is hartverscheurend om deze eens zo succesvolle mensen te zien verworden tot gekooide dieren.”

Gerbrand (36) en Julia (47) zijn managers uit het bankwezen, werkzaam bij respectievelijk ABN Amro en ING. Beiden verblijven nu uit noodzaak in dezelfde isoleercel op het terrein van Zon en Schild, met handen en voeten vastgebonden aan hun bed. Gerbrand en Julia zijn op dit moment niet in staat toelichtingen te geven over hun toestand. Wel kan de algemeen directeur ons vermelden dat deze ‘illustratief is voor topmanagers die anno nu een beroep doen op de hulpverlening’.

Voor de vleugel, die op 1 juni haar deuren opent, zijn deskundige specialisten en verpleegkundigen aangetrokken, die het huidige personeel moeten bijstaan en ontlasten. “De nadruk van de behandeling zal liggen op onthechting, op loslaten van wat altijd gewoon was en de confrontatie met een andere toekomst”, aldus Tuylschuyver. “In gesprekstherapie wordt gewerkt aan het leren accepteren van de situatie zoals die nu is. Aan het eind van de behandeling zullen we de patiënten confronteren met een fictief eindejaarssalarisstrookje waarop geen bonus staat. Ook zullen we hen, zodra zij daar aan toe zijn, rechtstreeks confronteren met een minder elitair type auto, zoals de Ford Cabrio.”

Voordat de topmanagersvleugel op 1 juni officieel in gebruik wordt genomen zal deze eerst een tijdje ‘proefdraaien’ met een select gezelschap, onder wie de algemeen directeur zelf. “Ook ik zal in mijn positie dit jaar flink wat centen mislopen. Ik kan u vertellen dat zoiets niet in de koude kleren gaat zitten. Voordat mijn patiënten de behandeling ondergaan moet ikzelf natuurlijk goed beslagen ten ijs komen.”

*De namen Gerbrand en Julia zijn om privacyreden gefingeerd


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het lijden van de topmanagers wordt uitgebreid getoond, maar wat met het thuisfront? Zijn die niet getroffen? Nou dan?

Velen zijn al overgeschakeld op roomboter, Becel á raison van € 4,50 per kuipje wordt te duur. Er is niet meer elke dag kaviaar op tafel, champagne is er nu alleen nog van Bollinger en van Veuve Cliquot. Schande!!! Coke snuift men nauwelijks meer vóór de zakenlunch. Het derde huis in de Provence moet worden gerestaureerd en dan is DSB failliet. De kinderen moeten afstuderen binnen 12 jaar en voor hun 27e. IBG stopt de toelage daarna. Vreselijk, gruwelijk onrecht. Alles infleert, alles wordt zoveel minder.
Zomaar even in vogelvlucht: Vroeger ging je nog fatsoenlijk in de bak als je wat geld had gestolen . Kreeg je begeleiding van de reclassering bij het vinden van een goede baan .. nu (ik krijg het bijna niet uit mijn strot) kun je als groep uitverkoren bankiers, duizenden miljarden virtueel onzichtbaar maken en nog MOET je met een bonus (als deel van de individuele arbeidsovereenkomst onverkort van toepassing) van enkele miljoenen Euro’s op vakantie naar de Fidji of Seychellen.. om -in de luwte- bij te komen van de onheuse behandeling in de pers en amusementsprogramma’s.

Zonder rechtspraak, zonder rechtszaak, zonder juridisch vonnis; gewoon in ballingschap gestuurd, zomaar .. omdat we zo ons best hebben gedaan de omzetten op te krikken. Ondank is des werelds loon.

Geukkig lijdt de publieke opinie aan amnesie of kort geheugen, dus hoewel 2010 het jaar wordt van de grote bezuinigingen op publieke voorzieningen, subsidies, gezondheidszorg e.d. hebben wij daar gelukkig geen last van. Onze miljoenensalarissen gaan gewoon AEX-geïndiceerd omhoog, deel van de arbeidsovereenkomst, nietwaar? Er zal geen Zalm van betekenis achter het net gevonden worden.

Maar toch, dat grenzenloze hedendaagse lijden van de rijken .. volkomen onderbelicht, behandeld als quantité négligable. Geen steun van Greenpeace, Artsen zonder grenzen, CDA, VVD. De hedendaagse rijken staan alleen, niemand denkt aan ONZE geestelijke schade. Waar blijft de actiegroep?

Reageer
gravatar

Zon en Schild is beroemt bij topmensen. Mijn ex-vrouw was er in de jaren zeventig B-verpleegkundige. Ik heb er uren met Napoleon zitten praten. Leuke vent trouwens . . .

Reageer