Omvallende stapel dossiers eist negen levens

Nog 14 beleidsambtenaren ‘zoek’ in bureaucratische tragedie

Bij de Dienst Werk en Inkomen in Amsterdam heeft een omvallende stapel achterstallige dossiers vanochtend het leven geëist van acht beleidsambtenaren en een koffiejuffrouw. Zij waren op slag dood. Ruim honderd medewerkers konden door de brandweer worden bevrijd. Vrijwilligers zoeken met behulp van speurhonden naar 14 ambtenaren die vermoedelijk nog onder het papier bedolven liggen.

Het ongeluk is waarschijnlijk het gevolg van een jonge, ambitieuze ambtenaar die de gigantische stapel dossiers probeerde ‘weg te werken’. “Keesmaat richtte zijn aandacht op de 2167 achterstallige WW- uitkeringen die gemeente nog moet voldoen,” aldus Stef Fransen, hoofd van de afdeling uitkeringen, “zonder in te zien dat die stapel het fundament vormde onder de 32.021 uitkeringsaanvragen en de 7231 langlopende projecten voor werkervaringsplekken. Op hun beurt ondersteunden deze stapels de bulk (155.134 stuks) van foutief ingevulde formulieren.” De beslissing van Keesmaat het om als eerste het 1134e dossier uit de stapel te trekken bleek fataal voor de structurele integriteit van het “dossiergebouw”.

Volgens directeur Visser-Rose is dit voor DWI naast een ‘bureaucratische tragedie’  vooral ook een leerzame gebeurtenis. “Het leert ons eens te meer dat je achterstanden niet onbesuisd moet wegwerken, maar stapje voor stapje en in de juiste volgorde. Bovendien toont het aan dat ambitie en werklust tot levensgevaarlijke situaties kunnen leiden. We zullen daar in de komende maanden nog meer aandacht aan moeten besteden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Haastige spoed is zelden goed blijkt maar weer!

Dit voorval toont de noodzaak aan om de regering extra te laten investeren in een goed ambtenarenapparaat. Ook al zijn het crisistijden toch is het nodig om de extra en aanwezige ambtenaren een forse salarisverhoging toe te kennen aangezien blijkt dat het levensgevaarlijk werk is wat zij verrichten en eventuele bonussen uit te keren onder het personeel waarvan gebleken is dat zij geen ambitie tonen!

Reageer