Kroonprins managet vooral waterlanders

Trip naar Zuidpool is vlucht voor teleurstelling

Welingelichte kringen rondom het koningshuis laten weten dat het plotselinge bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Antarctica deze week weinig te maken heeft met het Nederlands wetenschappelijk onderzoek in het poolgebied. In academische kringen is al langer bekend dat een positie op de Zuidpool, waar ons land geen eigen onderzoeksfaciliteiten heeft, een wetenschappelijke carrière vrij letterlijk op koud ijs zet.

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat dit werkbezoek binnen de watermanagement-portefeuille van de prins valt, ondanks het feit dat de Zuidpool de grootste wereldvoorraad zoet water herbergt. Nu koningin Beatrix wederom haar aftreden heeft uitgesteld – ‘dit was voor Willem de druppel’ – heeft de prins ons land op stel en sprong verlaten.

Willem-Alexander heeft regelmatig aangegeven niet als ‘een uitgedroogde prins Charles’ aan zijn regeerperiode te willen beginnen, en een ‘tsunami aan frisse ideeën’ te hebben om Nederland op de juiste koers te zetten. Ondanks deze sneer naar de Britse troonpretendent wijzen kenners erop dat beide heren recentelijk tot de conclusie zijn gekomen dat zij in hetzelfde schuitje zitten. De kans is vrij groot dat beiden kroonprinsen worden overgeslagen bij de troonswisseling.

Alles wijst er deze week op dat de prinsen hun zinnen hebben gezet op nieuw territorium, in het kader van de Brits-Nederlandse samenwerking die op Antarctica wordt gevierd. Het Antarctisch Verdrag (1951) sluit economische exploitatie van de Zuidpool voorlopig uit, maar ‘afbrokkelende ijsschotsen, mits in internationale wateren’, zijn voorlopig vrij spel. Gegeven het huidige meteorologische en financiële klimaat is het veroveren en exploiteren van een groot stuk bevroren zoet water een strategische meesterzet.

Het laat zich verder raden waar de Brits-Nederlandse samenwerking zich nog meer op zal richten, maar het ligt voor de hand dat een veroverde ijsschots door bergbedrijf Smit Tak voor de kust van Argentinië gesleept zal worden. Zo kan Máxima, om de regering niet verder in verlegenheid te brengen, in internationale wateren haar familie ontvangen. Daarnaast kan de rest van de Oranjes naar hartelust skiën (ook buiten de seizoenen). Prins Charles zal zich, geflankeerd door tankcommandant en zoon Prins Harry, vanaf de ijsmassa bezighouden met de continue bewaking van de Falkland-eilanden tegen eventuele Argentijnse agressie.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De ware reden, dat W.A. (met gevolg) is afgereisd naar Antarctica, is gelegen in het feit, dat, nu zijn moeder vooralsnog weigert af te treden, hij aldus, ongezien toch nog vorst denkt te kunnen worden. Bovendien leek het de Kroonprins een mooie geste om het smelten der ijskappen te stoppen. “Breng vorst,of liever nog vorsten naar de Zuidpool, opdat de afkalving stopt.” zo zou hij hebben gezegd. Commentaar achteraf van zijn echtgenote: “Dat was een beetje dom.”

Reageer
gravatar

Helaas: neen. De tegenwoordige tijt in het Nederlands wort met een t gespelt. Het voltooit deelwoord word inderdaad wel met een d gesgreven.

Reageer
gravatar

@Al schiet je: Ik begrijp uit je informatie dat de prins zijn ambities naar beneden bijgesteld heeft. Dat vermoeden had ik al heel lang: hij sprak indertijd over onze Hollandse jongens in de legeronderdelen die in Bosnië lagen. Nu heeft hij kennelijk Hollandse vlaggetjes mee.
Ik kan niet anders dan concluderen, dat hij het opgegeven heeft om zijn moeder op te volgen als vorst van Nederland en zich tevreden stelt met het Hollandse deel der natie.
Daar zal hij zijn watermanagementkwaliteiten hard nodig hebben, want dat deel van het land zal als eerste onderlopen als de zeespiegel stijgt. En ook het diepste: het laagste punt van Nederland ligt immers ergens in Holland.
Persoonlijk vind ik dat wel best: dan loopt Holland onder en zijn we die lastpakken ook mooi kwijt.
Wel een beetje dom van hem, dat hij nu meewerkt aan het onderlopen van zijn eigen landsdeeltje: het versnellen van de smelt van Zuidpoolijs versnelt immers de zeespiegelstijging.

Reageer
gravatar

Het artikel leest als een warme deken, maar de woorden: “Welingelichte kringen” en “koningshuis“ gaven mij een argwanende rilling. Daarbij vlamde “olie” door mijn hersenpan bij vermelding dat het over een trip naar de zuidpool ging. Op mijn zoektocht naar bevestiging die ik ergens anders vond dan hier: (bron waardige encyclopedie) http://oncyclopedia.net/wiki/Zuidpool

Na een belletje naar de Koninklijke feestwinkel werd verteld dat er een hele pallet met “Vlagprikkers Holland wave “ zoek was. De hele bestelling had geretourneerd moeten worden daar de wissel inderdaad geen doorgang vond. Ik ga er vanuit dat na het stiekem ijsvrij maken van de zuidpool onze prins overal van die vlagprikkers gaat planten om daar de olie bronnen voor hun zelf te reserveren.

Bij het nalezen en overdenken bekruipt mij toch het gevoel dat voordat de prins de prin6 ontmoete hij veel minder van die Argentijnse streken leverde, eerder boerse.
Zijn moeder heeft gelijk want zij is de Koningin.

Reageer