‘Volkskrant plagieert excessief’

Landelijke krant steelt van regionale allrounder

Tjebbe D. Hoekstra weet het zeker: de Volkskrant plagieert. De journalist van de Leeuwarder Courant ziet steeds vaker zijn teksten in de Volkskrant opduiken. De Raad voor de Journalistiek start een onderzoek.

Eind december rook Hoekstra voor het eerst onraad. Na de eerste bombardementen van het Israëlische leger op de Gazastrook had de journalist het formaat van de Gazastrook vrij inventief met Texel vergeleken. Letterlijk schreef hij: “Anderhalf miljoen mensen wonen op een gebied ter grootte van Texel.” De volgende dag stonden tot zijn verbazing exact diezelfde woorden in De Volkskrant.

Hoekstra dacht in eerste instantie aan een merkwaardig soort toeval, maar bleef extra alert de Volkskrant lezen. Wat volgde was volgens de Friese journalist ‘een tsunami aan diefstal van het ergste soort’. “De positie van Verbeek was al langer onhoudbaar”, “het einde van de kredietcrisis lijkt nog niet in zicht”, “de vrijheid van meningsuiting kent ook grenzen” en “de verkiezing van Obama is op verschillende vlakken een historische gebeurtenis te noemen” werden klakkeloos overgenomen. Bovendien werd zijn betiteling ‘noord-zuidlijn debacle’ meerdere malen schaamteloos gestolen.

Volgens Hoekstra wordt het alleen maar erger en breekt de Volkskrant tegenwoordig zelfs in zijn mailbox in. Op 10 januari schreef hij in een vertrouwelijke mail naar een van zijn beste vrienden: “Je zou de Golden Globes ook wel een graadmeter voor de Oscars kunnen noemen.” De volgende dag stond het niet alleen in Volkskrant, maar had half journalistiek Nederland zijn informele pennenvrucht gestolen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vriend Klootoog,
inderdaad was de teffende overeenkomst tussen uw mening en die van de auteur op Retecool mij al opgevallen. Daar heb ik geen Google voor nodig. Succes met uw kruistocht jegens alles wat niet kan voldoen aan uw hermetische intellectuele maatstaven,

Melle

Reageer
gravatar

Hey Pieter,

Wat ik hier doe? Ik was bij Reet, van Retecool je weet wel, op zoek naar een goedkope lach en toen vond ik daar een artikel aangaande dit webstekje. Iets met een nóg goedkopere lach en dan nog gestolen ook. En omdat ik ook wel eens wil lachen ben ik eens gaan koeken en loeren. Vandaar.

Reageer
gravatar

Hoi Melle,

Fijn dat je, waarschijnlijk met een dikke hoeveelheid google resultaten in de knuistjes, zo snel en adequaat reageert op het door mij geschrevene. Prettig ook dat je je meteen een inzicht weet te verschaffen aangaande hoe en waar ik mijn nieuws vergaar en wat mijn meningen zijn. Schattig wel, en bijna net zo onleuk als de rest van je webzijde. Maar vooral schattig.

Reageer
gravatar

Geachte heer Klootoog,
dank voor de diepgaande analyse van ons schrijfwerk, alsmede uw kleurrijke gebruik van metaforen. Helaas zit u er op één punt lelijk naast: De Speld is, in tegenstelling tot de ‘nonconformistische’, ‘schijt-aan-alles-hebbende’, ‘onafhankelijke’ scheldblogs waar u uw nieuws (en meningen) vandaan haalt, een geheel en al non-profit organisatie. Dus ons faillissement zal, tenzij ons de hostingkosten ook nog te veel worden in deze tijden van recessie, nog even op zich moeten laten wachten.

Reageer
gravatar

Nog geen 5 minuten op deze site en nu al het gevoel dat ik naar het broddelwerkje van een kwijlend autistje zit te kijken. Gatverrefuckingdamme, wat is dit van het niveau “ik ben Klaasje Kutteklapper en ik doe miepmiep na…”. Nou maar hopen dat jullie snel failliet en vergeten zijn.

Reageer
gravatar

Als journalist moet Tjebbe toch weten dat zijn vakgebied één groot papegaaiencircus is.

Reageer
gravatar

De Telegraaf plagieert er ook maar wat op los, en wel van het AD. Een simpel voorbeeldje. Vorige week woensdag stond er geen artikel in het AD over de Senegalese onderwijsvakbond. En wat denk je? Een dag later laat ook de Telegraaf het na hierover te schrijven!

Reageer
gravatar

Zie je wel! plagiaat! Iedereen weet dat Erik Blauw het pseudoniem is van Tjebbe D. Hoekstra.

Reageer