Drama bij Nieuwjaarsduik

Dubbele salto wordt dubbele wervelbreuk

Al een half jaar oefende hij. Meer dan duizend keer sprong hij van de duikplank, tijdens zijn wekelijkse bezoek aan het zwembad in Gouda. Ben Elker zou een ongelofelijk huzarenstukje uithalen op nieuwjaarsdag in Scheveningen, maar nu ligt hij in het ziekenhuis. Een ervaring rijker, een illusie armer.

Elker (31), in het dagelijks leven systeembeheerder bij een middelbare school, zag vorig jaar het jaarlijks terugkerende erwtensoepspektakel op televisie. Het kwartje viel onmiddelijk. Als jongetje van 12 had hij vol bewondering gekeken hoe Edwin Jongejans in 1991 wereldkampioen werd op de 1-meterplank. “Ik zag het duidelijk voor me. Dit zou mijn doorbraak worden” aldus Elker. Al in augustus van dit jaar begon hij met zijn oefeningen voor een spectaculaire 1-januari-duik, die hem in het middelpunt van de belangstelling zou moeten brengen.

Het plan was simpel: Elker zou voor alle andere nieuwjaarsduikers uitlopen en de camera’s van het NOS Journaal op zich gericht weten. Vervolgens zou hij de door Jongejans zo geliefde dubbele gehoekte salto met schroef uitvoeren, middenin de branding.

Het begin verliep volgens schema. Elker sprintte naar de voorhoede en zijn afzet was krachtig en accuraat. “Maar toen ik halverwege de sprong aan mijn tweede salto wilde beginnen, zag ik ineens het water al aankomen” aldus de onfortuinlijke amateurschoonspringer. Na zijn onzachte aanraking met het water bleek dit ook ondieper te zijn dan verwacht. “Ik voelde iets kraken”, aldus een verbouwereerde Elker.

Nader onderzoek in het ziekenhuis leert dat de Goudenaar twee wervels in zijn onderrug gebroken heeft. Het komende jaar kan hij het uitvoeren van zijn zelfbedachte combinatie van bungeejumpen, parachutespringen en jiu jitsu (“parabungeefight”) dan ook wel vergeten.

Zijn oorspronkelijke doel, een eigen item in het NOS Journaal, heeft Elker niet bereikt. Wel werden op Teletekst enkele woorden aan hem gewijd. Op pagina 107, in een stuk over de nieuwjaarsduik: “Er viel een lichtgewonde bij een verkeerd uitgevoerde duik”. Helaas zonder naamsvermelding.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tut, tut, tut, waarde Broeder Steev! Enig navragen bij voornoemde mej. L.P. leert, dat in tegenspraak met ‘s mans eigen verhaal, hij na eerdere pogingen de aandacht van mej. P. te krijgen, Ben E. plotsgewijs en geheel en al spontaan, in een poging een even plotse, plaatselijke verstijving te verhullen kwam tot het onzalig plan zijn Nieuwjaarsduik te ‘verfraaien’ met het inmiddels genoegzaam bekende, desastreuze gevolg. Desgevraagd bevestigde mej. P. dat zij de plaatselijke verstijving van Ben E. met gepaste gène had aanschouwd. Zijn verdergaande pogingen heur aandacht te trekken had zij genegeerd, als ware de man in questie een eierwekker. Volhardend als hij is, deed dhr. E. werkelijk alles om toch in de aandacht van mej. P. te komen. Tja, dan kan er wel eens iets Miss gaan, niet waar?

Reageer
gravatar

Alsof alles al niet tragisch genoeg is verbleekt het nieuws omtrent Bens tragiek ook nog eens bij de inmiddels door GeenStijl en Telegraaf opgehypete hausse rond de rondborstige Luca Prins, prinses van de Unox-nieuwjaarsduik. Uiteraarderwijs verlaagt ons aller Speld zich niet tot dergelijke vulgariteiten, edoch de focus blijft gericht op menschlijke tragedie. Bij deze nog de beste wensen aan Ben. Het kan alleen maar beter worden dit jaar.

Reageer
gravatar

Nou ja, voor iemand die tot voor kort redelijk anoniem door het leven ging is een eerste nationale vermelding bij De Speld een mooi beginnetje.
@Kees22. Van wie denk je dat Teletekst z’n berichten betrekt?

Reageer
gravatar

@Ben Elker:
Ik schrik hier toch wel van, moet ik zeggen!
Ik dacht dat Teletekst een redelijkbetrouwbare bron was, vergelijkbaar met het NOS-Journaal of het ANP, maar een dergelijke bagatellisering van een ernstig ongeluk is toch wel stuitend en knakt mijn vertrouwen.
Bovendien vind ik, dat je goede naam ernstig geschaad wordt. Ik zou, als ik in jouw schoenen stond en nog kon lopen, toch juridische stappen ondernemen. Dit kun je toch niet over je zijkant laten gaan!

Ga ervoor Ben, ik al achter je staan.

Reageer
gravatar

Beste Ben, leuk dat je reageert. Ik hoop dat het alweer wat beter gaat? Ik ben blij te zien dat je alweer kunt typen. We zijn het eens met je correctie: je bent inderdaad zwaargewond. Neem even contact op met de redactie van Teletekst: zij hebben de fout immers gemaakt. Wellicht dat ze ook zo vriendelijk zijn je naam alsnog op te nemen.

Reageer
gravatar

Ik wil de redactie van dit verhaal erop wijzen dat het “zwaargewond” moet zijn. Alles vanaf een breuk is zwaargewond. Ik brak zelfs twee wervels!

Verder uiteraard niets dan hulde voor dit artikel. Wie zijn jullie eigenlijk?

Reageer