Roken bevordert milieubewustzijn

Rookbeleid overheid 'contraproductief'

Het roken van 5 tot 7 sigaretten per dag leidt op de lange duur tot een groter milieubewustzijn en tot milieuvriendelijk gedrag. Tot deze opmerkelijke conclusie komt TNO, na een 5 jaar durend onderzoek dat representatief is voor de Nederlandse bevolking. Milieuorganisaties zien dit als een nieuwe kans voor CO2-reductie. “Nederland kan hiermee een internationale voortrekkersrol spelen”.

TNO organiseerde een significante en dubbel-blinde steekproef. 52,3 procent van de rokers had de afgelopen 5 jaar minstens 1 spaarlamp aangeschaft. Onder niet-rokers bleef dit percentage steken op 41,6. Volgens Sybrand Krabkema, hoofd PR van TNO, betekent dit dat de wereldwijde CO2-uitstoot teruggebracht kan worden naar het niveau van 1990. Hij noemt als enige voorwaarde een toename van het aantal rokers naar gemiddeld 60,3% in de 10 grootste industrielanden.

Onderdeel van het onderzoek was een uitgebreide neurologische scan van de proefpersonen. “De nicotine in sigaretten lijkt de zogenaamde Kuskonenknobbel in de rechterfrontaalkwab positief te stimuleren”, aldus Krabkema. “De Kuskonenknobbel, vernoemd naar de beroemde Finse neuroloog Sappi Kuskonen (1922-1996), is het gedeelte van de hersenen waar het gevoel van verantwoordelijkheid voor de niet-menselijke wereld om ons heen nestelt. Hoewel de werking van de knobbel nog niet helemaal in kaart is gebracht lijkt stimulering ervan dier- en milieuvriendelijk gedrag teweeg te brengen.”

De resultaten van het TNO-onderzoek krijgen te maken met felle kritiek. Zo liet anti-rookstichting Stivoro weten dat iedereen die ‘de huidige milieuproblematiek in handen legt van de sigarenboer’ zich bezighoudt met ‘abjecte quatsch’.

Maar de milieulobby vindt dat Stivoro een rookgordijn optrekt. “Onderzoek van een gerenommeerd instituut als het TNO moet je serieus nemen” zegt Kees Graafdaal, hoofd persvoorlichting van Greenpeace Nederland. “We zitten op de verkeerde weg met het anti-rookbeleid van de huidige regering. Zeer contraproductief.” Graafdaal is blij met de verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten. “Hij is een roker en heeft verregaande plannen tot reductie van de CO2-uitstoot. Laten we hopen dat Amerikanen massaal het voorbeeld van hun president zullen volgen.”

Afgelopen vrijdag heeft TNO een rapport naar aanleiding van het onderzoek overhandigd aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. De bewindsman heeft toegezegd ‘notie te nemen van de inhoud, maar af te zien van enig publiekelijk commentaar naar aanleiding ervan’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Robert: gij tovert hier een magistraal idee uit uw hoge hoed! Met een beetje geluk neemt het zinloos geweld de komende jaren nog flink toe, zodat wij de gewonden met nicotinepleisters kunnen verzorgen! En zo zal de vraag zich opwerpen of het geweld dan wel zinloos was! Wie ‘HET’ weet mag ‘HET’ zeggen!

Reageer
gravatar

“Marlboro, het beste middel tegen varkensflats!”

Broeder Steev, gij heeft -wellicht onbedoeld- hiermeede één oplossing voor twee problemen opgehoest: laat varkens in de bio-industrie massaal cigarettes roken. Zodoende en aldusch krijgt de kadaver happende meede-mensch automotatisch de vereischte hoeveelheid nicotine binnen, terwijl de gestresste varkens tgv de verstrekte cigarettes welhaascht alsch vanzelve kalmeeren. Wat ik mij brom!

Reageer
gravatar

@Kees22: Juist ja, veeboeren ouderwetsch aan den sigaar! laat ze maar eens roken voor ons biovleesch! Marlboro, het beste middel tegen varkensflats!

Reageer
gravatar

Het toiletpottenplan was geënt op een raar soort nostalgie. Maar Rita is in alles raar, natuurlijk, die begrijpt er niks van.

De werking van die Kuskonenknobbel kan natuurlijk goed getest worden op de gevangen dieractivisten van een tijdje terug. Nu ze die toch netjes in kooien houden, kunnen we ze in goed gecontroleerde proeven plakjes Kuskonenknobbel afnemen en kijken wat voor effect dat heeft. Of we zeten de kooien vol rook, en kijken of hun diervriendelijk gedrag sterker wordt. Of we testen een paar antagonisten van nicotine om te zien of ze normaler worden.
Ik kan wel een paar proefjes bedenken.

En wat het roken betreft: straks gaat Klink nog verplichten om in cafés te roken. En veeboeren worden nu weer ouderwets aan de sigaar geholpen.

Reageer
gravatar

Kijk. Dat zal Femke goed doen. Maar betekent dit dat Rita nu ook vóór het milieu is? Of was het toiletpottenplan ook al op milieu geënt?

Reageer