Dixie manifesteert zich in Wallonië

Franstaligen identificeren zich met Burgeroorlog

Halle-Vilvoorde, eerder deze week – Het schisma tussen de Vlamingen en Walen begint historische proporties aan te nemen. De Vlamingen gebruikten harde woorden in het afscheidingsdebat en zelfs de Luxembelgen maakten bekend zich los te willen maken van het moederland. Ook de Walen nemen nu stelling, en halen hun inspiratie ‘van over de oceaan’.

Steeds vaker duikt in de omstreden gebieden als Halle-Vilvoorde en de Voerstreek graffiti op. De teksten verwijzen naar de Amerikaanse burgeroorlog.  De Zuidelijke staten voerden destijds een harde onafhankelijkheidsstrijd. Op de bushalte Halle-Pirlouai-le-mons (Halle Pierlawaai-op-den-Berge) werd de tekst “The South will Rise Again” in rode graffiti aangetroffen. In het Vilvoordse gehucht St.Genese-Vaninge-le-bas (St.Genesius-Neerwaninge) sproeiden onbekenden “Dixie 4Ever” en ondertekenden met “Bedford Forrest”. In Voeren werden winkelkarretjes beschilderd met het silhouet van televisie-auto General Lee, gesigneerd door ‘Them Duke Boyz’.

Waalse historici herkennen de overeenkomsten met de Amerikaanse broederstrijd tussen 1861 en 1865. Professor Bertrand LePoultier van de universiteit van Kortrijk verwachtte de acties al: “Wallonië haalt haar inspiratie niet zo maar van over de oceaan. Het zuiden van Amerika besloot in 1860 om zich af te scheiden van het arrogante noorden. De zuidelijke staten, ook wel de ‘confederates’, wilden niet langer beschimpt worden en hun welvaart te gronde zien gaan. In de VS ging de discussie over de afschaffing van de slavernij. Voor Wallonië gaat het om het dichtdraaien van de Vlaamse geldkraan.”

Ook het verbranden van kruizen, een hobby van gepensioneerde zuidelijke generaals, lijken de Walen over te willen nemen. Bij een huiszoeking in Charleroi werden plannen gevonden om de AllesVoorVlaanderen-VlaanderenVoorKristus-toren in Yper (Ieper) in de brand te steken. De Ieperse toren is symbool voor de onderdrukking van de Walen in de Eerste Wereldoorlog en een vaste ontmoetingsplek van Vlaams extreem-rechts. De gendarmerie heeft reeds diverse molotovcocktails, of ‘brandballen’, zoals zij in Vlaanderen heten, bij het kruis moeten verwijderen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nogmaals @Kuif: Uiteindelijk komen we allemaal uit de Hof van Eden. Overigens heb ik mij aan de hand van uitvoerig onderzoek laten vertellen dat Eden de verouderde benaming is voor Ede. Daarmede hebt gij toch een punt. De wereldbevolking vindt haar oorsprong in Nederland. Derhalve zou het Nederlands toch wereldwijd als centrale taal moeten worden ingezet als het gaat om de zogenaamde ‘communicatieve internationaal interlinguistische doeleinden’. Gaarne uw weerwoord en/of bevestiging hieromtrent.

Reageer
gravatar

@Kuif: het hoort bij de Nederlandse Volksaard om op school niet alleen Nederlands geleerd te hebben, maar ook Frans, Duits en Engels. En natuurlijk alle andere vakken als rekenen, vaderlandse geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde, gymnastiek, tekenen en dergelijke vakken.
Dus niet van dat onnederlandse gezwatel, alstublieft.

Reageer
gravatar

@Kuifmans: De conducteur is fractievoorzitter van Fier De Wallonie (Trots Op Wallonie)

Reageer