IMF-leden steunen reddingsplan voor kredietwezen

Uitsterven dreigt

Washington – Het kredietwezen dreigt uit te sterven. Daarom vond vandaag een speciale vergadering van de Internationale Milieu Federatie (IMF) plaats. De verzamelde milieuministers deden hier toezeggingen om het bedreigde wezen te redden. Een actieplan van Greenpeace dat moet zorgen voor een beter leefgebied van het kredietwezen werd unaniem aangenomen. De 185 lidstaten van de IMF beloofden om “alle beschikbare middelen” in te zetten om de zeldzame soort te helpen.

“De jarenlange huizenhausse in de VS heeft een zware wissel getrokken op de hoeveelheden bos – het natuurlijk leefgebied van het kredietwezen. Alleen al het besef dat houten huizen passé zijn, is een enorme stap voorwaarts” zegt IMF-topman Albert Gauss-Hahn. Hij benadrukte in een verklaring dat het Greenpeace-plan door iedereen wordt ondersteund. “Vandaag zetten we de eerste stappen, samen met de opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Zeker die landen met een rijke voorraad bamboe of baksteen kunnen hier immens van profiteren.”

Op de vraag of de bescherming van het kredietwezen niet ten koste gaat van andere zeldzaamheden als de dakpanda en de baksteenmarter, antwoordde hij: “De dakpanda heeft een hoog knuffelgehalte, maar is voor het internationale ecosysteem volstrekt nutteloos. Wanneer het kredietwezen uitsterft, heeft dit directe gevolgen voor symbiotische levensvormen als het bankwezen, en parasieten als het verzekeringswezen. Milieubeheer is keuzes maken.”

Concrete voorstellen werden echter niet gedaan. Milieuminister Cramer benadrukte na afloop dat het vooral belangrijk is dat alle landen de kritieke staat van het kredietwezen erkennen. Wel toonde zij zich teleurgesteld over de houding van de Amerikanen. “Uiteindelijk is dit allemaal hun schuld, maar dat weigerden ze te erkennen. Op milieugebied is de Amerikaanse hegemonie overduidelijk voorbij. We zien dat ook aan de toestand van het Amerikaanse kredietwezen: deze ondersoort wordt steeds zeldzamer en is voor het laatst in 2005 gezien in de bossen van Minnesota.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *