Zomergasten naar RTL4

Jensen zoekt controverse in 'laffe intellectuele bende'

Vanaf 2009 maakt het succesvolle televisieprogramma Zomergasten de oversteek naar de commerciële zender RTL4. Het programma, dat bestaat uit favoriete televisiefragmenten van bekende Nederlanders, wordt voor de publieke omroep te duur. Ook past het volgens de netcoördinator niet meer bij de zenderprofilering van Nederland 3, dat programma’s moet gaan maken met een hogere amusementswaarde.

Hoewel RTL zeer geïnteresseerd is in het hoger opgeleide kijkerspubliek van het programma, heeft de zender aangekondigd een breder publiek te willen bereiken dan nu het geval is. Hiertoe zal de huidige presentator Bas Heijne vervangen worden door de populaire presentator Robert Jensen. Jensen is trots “de bezem door die laffe intellectuele bende te mogen halen”, en kondigt aan rigoureuze veranderingen door te voeren. Zo heeft RTL4 voldoende fondsen om het programma iedere week, gedurende het hele seizoen, uit te zenden. Om het oude publiek te behouden, blijft ook veel hetzelfde. Zo wordt het programma niet ingekort, maar zal het omwille van de sponsoring wel zeven maal onderbroken worden voor reclameblokken. Ondanks dat veel afleveringen in de winter vallen, blijft het programma Zomergasten heten. “Zomer past beter bij RTL’s feel-good format”, aldus een woordvoerder van moedermaatschappij CLT.

Jensen zal tijdens zijn 9-11 Herdenkingsshow de gastenlijst voor komend seizoen naar buiten brengen. Hiertussen zullen minder academici en schrijvers zitten, en meer internationale gasten. Volgens insiders zijn onder meer Tatjana Simic, Dolly Parton,Willibrord Frequin en Patty Brard gevraagd naar hun favoriete tv-fragmenten. Onder kijkcijferkanon Jensen gaat men ervan uit dat het twintig jaar oude programma nog eens twintig jaar meegaat. Zo zijn volgens hardnekkige geruchten ook Volkert van der Graaf, Willem Holleeder en Mohammed B gevraagd vanuit de EBI in Vught alvast hun voorkeurlijstje in te dienen voor de voorbereiding van volgende seizoenen.

De verkoop van het format valt niet bij al het vaste kijkerspubliek even goed. In Amsterdamse kunstenaarssociëteit de Kring, waar veel mensen iedere zomerzondag kijken: “Ik keil mijn teevee nu echt het raam uit. In het Trots-op-Nederland-tijdperk zitten wij linkse intellectuelen in het verdomhoekje. Na afschaffing van Sonja en de verhipping van Nova is er niets meer voor ons op televisie behalve het 8-uurjournaal en de Zendtijd voor Politieke Partijen!” Met name het afscheid van professoren en schrijvers valt zwaar in de Kring. Schrijver en voormalig presentator Zwagerman reageert geschokt: “Veel van mijn vrienden zaten al jaren te wachten op dat ene telefoontje. Ik weet niet of ze dit kunnen verwerken”.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geweldig!!!! Dat er hier echt reacties van mensen tussenstaan die dit serieus nemen!

Reageer
gravatar

…en wat denken we hiermee te bereiken? Meer kijkers, tja. De Jensen fans, ongetwijfeld. De kracht ligt nu juist in wat de gast te vertellen heeft in relatie met, in de meeste gevallen, een uitstekend interviewer. Jensen is te veel vereenzelvigd met grappen en grollen, over het algemeen tamelijk plat. Daar is voor zijn doelgroep niets mis mee. Echter, de kleur Jensen bij Zomergasten zal, hoe noemden ze dat ook alweer, oja…, vloeken! Succes met Zomergasten nieuwe stijl.

Reageer
gravatar

Ik kan me de commotie wel voorstellen,…
Niet dat ik mezelf tot het “links-interlectueel genootschap” wil rekenen. Maar je kan er niet om heen dat alles inmiddels wel heel erg vlak aan het worden is op t.v. (zelfs het 8 uur journaal)

Maar ach, misschien is de televisie daar wel voor uitgevonden.
En is die jensen gewoon een flapdrol,…
Kan zomaar!

Reageer
gravatar

Als dit waar is dan maakt men een tv-programma kapot. Jensen is goed in zijn eigen talkshow en laat Zomergasten zo als was. Hierdoor is het een goed programma. Nu wordt het een goedkoop aftreksel.

Reageer