Zimbabwe-Verkiezingsavond Bijlmer groot succes

Winst voor Mugabe, emotionele avond verloopt rustig

Amsterdam Zuid-Oost, 29 juni 2008 – De door ZANU-PF Amsterdam georganiseerde verkiezingsavond naar aanleiding van de verkiezingen in Zimbabwe is rustig verlopen. Ongeveer vijftig Zimbabwanen keken in Amsterdam Zuid-Oost gisteravond op een groot scherm via de satelliet naar het binnenkomen van de resultaten in Zimbabwe. De Amsterdamse politie had na geruchten over ongeregeldheden in Zimbabwe ME klaar staan voor noodgevallen, maar deze hoefden niet in actie te komen. De organisatie had de veiligheid voor eigen rekening genomen.

Met name keken de aanhangers van Mugabe rond 21:45 gespannen naar hoe de cijfers voor hoofdstad Harare zouden uitpakken. Een voor democratische landen ongekend hoge score van 92,99 procent werd met gejuich ontvangen. Voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de regeringspartij ZANU-PF Ronald Oshowe kijkt terug op een geslaagde avond: “Dat Mugabe een goede kans maakte, dat wisten we, maar de klinkende cijfers waar hij mee gewonnen heeft slaan echt alles. Het is duidelijk dat Mugabe volgens een grote meerderheid de aangewezen persoon is om Zimbabwe een nieuw tijdperk in te leiden. Dat hij dat kan heeft hij al meermalen bewezen, zelfs het oude tijperk is al van zijn hand.” Oshowe prees ook de door de ambassade gesponsorde hapjes en drankjes. Ook de hoge opkomst tijdens de bijeenkomst dankte Oshowe aan de inzet van de ambassade: “Ze verstuurden uitnodigingen die je gewoonweg niet kon weerstaan”.

Uit veiligheidsoverwegingen werden leden van de Amsterdamse afdeling van oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC) niet toegelaten. Oshowe: “Wij vreesden onsportief gedrag van de verliezende kandidaten. Na de merkwaardige terugtrekking van MDC-leider Tsvangirai uit de verkiezingsrace waren wij gedwongen rekening te houden met alles.” Vanuit de Zimbabwaanse ambassade was van tevoren al een gratis functionaris ter beschikking gesteld voor handhaving van de orde.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Toch bedenkelijk dat dergelijk nieuws in het zogenaamd objectieve NOS-Journaal ontbrak.

Reageer