PvdA verdeeld in fractie-fracties

Partij is een perfecte afspiegeling van de multiculturele samenleving

Afgelopen week raakte de Partij van de Arbeid in opspraak. Waar fractievoorzitter Hamer een lijstverbinding met de SP voorstelde, zocht staatssecretaris Timmermans juist toenadering tot D66 en Groenlinks. De partij halveerde daarop in de peilingen tot 16 zetels. Een scheuring? Nee hoor, beweren insiders op het partijkantoor. De partij is gewoon de maatschappij in het klein. Met tal van fractie-fracties.

“We brengen het multiculturalisme in de praktijk” aldus de medewerkers. “zelfs binnen onze partij verschillen de culturen”. Kamerlid Samsom (oud-voorzitter van Greenpeace) wil graag eens nadenken over een lijstverbinding met de Partij voor de Dieren. “We hebben fracties binnen de fractie. Met deze fractie-fracties geven we zelf het democratische voorbeeld. Ik noem mezelf groenrood, maar je hebt bijvoorbeeld ook de liberaalrode Tang of de moslimrode Arib. We hadden met Pim Fortuyn zelfs een extreem-rechtsrode fractie binnen de fractie. Die is helaas voor zichzelf begonnen”.

Wel ontstaat er soms wat ophef over de plannen van de “roodrode” fractie-fractie Hamer. Zo was de groenrode fractie-fractie er tegen om bij iedere sprekersronde op een congres de Internationale te zingen. Ook het plan om de functies van partijleider, voorzitter en woordvoerder te combineren werd slechts gesteund door de eigen fractie-fractie. Om maar te zwijgen over de suggestie om de salarissen van PvdA-politici in de partijkas te storten. De liberaalrode fractie-fractie steigerde.

Binnen de PvdA-kamerfractie is volgens peilingen van Maurice de Hond de stemverhouding nu 3 roodrood, 2 liberaalrood en 3 groenrood. Dat betekent dat er 25 zweefrode PvdA-kamerleden zijn. Mogelijk dat binnen de partij een groenrood-roodrode coalitie de macht grijpt. Dan moet de fractie-fractie Hamer wel akkoord gaan met het groenrode voorstel om eigen geld uit te trekken voor zeehonden in de Waddenzee en de eidergans op Terschelling. Een compromis is volgens onze bronnen nog ver weg: “Tot alle fractie-fracties het over een interne koers eens zijn doen we als partij gewoon niks. En daarmee bereiken we een perfecte consensus in alle gelederen”.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Op birdman heb ik ook gweerkt, ik vond het een geweldig evenement. Ik doe zelf de opleiding evenementen/marketing. ik heb het heel leuk gevonden. leuke foto’s, nu snapt iedereen uit de klas waar ik het over heb groetjes,

Reageer